Nieuws
17-12-2018  Zuster Greenport in Niederrhein viert 10-jarig bestaan
Niet alleen Gelderland kent het begrip Greenport, maar ook in het buitenland is een sector-brede samenwerking in de agrarische sector een bekend verschijnsel. Geïnspireerd door de theorieën van econoom Michael Porter over de concurrentiekracht van clusters, zijn in Nederland verschillende Greenports ontstaan. Een Greenport is een samenwerking tussen alle ondernemers in een keten, samen met onderwijs, onderzoek en overheden. Dit met als doel, het verbeteren van het ondernemers-klimaat, de vestigingscondities en de innovatiekracht in een regio. Ook Niederrhein (het Duitse grensgebied gelegen globaal tussen Keulen en Kleve) kent een dergelijke, hechte samenwerking in de agrobusiness onder de naam ‘Agribusiness Niederrhein’
Lees verder ››29-11-2018  Greenport en Glaskracht praten over arbeid in de tuinbouw
Voldoende en vakkundig personeel in de kas was het thema van de avond die georganiseerd werd door Greenport Gelderland en LTO Glaskracht Nederland bij de Rabobank in Elst. Goed personeel is niet makkelijk te vinden. De arbeidsmarkt is krap en het wordt steeds belangrijker om personeel langdurig aan het bedrijf te binden. De sprekers op de avond gaven aan, hoe u dat in de praktijk kunt doen.
Lees verder ››6-11-2018  Horticoop haalt inspiratie uit de natuur
De nieuwe trend ‘leren en imiteren van de natuur’ was het thema op de ‘Insperience day 2018’ van Horticoop. Met de locatie Burgers Bush had Horticoop geen betere locatie kunnen bedenken voor haar jaarlijkse bijeenkomst. Immers Burgers Bush is een van de meest aansprekende toonbeelden waar (tropische) natuur en ecologie van dichtbij bekeken en beleefd kunnen worden. Ongeveer 300 ondernemers kregen een rondleiding door zowel de ‘Bush’ als ‘Ocean’ en legio praktische voorbeelden van slimme oplossingen die al in de natuur uitgevonden zijn.
Lees verder ››30-10-2018  Van Lokaal Voor Lokaal zet in op korte gezonde keten
In april 2018 ontving een groep agrarische ondernemers de aanmoedigingsprijs voor het beste idee voor een nieuwe ‘gezonde korte keten’. Dat was, volgens fruitteler Rob Janssen, een enorme opsteker en een stimulans om het idee verder uit te werken en er realiteit van te gaan maken. In minder dan een half jaar werd het idee door een viertal ondernemers uitgewerkt en op 25 oktober 2018 kon het project Van Lokaal Voor Lokaal officieel van start gaan. Rob Janssen onthulde het nieuwe logo in bijzijn van ongeveer 20 aangesloten ondernemers uit de regio.
Lees verder ››30-10-2018  Een kijkje in de houtketel van Martijn Evers
Onder druk van hoge en onberekenbare gasprijzen in 2008, ging Martijn Evers op zoek naar een beter alternatief. Het gebruik van hout als brandstof leek hem wel een goede optie. Zijn zoektocht duurde bijna drie jaar, en leidde langs houtverbrandingsinstallaties in Duitsland, Oostenrijk en Italië. Uiteindelijke resulteerde dat in een Oostenrijkse houtketel van circa 2 MW (Mega Watt) thermisch vermogen. Door slimme innovaties met condensors, lage temperatuur netten en de toepassing van een warmtepomp haalt hij nu bijna 25% meer energie uit dezelfde hoeveelheid hout.
Lees verder ››30-10-2018  Tuinbouw in Arnhem-Nijmegen blijft innoveren
Het bestuur van Greenport Gelderland heeft afgelopen week een tweetal innovatieve tuinbouw projecten goedgekeurd in het gebied Arnhem-Nijmegen. Het betreft een project dat zich richt op de afzet van lokaal geteelde producten en afzet aan gezondheidsinstellingen en een project waarin de mogelijkheden van LED-verlichting in de teelt van Bouvardia wordt onderzocht. Met een subsidie uit de regeling Greenport Gelderland Innoveert worden beide projecten verder op weg geholpen om hun plannen te realiseren.
Lees verder ››11-10-2018  Regiosafari Arnhem Nijmegen brengt bezoek aan Zandvoortflowers te Huissen
Op 5 september jl. vond er een bedrijfsbezoek plaats als onderdeel van de zogenoemde regiosafari Arnhem Nijmegen bij Zandvoort Flowers in Huissen. De organisatie Regio Arnhem Nijmegen, bestaat uit een regionaal samenwerkingsverband tussen 18 gemeenten, gericht op een structurele verbetering van het vestigingsklimaat voor inwoners en bedrijven in de regio Arnhem Nijmegen, in nationaal en internationaal perspectief.
Lees verder ››


5-10-2018  Toepassing van LED’s in de Freesiateelt
Planten houden van licht en warmte. Met de juiste combinatie van licht en warmte kan een gewas optimaal produceren. Er is echter verschil tussen daglicht (kijklicht) en groeilicht. Dat komt omdat licht uit een combinatie van verschillende golflengtes bestaat. De ene golflengte (rood/oranje) kan beter door de plant benut worden dan bijvoorbeeld de ‘groene’ golflengte. Daarom koos Zandvoort Flowers voor LED-lampen met een golflengte van diep rood en laag blauw. Die hebben de grootste efficiëntie. Samen met studenten van HAS Hogeschool uit Den Bosch gaat Zandvoort Flowers onderzoek doen naar wat de beste combinatie van warmte, LED-verlichting en SON-T voor de teelt van Freesia is.
Lees verder ››5-10-2018  Specerijenproductie krijgt boost in NEXTgarden
Op 25 september heeft de provincie Gelderland het innovatieproject Ingredient Farm
goedgekeurd. Doel is om in het glastuinbouwgebied NEXTgarden exotische specerijen als kurkuma
en zwarte peper te gaan telen, veredelen en verwerken. Zeven partners zetten de schouders onder
dit unieke project.
Lees verder ››5-10-2018  Infrarood verwarmen van pioenrozen
Pioenrozen zijn een populair gewas in Huissen. Zowel in de kassen als op percelen buiten de kassen kom je deze mooie bloem tegen. Probleem bij pioenen is dat de productie van de bloem, zodra het voorjaar los barst, binnen enkele weken plaatsvindt. De eerste pioenen brengen nog goed geld op, maar hoe verder in de zomer hoe verder de prijs weg zakt. Dus vroeg aan de markt zijn levert een mooie beloning op!
Lees verder ››13-9-2018  SPETTERENDE AFTRAP KLEURRIJKE VERHALEN DAGEN 2018
Consument krijgt kortingsbon van € 7,50 voor volgende aankoop bij een Plantion-bloemist


Deze maand start de vijfde editie van de Kleurrijke Verhalen Dagen, een initiatief van Plantion om mensen vaker naar de bloemist te laten gaan. Van 19 t/m 29 september worden klanten met een kortingsbon van € 7,50 verleid tot een volgende aankoop. Gisteren kregen deelnemende Plantion-bloemisten het promotiemateriaal voor hun winkel aangereikt. Vanochtend was er een kick-off op de klok in Ede, met informatie en een spectaculaire dans-act.

Lees verder ››12-9-2018  Met vele kleine stapjes een groot verschil!
Op 5 september ontving Kwekerij Evers in Huissen een grote groep bezoekers. Als opwarmer voor het symposium ‘Energie transitie Glastuinbouw Gelderland’ werd een excursie georganiseerd bij Ron Evers. Evers is amaryllis kweker in Huissen en heeft het bedrijf van zijn ouders overgenomen. In samenwerking met Greenport Arnhem-Nijmegen wordt stap voor stap gewerkt aan een bedrijfsvoering die steeds minder externe inputs vraagt.
Lees verder ››12-9-2018  Open dag bij drijvend zonnepark Lingewaard
Het is zaterdagochtend 1 september om 9.30uur. Een heldere ochtend en de zon komt op. De eerste zonnestralen vallen op het drijvende zonnepark in Lingewaard. Een van de initiatiefnemers, Frans van Herwijnen, zet de spullen klaar voor de bezoekers van de open dag. Buiten staat een digitaal scherm waarop te zien is hoeveel kWh het zonnepark levert. Bij aanvang van de open dag levert het zonnepark iets minder dan 200 kW aan vermogen. Van Herwijnen gaat uitgebreid in op de stappen die nodig waren om dit park te realiseren. Rond het middag uur, als er veel mensen zich hebben laten bijpraten, staat de meter op ruim 1.100 kW aan elektrisch vermogen. Dan zie je hoe krachtig de zon als energiebron is!
Lees verder ››12-9-2018  Van praten naar (duurzaam) doen!
Marjan Minnesma wond er geen doekjes om: “Het is tijd om in actie te komen. De klimaatverandering komt door menselijk handelen en dat is iets wat we zelf ook weer kunnen stoppen. Als we zo doorgaan dan staat het zeewaterniveau over enkele decennia 2,5 tot 3 meter hoger en staan er 200 miljoen milieuvluchtelingen voor de deur van Europa. Als je dat niet wilt, zul je nu in actie moeten komen!”. Dat was de bondige boodschap van de voorvrouw van Urgenda op het symposium van afgelopen 5 september 2018.
Lees verder ››22-8-2018  symposium over Energietransitie Glastuinbouw Gelderland
Graag nodigen wij u van harte uit voor ons jaarlijks symposium dat dit keer op 5 september a.s. zal plaatsvinden bij Certilas in Huissen. Wij zijn er dit jaar wederom in geslaagd om interessante sprekers uit te nodigen die u zullen informeren over de energietransitie van de glastuinbouw in Gelderland.
Lees verder ››


15-6-2018  Nieuwe gedeputeerde neemt een kijkje tussen de aardbeien
Peter Drenth, de kersverse gedeputeerde voor platteland, economie en energietransitie, bezocht op 7 juni het glastuinbouwgebied tussen Arnhem-Nijmegen. Op 30 mei jl. maakte hij de overstap van wethouder in Doetinchem naar het provinciale bestuur in Arnhem. Het was dan ook een positieve verrassing dat hij al binnen 10 dagen van zijn ambtstermijn het glastuinbouwbedrijf Royal Berry in Bemmel bezocht. Zijn doel was om met ondernemers te spreken over de actuele ontwikkelingen in de tuinbouw en hoe de verduurzaming van de bedrijven het beste vormgegeven kan worden.
Lees verder ››15-6-2018  PERSBERICHT: TEVREDENHEID OVER OMZET EN RESULTAAT IN 2017
Op de algemene ledenvergadering van Plantion op 6 juni jl. gaven de aanwezige leden hun goedkeuring aan de jaarrekening 2017. De omzet van € 101,5 miljoen en het resultaat van € 187 duizend stemt tot tevredenheid. De directie schetste vervolgens de gang van zaken in 2018. De omzet van de klok vertoont een kleine plus, bemiddeling blijft iets achter. Plantion maakt ook dit jaar werk van kwaliteitsverbetering en toekomstgerichte projecten. De komst van een tweede onderneming in snijbloemen naar het groothandelscentrum en de verhuur van de Kroonkantoren waren eveneens het vermelden waard.
Lees verder ››15-6-2018  Drijvend zonnepark in tuinbouwgebied nadert voltooiing
Onder leiding van de coöperatie Lingewaard Energie wordt door Tenten Solar Zonnepanelen een uniek drijvend zonnepark aangelegd. De afgelopen weken is de bekabeling, die de verbinding vormt tussen de transformator en de (stroom-) verdeelkasten, aangelegd en is er een groot aantal van de drijvende zonnepanelen te water gelaten. Op dit moment drijven er ruim 2300 zonnepanelen in de gietwaterplas van NextGarden (voormalig tuinbouwgebied Bergerden).
Lees verder ››19-4-2018  PLANTION ORGANISEERT ‘WEEK VAN DE DIGITALE MARKTPLAATS’
Met tal van leuke acties brengt Plantion deze week (16 t/m 20 april) haar online verkoopkanalen extra onder de aandacht bij bloemisten en groenprofessionals. Medewerkers van Plantion bezoeken in totaal zeventig bloemisten in hun winkel en gaan in gesprek over de inkoopmogelijkheden via Plantion Digitale Marktplaats (PDM) en KOA.


Lees verder ››19-4-2018  Bedrijfskunde voor de tuinbouw
De tuinbouwsector staat voor grote uitdagingen: hoe kunnen we innoveren in productie, afzet of verwerking? Hoe vinden en binden we mogelijke samenwerkingspartners? Hoe past het bedrijf in een internationale context? Alleen het hebben van ‘groene vingers’ is niet langer voldoende: zonder managementvaardigheden geen succes. Gelukkig is er de opleiding Bedrijfskunde voor de tuinbouw, want daarin leer je alles om een toekomstbestendige organisatie te creëren. Je maakt de weg vrij voor nieuwe producten, processen en verdienmodellen.
Lees verder ››14-4-2018  Kom in de Kas druk bezocht tijdens zonnige lentedag
De inmiddels 41e editie van ‘Kom in de Kas’ was wederom in de gemeente Lingewaard een groot succes. Het mooie weer heeft daar zeker een positieve bijdrage aangeleverd, want het was een prachtige dag om er op uit te trekken. De 12 deelnemende bedrijven die hun deuren voor het publiek geopend hadden, konden rekenen op een enorme belangstelling in de regio Arnhem-Nijmegen.
Lees verder ››3-4-2018  Sjaak van der Tak deelt visie met tuinders Arnhem-Nijmegen
Nu de aardgasproductie uit Groningen gehalveerd moet worden staat er veel te gebeuren in de tuinbouwsector. De grootafnemers van Nederlands aardgas hebben van minister Wiebes reeds een brief gehad. Daarin wordt aangegeven dat de beschikbaarheid van Nederlands aardgas de komende jaren geen vanzelfsprekendheid meer is. Het is te hopen dat de bodem in Groningen met de huidige maatregelen tot rust komt. In het geval van ernstige aardschokken is, volgens Van der Tak, een versnelde afbouw van het Gronings gas niet uit te sluiten.
Lees verder ››5-3-2018  Zonnepanelen nog steeds interessant?
Twijfelt u nog over de aanschaf van zonnepanelen voor uw bedrijf? Is het rendement interessant? Wat zijn de technische mogelijkheden? En zijn er nog meer mogelijkheden voor het aanvragen van subsidie? Flynth, de grootste adviseur en accountant voor ondernemers helpt u graag op weg.
Lees verder ››26-1-2018  ‘Volop kansen op bloei’
Met de woorden ‘volop kansen op bloei’ opende Arjan Kruisselbrink, directeur Bedrijven Rabobank Oost Betuwe, de nieuwjaarsreceptie van Greenport Arnhem-Nijmegen. Hij refereerde hiermee naar de visie van de Rabobank voor de sierteelt in Nederland. De economie ontwikkelt zich gunstig en dat biedt perspectief, maar de concurrentie in het buitenland zit ook niet stil.
Lees verder ››19-1-2018  Drijvend zonnepark verrijkt gietwaterbassin Bergerden
Op het centrale gietwaterbassin van Gietwaterbedrijf Bergerden in het gelijknamige tuinbouwgebied in gemeente Lingewaard drijven vanaf het voorjaar 6.150 zonnepanelen. Dat is dan het grootste drijvende zonnepark van Nederland.
Lees verder ››17-1-2018  Meer dan een half miljoen euro aan projecten
Voorzitter Peter Bakker, van Greenport Arnhem-Nijmegen, maakte van de gelegenheid gebruik om tijdens de nieuwjaarsreceptie kort iets te vertellen over de resultaten van 2017. Meest in het oog springend was dat door Greenport Arnhem-Nijmegen er een drietal grote projecten met tuinders opgezet zijn met een gezamenlijk budget van meer dan een half miljoen euro. Deze innovatieve projecten zorgen ervoor dat er minder fossiele energie nodig is, er beter gebruik wordt gemaakt van duurzame energie en dat bemestingsstoffen nog beter op de behoefte van planten afgestemd worden.
Lees verder ››18-12-2017  MEI-regeling 1 december open
Van 1 december 2017 tot en met 15 januari 2018 kunnen aanvragen worden ingediend voor de subsidieregeling marktintroductie energie-innovaties (MEI). Het budget is 5 miljoen euro.
Lees verder ››18-12-2017  Seminar “hoe omgaan met tegenslagen?”
Jaarlijks organiseert de Rabobank, samen met verschillende agrarische clubs uit de Over-Betuwe, een inspirerend seminar. Dit jaar is het onderwerp gekozen: ’hoe om te gaan met tegenslagen’. U heeft als ondernemer ongetwijfeld te maken met tegenslagen, terwijl het van groot belang is dat ‘de business’ doorgaat. Melvin Redeker zal in zijn presentatie vertellen hoe hij, als bergbeklimmer, hiermee omgaat.
Lees verder ››18-12-2017  Gelderland wil duurzaamste tuinbouwregio van Europa zijn
Het tuinbouwcluster in Gelderland heeft de ambitie om de meest duurzame tuinbouwregio van Europa te worden. Binnen tien tot vijftien jaar wil ze volledig energieneutraal, klimaatbestendig, emissievrij en circulair ondernemen. Om deze ambitie te realiseren, presenteerde Greenport Gelderland woensdag 13 december een Versnellingsagenda met de naam Duurzaam Doen aan Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning in Gelderland. De overhandiging werd gedaan door de voorzitter van Greenport Gelderland, Rian Verwoert. Hij onderstreepte nogmaals de betrokkenheid van de provincie om de ambities te kunnen realiseren.
Lees verder ››18-12-2017  Omzet Plantion door grens van honderd miljoen euro
Tijdens de algemene ledenvergadering presenteerde Plantion gisteravond haar voorlopige jaarcijfers. In het jaar van het honderdjarig bestaan gaat de omzet van Plantion door de grens van 100 miljoen euro. Ook waren er enkele bestuurlijke wisselingen. Secretaris van het bestuur Willem Vianen en lid van de raad van commissarissen Gelli Madlener namen afscheid. De ledenvergadering stemde in met de toetreding van Marc Cleophas en met de personele unie van bestuur en raad van commissarissen. Tevens werd Martijn Meskers voorgesteld als lid van de raad van commissarissen. Na afloop werd getoond hoe Plantion aanvoerders gaat ontzorgen bij het aanleveren van productfoto’s.


Lees verder ››12-12-2017  The reality of virtual reality!
Met deze pakkende titel gaf Eric Egberts van BloomyPro een presentatie op het symposium van Greenport Arnhem-Nijmegen bij Plantion in Ede. De bloemenhandel heeft zich de laatste decennia ontwikkeld richting standaardisatie en rationalisatie. Het is gericht op een beperkt assortiment, grote partijen en een hoge mate van efficiëntie. De kar- en partijheffing van veilingen heeft dit verder in de hand gewerkt. Deze ontwikkeling is niet ingegeven door wensen van consumenten, maar door de wens van de handel om de keten zoveel mogelijk te stroomlijnen. De bloemenhandel lijkt een beetje op de platenzaak uit 1995. Je kon er de top 20 krijgen, maar veel meer was er niet op voorraad. Intussen zit de muziekwereld heel anders in elkaar! Via Spotify of internet kun je op je digitale radio of mobiel meer muziek binnenhalen dan de keuze van alle muziekzaken in 1995 bij elkaar. Waarom is het assortiment in de bloemenhandel dan nog zo beperkt, als er veel meer soorten en smaken in de wereld zijn?
Lees verder ››12-12-2017  De toekomst zit in luisteren!
Prof. Dr. Cor Molenaar, werkzaam bij de Erasmus Universiteit te Rotterdam, was de hoofdspreker op het symposium ‘Bent u klaar voor de digitale markt?’ dat plaatsvond op 1 december jl. De 90 deelnemers aan het symposium, werden door professor Molenaar meegenomen in de wereld van internetplatforms en big-data. Ook tijdens de recentelijke ‘Black Friday’ hebben grote internetplatforms, zoals Amazon, Alibaba, Zalando en Bol.com hun omzet weer enorm zien stijgen. De traditionele winkels zagen hun omzet, ook in dit jaar van economisch herstel, weer terug lopen. Molenaar toonde een film over ‘digital shockwaves’ waarin duidelijk werd hoe afzetketens in rap tempo aan het veranderen zijn.
Lees verder ››12-12-2017  Bloemen: top of mind
Frank Teuber, marketingmanager Duitsland van het Blümen Büro Holland, is met hart en ziel verbonden met wereld van bloemen en planten. Als expert voor Duitsland, weet hij als geen ander welke trends er in Duitsland spelen. Hij vormt een onmisbare schakel tussen Blümen Büro Holland en het voor de Nederlandse kweker, zo essentiële afzetgebied Duitsland. Vol passie vertelde Frank Teuber over de “Top-of-mind-awareness-strategie” (TOMA) en de manier waarop bloemen weer boven aan in het geheugen van consumenten in Duitsland komen te staan.
Lees verder ››9-11-2017  Sjaak van der Tak bezoekt Derksen Plant en Zandvoort Flowers
Sjaak van der Tak is sinds 1 oktober 2017 voorzitter van LTO Glaskracht Nederland. Ondanks dat Van der Tak geen vreemde is in de tuinbouwsector zullen de eerste drie maanden van zijn voorzitterschap voor een belangrijk deel in het teken staan van de kennismaking met ondernemers in alle regio’s van de vereniging. Eén van die regio’s is Gelderland-Oost, waar eind oktober de bedrijven van de gebroeders Gerichhausen en Robert-Jan Derksen bezocht werden.
Lees verder ››9-11-2017  Greenport Gelderland innoveert ook in Huissen
In de nieuwsbrief van Greenport Arnhem-Nijmegen van mei 2017 werd de subsidieregeling Greenport Gelderland Innoveert aangekondigd. Op basis van deze aankondiging hebben een drietal tuinbouwondernemers uit Huissen projecten ontwikkeld en ingediend. Het betreft innovatieve projecten op het gebied van warmtebalancering binnen het bedrijf, verdere uitnutting van een duurzame brandstof en verbetert elektramanagement. Alle drie de projecten dragen bij aan het uiteindelijk realiseren van een klimaat- en energie neutrale glastuinbouw.
Lees verder ››9-11-2017  Bent u klaar voor de digitale markt?
Ook dit jaar organiseert Greenport Arnhem-Nijmegen, samen met de Rabobank en NEXTgarden, een boeiend symposium. Het symposium heeft de titel meegekregen ‘Bent u klaar voor de digitale markt?’. Het symposium is op 1 december van 13.00 tot 17.30 bij Plantion in Ede.
Lees verder ››26-10-2017  RTL4 maakt opnames in Next Garden
RTL4 heeft opnames gemaakt in Next Garden. Het tuinbouwgebied is onderdeel van een uitzending over Gelderland van het programma Nederland Heeft Het. Uitzending is geweest op zondag 22 oktober 2017 om 15:30. Daarna komt het filmpje (ca 3 minuten) ook beschikbaar via www.nextgarden.nl. Het filmpje omvat mooie beelden van aardbeien, waterlinzen, hedera, anthuriums en orchideeën, en een dronevlucht over het gebied. Het gaat met name in op de innovatieve ontwikkelingen:
-waterlinzen als alternatieve eiwitbron
-invloed van LED verlichting op de groei van gewassen
-Next Garden Ingredient Farm, lokale teelt van tropische gewassen
17-10-2017  Royal Berry opent de deuren aan de Clivia
Aardbeienkweker Jan van Genderen en zijn team openen een nieuwe kas in het Lingewaardse tuinbouwgebied NEXTgarden. De nieuwe kas heeft een oppervlakte van circa 7 hectare en wordt ingezet voor de teelt van aardbeien. Om de opening van de kas te vieren, organiseerde Royal Berry op zaterdag 30 september een open dag. Tussen 10.00 en 16.00 uur konden alle geïnteresseerden die nieuwe kas en het aardbeienproductieproces bekijken.
Lees verder ››5-10-2017  Kanaalkeuze wordt voor iedereen een vraag
Online, duurzaamheid en de inrichting van de keten zijn de belangrijkste ontwikkelingen voor de Nederlandse sierteelt, verwacht Arne Bac, sectorspecialist van de Rabobank. "Ik vind dat de strategiediscussie zich nu teveel toespitst op FloraHolland. Want in feite komt iedereen voor strategische keuzes te staan."
Lees verder ››3-10-2017  Bedrijfskunde voor de Tuinbouw Zuid Nederland van Start!
Ben je ondernemer of bedrijfsleider in de tuinbouwsector? En wil je investeren in jezelf en in je bedrijf? Dan is dit Bedrijfskunde voor de Tuinbouw echt iets voor jou.
Lees verder ››3-10-2017  Spectaculair optreden van zandkunstenaar bij Plantion
De klokkopers van Plantion reageerden gisterochtend enthousiast op een verrassend en spectaculair optreden van zandkunstenaar Gert van der Vijver. Zijn voorstelling, waarin verhalen rond bloemen en planten werden uitgebeeld, bracht de bloemisten in de stemming om van de Kleurrijke Verhalen Dagen (20 t/m 30 september) een succes te maken.


Lees verder ››3-8-2017  25 energievouchers beschikbaar in Gelderland
Ondernemers en organisaties uit verschillende sectoren, waaronder de tuinbouw, krijgen binnen het programma 'De Groeiversneller Energie' bijzondere aandacht bij de transitie naar duurzame energie. Met een energievoucher kunt u ondersteuning krijgen bij opwek of besparing van duurzame energie.
Lees verder ››24-7-2017  Crowdfunding drijvend zonnepark Lingewaard
Coöperatie Lingewaard Energie is bezig met de ontwikkeling van het Drijvend Zonnepark Lingewaard. Een voor Europese begrippen uniek project.
De realisatie is weer een stapje dichterbij, nu er een kleine €120.000 aan crowdfunding is toegezegd. Gesprekken met de bank voor additionele financiering naderen hun ontknoping en de Provincie staat achter ons. In de nieuwsbrieven heb je hierover meer kunnen lezen. Op dit moment is er nog ruimte om te investeren en willen we jou als lezer van de nieuwsflits hiervoor uitnodigen.

Lees verder ››22-6-2017  Samenwerking innovatief, duurzaam en aantrekkelijk tuinbouwgebied NEXTgarden bekrachtigd
Vele partijen werken samen aan een innovatief, duurzaam en aantrekkelijk tuinbouwgebied “NEXTgarden”. Om dit te bekrachtigen hebben Gemeente Lingewaard en provincie Gelderland een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

Lees verder ››15-6-2017  Plantion digitale marktplaats goed op stoom
De in mei 2016 geïntroduceerde Plantion Digitale Marktplaats (PDM) maakt in 2017 een flinke groei door. Steeds meer bloemisten, tuincentra en groothandelsbedrijven benutten de mogelijkheid om via het online platform producten in te kopen van inmiddels meer dan vijftig aanvoerders. Zowel de gemiddelde maandomzet als het gemiddeld aantal transacties via PDM is in de eerste vijf maanden van 2017 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2016. Deze zomer voert Plantion enkele verbeteringen door. Later in het jaar volgt een volledig nieuwe versie.
Lees verder ››12-6-2017  Ambitieus Plantion houdt vast aan haar kernwaarden
Algemene ledenvergadering Plantion

AMBITIEUS PLANTION HOUDT VAST AAN HAAR KERNWAARDEN

Tijdens de algemene ledenvergadering van Plantion, gisteravond, werd het jaarverslag van het succesvolle jaar 2016 gepresenteerd en goedgekeurd. Algemeen directeur Peter Bakker schetste de doelstellingen voor de komende jaren, gebaseerd op een visie tot 2025. Plantion wil dé bloemistenklok van West-Europa worden, met nieuwe technologieën en behoud van kernwaarden. Frans Klaassen, van Niftrik bloemen & planten, ontving de gouden speld van Plantion als waardering voor dertig jaar samenwerking.

Lees verder ››30-5-2017  Living Lab in Huissen
Dat er in Nederland grote stappen op het gebied van duurzaamheid gezet moeten worden is intussen breed bekend. Dat onze economie meer ‘circulair’ moet worden weten ook de meeste mensen. De vraag is echter; hoe gaan we dat doen? Met die vraag gingen ruim 15 deskundigen, in de vorm van een Living Lab, aan de slag. Als inspirerende locatie werd voor het tuinbouwmuseum Mea Vota in Huissen gekozen.
Lees verder ››30-5-2017  Marktverkenning sierteelt Polen
Na een succesvol marktbezoek in 2016, vindt van donderdag 31 augustus tot en met zaterdag 2 september, opnieuw een marktverkenning naar Polen plaats. Ditmaal niet alleen naar de hoofdstad Warschau, maar ook naar de (geheel andere) "wereld" daarbuiten. Inclusief bezoek aan de vakbeurs Flower Expo Poland. Sense marketing & more verzorgt deze reis.
Lees verder ››30-5-2017  Grote aantallen en goede prijzen in week voor moederdag
Met een goed assortiment en een ongestoord veil- en distributieproces heeft Plantion haar klanten optimaal bediend richting Moederdag. In de aanloop naar deze voor bloemisten belangrijke dag in het jaar was bij Plantion sprake van een sterk oplopende vraag en stijgende prijzen. De weekomzet van de marktplaats kwam net zoals vorig jaar uit op € 1,9 miljoen. Deze omzet werd gerealiseerd via alle verkoopkanalen, met ook een stevige rol voor de vorig jaar gestarte Plantion Digitale Marktplaats.
Lees verder ››30-5-2017  Greenport Gelderland innovatiefonds
Greenport Gelderland zet zich in voor de ontwikkeling van de tuinbouw in provincie Gelderland. Dat doet zij door ondernemers te ondersteunen met hun groei-ambities. Met name schenkt Greenport Gelderland, en de aangesloten Pacten, aandacht aan ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid (duurzame energie), innovatie en marktontwikkeling.
Lees verder ››8-5-2017  Specerijenteelt in Nederlandse kas biedt kansen
Een deel van het bedrijf van Hedera Rikken in tuinbouwgebied Bergerden wordt na de zomer ingericht als demonstratie- en informatiekas met zwarte peper, kurkuma, capsicum en gember. Afnemers en tuinbouw hebben een gezamenlijk belang om de specerijenteelt in Nederland op te zetten.
Lees verder ››8-5-2017  Bereid uw glasgroentebedrijf voor op de markt van 2026
In het Visierapport Glasgroente belicht de Rabobank hoe glasgroentetelers tijdig kunnen inspelen op de toekomstige veranderingen. Zie bijgaande link
Rabobank8-5-2017  Nieuwe aardbeienkas Royal Berry
In het kassengebied Bergerden bij Bemmel is donderdag het glas geplaatst voor een aardbeienkas van 6 ha. De uitbreiding is van Royal Berry, de grootste aardbeienteler van Gelderland.
Lees verder ››20-4-2017  Exotische specerijen op de NEXTgarden Ingredient Farm
Veertien partijen, van onderwijsinstellingen tot telers en technologische bedrijven, ondertekenden op woensdag 19 april de intentieovereenkomst voor de NEXTgarden Ingredient Farm (NIF). Met de intentieovereenkomst gaan de partijen een samenwerking aan om te testen of exotische specerijen zoals Spaanse peper en kurkuma (geelwortel) onder glas kunnen worden geteeld. De partijen kwamen samen bij Kwekerij Bergerden in Bemmel.
Lees verder ››18-4-2017  18-4-2017  De Groeiversneller.
Er is een nieuwe subsidieregeling bij Oost NV voor Gelderland.
Download hier de bijlage voor meer informatie over deze subsidie regeling.
Lees verder ››


11-4-2017  Tuin- en perkgoed extra vroeg voor de klok bij Plantion.
Met ingang van maandag 10 april begint het veilen bij Plantion een half uur eerder. Om kopers van tuin- en perkgoed in het voorjaar maximaal te ondersteunen, worden deze categorieën vanaf 05.30 uur als eerste geveild. Dit zorgt voor een snel en efficiënt veilproces, waardoor de kopers desgewenst weer snel thuis kunnen zijn. Het vroeg veilen eindigt op vrijdag 26 mei.
Lees verder ››4-4-2017  Ondernemers praten over individuele waterzuivering
Voor 1 januari 2018 geldt voor tuinbouwbedrijven een verplichte zuivering van restwaterstromen. Voor veel tuinders betekent dit dat ze een oplossing moeten vinden over hoe ze om willen gaan met de afvoer van dit restwater. Er komt voor tuinders een verplichting om dit water te zuiveren met een rendement van meer dan 95%. Dit geldt zowel voor lozen via het riool als via het oppervlaktewater.
Lees verder ››27-3-2017  MIT haalbaarheid en innovatieadvies
Wilt u duurzaam innoveren in de sectoren (Agro)Food, Health, High Tech Systemen & Materialen (inclusief Chemie), Tuinbouw of Energie- en Milieutechnologie? En dit binnen de provincies Gelderland of Overijssel? Vanaf 11 april om 9 uur kunt u subsidie aanvragen.
Lees verder ››27-3-2017  Veilig omgaan met gewasbeschermingsmiddelen
Ondanks dat er veel verbeterd is aan gewasbeschermingsmiddelen en hun verpakking blijft het gevaarlijk spul. Contact tussen de middelen en de gebruiker moeten zoveel mogelijk beperkt worden. Margareth van der Horst van Plant Care Education gaf uitgebreid uitleg over de nieuwe wetgeving, maar vooral het belang om veilig te werken. De bijeenkomst werd samen georganiseerd door Greenport Arnhem-Nijmegen en AgraVisi in het kader van de spuitlicentie.
Lees verder ››23-3-2017  Van plastic soep naar duurzame hortensia’s
Volgens Vincent van Rijsewijk is het de hoogste tijd om concreet met duurzaamheid aan de slag te gaan, ook voor de tuinbouwsector. Hij zelf werd geïnspireerd door een lezing van kapitein Charles Moore. Die maakte duidelijk hoe de oceanen geleidelijk veranderen in een plastic soep. Grote hoeveelheden plastic, die voor de eeuwigheid ronddrijven in de grote oceanen. Van Rijsewijk dacht aan de vele plastic potjes die hij jaarlijks op zijn bedrijf gebruikte. Dat moest echt anders!
Lees verder ››14-3-2017  Uitnodiging Individuele Zuiveringsplicht
Inleiding
Zoals bekend geldt per 1 januari 2018 een verplichte zuivering van restwaterstromen. Dit heeft consequenties voor alle glastuinders die water lozen op oppervlaktewater of op de riolering. We hebben u hierover al eerder geïnformeerd namens LTO Glaskracht Nederland, Greenport Arnhem/Nijmegen, de Waterschappen en de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe.
Er is toen gesproken over mogelijke vorming van collectieven met het oog op de kosten en het uitstel van de verplichting. De collectieven zijn overigens in ons gebied maar beperkt van de grond gekomen. Dat betekent dat individuele bedrijven per 1 januari 2018 zelf voor een oplossing moeten zorgen.
Lees verder ››14-3-2017  Uitnodiging voor het Agropole Forum in Venlo
Kwaliteit van leven door gezonde voeding
en begeleidend groen
Actuele trends bepalen de markt!!!
Woensdag 15 maart 2017 van 14.00 - 18.00 uur
Villa Flora, St. Jansweg 20 in Venlo
Lees verder ››14-3-2017  Jong bloed voor Huissense tuinbouw
23 februari 2017 stond in het teken van Betuwe on Stage. Een bedrijfsstage-evenement voor VMBO-leerlingen die zich willen oriënteren op de arbeidsmarkt. Jongeren van rond de 14 jaar staan voor de moeilijke taak om een keuze te maken voor een studierichting binnen hun opleiding. Dat is geen makkelijke keuze, want hoe weet je nu welke leuke jobs er zijn en waar je later ook nog een beetje geld mee kunt verdienen. Nick, Teet, Kristian en Nick gingen de uitdaging aan.
Lees verder ››13-2-2017  Jong talent komt Huissense en Gendtse tuinbouw versterken
Op 9 februari was bij CineMec in Lent het scholierenfestival ‘Betuwe on Stage’. Betuwe on Stage is een beroepenfeest, waarbij bedrijven in contact kunnen komen met VMBO-leerlingen. De centrale hal van Cinemec was gevuld met kraampjes en tafels waar bedrijven en scholieren met elkaar in gesprek konden gaan.
Lees verder ››19-1-2017  Steef Gerichhausen gaat voor energiebesparing
De teelt van amaryllis vraagt om zowel warmte als koeling. De warmte wordt, bij Kwekerij Kamervoort, verzorgd door een gasketel met een condensor.
Lees verder ››18-1-2017  Tastbare bijdrage
Zoals gebruikelijk startte Greenport Arnhem-Nijmegen (GAN) het nieuwe jaar met haar traditionele Nieuwjaarsreceptie.
Lees verder ››18-1-2017  Persbericht: Plantion viert honderd jaar marktplaats voor bloemen en planten
Vanochtend om 06.00 uur werd bij de klok van Plantion stilgestaan bij het feit dat precies honderd jaar geleden enkele kwekers in Utrecht de basis legden voor de huidige coöperatie en het bedrijf Plantion.
Lees verder ››18-1-2017  Amaryllissen onder een scherm
Wilfred en Jack Janssen van Beaumonde hebben op twee locaties in Huissen een amarylliskwekerij.
Lees verder ››2-1-2017  Persbericht NEXTGarden (Glastuinbouwgebied Bergerden)
Royal Berry breidt wederom uit binnen NEXTgarden
Lees verder ››2-1-2017  Vooraankondiging Seminar met Robin van Galen
Na 2 succesvolle seminars in voorgaande jaren, verzorgen we als agrarische studieclubs, belangenbehartigers, netwerkorganisatie en Rabobank Oost Betuwe ook dit jaar weer een inspirerende lezing met aansluitend een netwerkborrel.
Lees verder ››12-12-2016  Kennismaken met beroepen bij Betuwe on Stage
“Alles mag je worden, behalve ongelukkig. Beloofd?”
Lees verder ››30-11-2016  Bij 1 graad temperatuur stijging, 56% meer bliksem
Dat blikseminslag grote schade toe kan brengen aan gebouwen is bekend. Maar dat tegenwoordig de schade aan elektra, elektronica en gevolgschade een veel groter probleem is, hebben niet alle ondernemers in de gaten.
Lees verder ››24-11-2016  Tuinbouw moet risico's managen
Over het thema 'risico's' organiseert Greenport Arnhem-Nijmegen een tweetal bijeenkomsten.
Lees verder ››24-11-2016  Zandvoort Flowers sluit biomassa kringloop
Voor gewassen zoals Freesia en Zantedeschia (Aronskelk) is een goede bodemgesteldheid van groot belang.
Lees verder ››24-10-2016  In memoriam Ferry Hollinger
Onder grote belangstelling vond op 21 oktober 2016 de afscheidsdienst voor Ferry Hollinger plaats in de St. Werenfriduskerk te Elst.
Lees verder ››24-10-2016  Uitnodiging Klimaatverandering en bliksemschade 24 november
Klik hier om de uitnodiging te lezen
Lees verder ››18-10-2016  Kleurrijke verhalen dagen zorgt voor meer aankoopintentie
De consumentenactie Kleurrijke Verhalen Dagen (21 september tot en met 1 oktober) heeft geleid tot 35 procent meer aankoopintentie onder de doelgroep vrouwen 25-60 jaar.
Lees verder ››18-10-2016  Sensors houden paprika's in de gaten
Voor de paprika’s van Jan van der Harg geldt steeds meer dat ‘big brother is watching you’!
Lees verder ››10-10-2016  Overlijden Ferry Hollinger groot gemis voor tuinbouw Arnhem Nijmegen

Lees verder ››6-10-2016  3 miljoen voor glastuinbouwgebied Next Garden
De provincie Gelderland wil 3 miljoen euro investeren in de infrastructuur voor het glastuinbouwgebied Next Garden tussen Arnhem en Nijmegen, zo meldt AgriHolland in een bericht op haar site.
Lees verder ››3-10-2016  4 oktober: Nederland zonder aardgas: hoe realiseren we een duurzame warmtevoorziening?
WIEfm richt zich als Nederlands-Duits INTERREG-project op warmtevoorziening in de grensregio, met als doel het ontwikkelen en tastbaar maken van concrete plannen voor een efficiënte productie, distributie en gebruik van warmte in de Euregio.
Lees verder ››26-9-2016  Gezocht: startups in de Tuinbouw & Uitgangsmaterialen!
Ben u een tuinbouwondernemer en heeft u een start-up, eigen merk of wilt u uzelf als merk in de markt zetten?
Lees verder ››20-9-2016  Persbericht: ontbinding Bergerden 13 september 2016
binnen het dagelijks bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Bergerden is overeenstemming bereikt over de afwikkeling van de opheffing van diezelfde GR.
Lees verder ››


20-9-2016  5 jaar voorzitterschap TheoJan van Ewijk
‘Er is veel werk verzet in de afgelopen vijf jaar” volgens afscheidnemend voorzitter TheoJan van Ewijk van Greenport Arnhem-Nijmegen.
Lees verder ››20-9-2016  Persbericht: Groenhorst MBO teelt; een vruchtbaar vooruitzicht op werk
Agrarische Opleidingscentra (AOC’s) bieden groene opleidingen - van voedselverwerking en hovenier tot bloem, dierverzorging, teelt en milieubeheer. Al voor het zesde jaar biedt Groenhorst topkwaliteit.
Lees verder ››20-9-2016  The Smart Chain zoekt grensoverschrijdende ondernemers
15 augustus 2016

Heeft u een nieuw -of zelfs innovatief- food product? En bent u benieuwd wat Nederlandse en Duitse consumenten in Euregio Rhein-Waal daarvan vinden? Neemt u dan contact op met Harrie Vreman (088 888 66 77 of hvreman@projectenltonoord.nl) en wordt lead partner in The Smart Chain.
Lees verder ››12-9-2016  30 september: Bijeenkomst Circulaire Economie
Klik op de link om de uitnodiging te bekijken
Lees verder ››12-9-2016  Elf kwekers beginnen met Het Nieuwe Telen
Terwijl het zonnetje buiten flink stond te schijnen begonnen 11 kwekers uit de regio Arnhem-Nijmegen op 8 september aan hun cursus Het Nieuwe Telen (HNT).
Lees verder ››12-9-2016  Te veel blauwe hersencellen
De Nederlandse tuinbouwsector staat internationaal zeer hoog aangeschreven. Tegenwoordig komen er zelfs al studenten uit China om hier het vak te leren! Ook de regio Arnhem-Nijmegen krijgt regelmatig internationaal bezoek.
Lees verder ››7-9-2016  Uitnodiging VEGE Fruit Expo in Lubelskie, Polen
NovAgora organiseert, in samenwerking met Agro & Retail desk, een handelsmissie inclusief een bezoek aan de VEGE Fruit Expo beurs, seminars en bedrijfsbezoeken in de regio.
Lees verder ››7-9-2016  Persbericht Plantion
DE CONSUMENT VERLEIDEN MET GRATIS ‘BLOEMEN MET EEN VERHAAL’

De actie 'Kleurrijke Verhalen Dagen' (21 september tot en met 1 oktober 2016) wil consumenten verleiden om vaker bij de bloemist binnen te stappen. Wie bij een deelnemende bloemist in de actieperiode voor 20 euro aan bloemen of planten koopt, krijgt een bijzonder boeket cadeau. Dit boeket bevat 15 bloemen die verwijzen naar grappige, inspirerende filmpjes op www.kleurrijkeverhalen.nl.

Lees verder ››25-7-2016  Nieuwe koers bemiddeling werpt vruchten af.
OMZET VAN MARKTPLAATS PLANTION ONTWIKKELT ZICH BOVEN VERWACHTING

Het jaar 2016 verloopt tot dusver voor Plantion bijzonder goed. In de periode tot en met week 28 was de omzet van Plantion bijna 11 procent hoger dan in de vergelijkbare periode in 2015. Terwijl klok en groencentrum naar tevredenheid presteren, is vooral het aandeel van bemiddeling in de groei (+ 21,5 procent) opvallend.

Lees verder ››19-7-2016  Vooraankondiging Symposium: Van trend naar winstgevende business!
Dinsdag 6 september 2016 uur organiseert Greenport Arnhem-Nijmegen een Symposium. De locatie: Adviescentrum Rabobank Oost-Betuwe, Industrieweg Oost 16 in Elst.
Tijd: 14.30 tot 18.30 uur.
Deelname is kosteloos.
Lees verder ››19-7-2016  AVR gaat CO2 leveren aan tuinders
De afvalcentrale van AVR in Duiven gaat vanaf 2018 CO2 afvangen en leveren aan bedrijven in de regio Arnhem. AVR wil ook vanuit Rozenburg CO2 gaan leveren aan tuinders in het Westland.
Lees verder ››18-7-2016  Roy Buurman aan de slag bij Derksenplant B.V.
Roy Buurman uit Bemmel was al een tijdje zonder werk toen hij via de site van het UWV werd getipt om zich aan te melden voor BranchePool Tuinbouw. Hij heeft zijn profiel aangemaakt op www.branchepool.nl en wachtte vervolgens af wat er ging gebeuren. Vrij snel kreeg hij een mailtje dat zijn profiel geaccepteerd was en hij het op www.tuinbouw.zoektcollega kon gaan bekijken. Vrij snel daarna kwam het telefoontje van Robert-Jan Derksen of hij eens wilde komen praten..
Lees verder ››7-7-2016  Eendenkroos de nieuwe superfood?
Er wordt op dit moment een proef gedaan met eendenkroos oftewel waterlinzen. Dit kleinste bloeiende plantje op aarde is een rijke bron van eiwitten, zodanig dat van één hectare grond net zoveel eiwitten gewonnen kunnen worden uit eendenkroos als van 10 hectare soja. Soja moet van ver komen, terwijl eendenkroos in onze eigen regio geproduceerd kan worden. Het biedt dus mogelijkheden voor lokale kwekers om dit in de nabije toekomst te gaan kweken.
Lees verder ››7-7-2016  Voortgang Porject Drijvend Zonnepark Lingewaard
Het Project Drijvende Zonnepanelen op gietwaterbassin Bergerden wordt geleid door Frans van Herwijnen, Robert Sonderen, Pieter Siekman en Stefan Peelen en moet resulteren in 6000 zonnepalen op het gietwaterbassin in Bergerden. Voor de realisatie is er medewerking van Lingezegen Energy (Berno Schouten). Gietwaterbedrijf Bergerden, vertegenwoordigd door Harry Beijer stelt het gietwaterbassin ter beschikking. Daarnaast is er een samenwerking aangegaan met Greenspread en Greencrowd.
Lees verder ››7-7-2016  Groei omzet en aantal klanten zet door in 2016
Tijdens haar Algemene Ledenvergadering op 8 juni 2016 heeft Plantion het jaarverslag van 2015 en de plannen voor 2016 en verder met haar leden besproken. Na enkele jaren van stabilisering zijn omzet (€ 91,6 miljoen, +3,9 procent) en aantal klanten vorig jaar behoorlijk toegenomen. In de eerste helft van 2016 zet deze groei door (+8,7 procent). Met de aanstelling van Guus van Logtestijn als commercieel directeur focust Plantion op verdere groei door verbetering van assortiment, kwaliteit en prijsvorming.
Lees verder ››7-7-2016  Opening project waterlinzen op 18 mei
Op de woensdagochtend, om precies te zijn om 9.00 uur, werd aan de Welvaartstraat 5 in Bemmel het startsein gegeven voor de pilot teelt, verwerking en afzet van waterlinzen. De openingshandeling werd verricht door wethouder Theo Peren van de gemeente Lingewaard. De pilot waterlinzen past uitstekend in het concept van het tuinontwikkelingsgebied NEXT garden vanwege het innovatieve karakter daarvan.
Lees verder ››6-4-2016  Plantion veilt tuingoed extra vroeg vanaf maandag 11 april 2016
Als service in het drukke tuinseizoen veilt Plantion ook dit jaar de tuinplanten extra vroeg. Vanaf maandag 11 april start het veilen gedurende ten minste zes weken dagelijks een half uur eerder (05.30 uur), en komt het tuin- en perkgoed als eerste voor de klok. Dit zorgt voor een snel en efficiënt veilproces waardoor kopers desgewenst snel huiswaarts kunnen. In het eerste kwartaal van 2016 boekte Plantion 5 procent meer omzet dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.
Lees verder ››19-1-2016  Gelderse inspiratieavonden TEAM UP!
Tijdens deze avonden, georganiseerd door Alterra Wageningen UR in opdracht van de Provincie Gelderland brengen we innovatieve ondernemers, partijen, verenigingen en collectieven bij elkaar om de omslag naar duurzame economische landbouw zo snel mogelijk te maken.
Lees verder ››19-1-2016  Igo Janssen’s nieuwjaarsboodschap: ‘samen groeien’
Op 8 januari was het weer een gezellige drukte in de Valom. Greenport Arnhem-Nijmegen hield haar welbekende nieuwjaarsreceptie. Onder het genot van een biertje en bitterballen werden goede wensen met elkaar gedeeld. Echter er was ook ruimte voor een serieuze toon. Die kwam van Igo Janssen, directeur van Horticoop, die in zijn nieuwjaarspeech inging op het belang van samenwerking.
Lees verder ››8-10-2015  'SHOPP-IN PLANTION' OFFICIEEL GEOPEND
Tijdens de traditionele najaarsshow bij Plantion werd afgelopen maandagavond 5 oktober 'Shopp-in Plantion' officieel geopend. Onder regie van Plantion delen zeven groothandelsbedrijven een winkelvloer. Deze formule zorgt voor een aantrekkelijke verbreding van het assortiment binnen Groothandelscentrum Plantion.
Lees verder ››15-9-2015  'KLEURRIJKE VERHALEN DAGEN' BIJ DETAILLISTEN PLANTION
Met de 'Kleurrijke Verhalen Dagen' (23 september tot en met 3 oktober 2015) geeft Plantion een actiematig vervolg aan de consumentencampagne 'Kleurrijkeverhalen.nl'. Consumenten die in deze periode bij een deelnemende bloemist of tuincentrum tenminste
€ 25 euro aan bloemen of planten besteden, krijgen een speciaal boeket of inspirerende plant ter waarde van € 20 er gratis bij. Informatie over de 'Kleurrijke Verhalen Dagen' en verkooppunten kunnen consumenten vinden op www.kleurrijkeverhalen.nl.

Lees verder ››15-9-2015  Symposium: Duitse tuinbouw-business in beweging?
Op vrijdag 9 oktober 2015 om 15.00 uur houdt Greenport Arnhem-Nijmegen een symposium. Locatie: Plantion Ede.
Lees verder ››30-6-2015  Europees Subsidieprogramma OP-Oost 2014-2020
Europees Subsidieprogramma OP-Oost zoekt slimme en duurzame ideeën MKB. In vervolg op de eerste succesvolle voucherregeling gaan in de loop van 2015 ook alle andere regelingen van het Europese subsidieprogramma OP-Oost 2014-2020 van start. De spelregels die hierbij gelden zijn op 23 april gepubliceerd in het Provinciaal Blad. Door samenwerking met Rijk 8 miljoen beschikbaar in mei
Lees verder ››


30-6-2015  Samenwerken tijdens de BBQ
Het vergroten van samenwerking tussen ondernemers is al enkele jaren een aandachtspunt voor Greenport Arnhem-Nijmegen. Samenwerking is echter geen doel op zich. Het helpt om bijvoorbeeld goedkoper in te kopen, om meer afzetmogelijkheden te krijgen of om belangrijke informatie te achterhalen. Dit jaar stond de BBQ van Greenport Arnhem-Nijmegen ook een beetje in het teken van samenwerking; er werd namelijk gezamenlijk gewerkt aan het bereiden van de fruitsalade!
Lees verder ››29-6-2015  De tuinder moet goed weten wat zijn rechten en plichten zijn
Er is veel aan het veranderen op het gebied van personeelsbeleid. Door de wet Werk en Zekerheid veranderen er zaken rond: tijdelijke contracten, ontslagrecht, opvolgend werkgeverschap en transitievergoedingen. Vera van Kesteren van AB Oost legde uit dat ondernemers goed bij de les moeten zijn, anders kan een tijdelijke kracht op eens een vast contract zijn geworden. In Huissen heeft AB Oost een kantoor waar Tonnie Neijenhuis, Anna Maks en Ewa Kuiper voor tuinders beschikbaar zijn wanneer ze tijdelijk personeel zoeken of advies willen hebben.
Lees verder ››29-6-2015  Michel van Gellecum innoveert met zijn WKO-installatie
Michel van Gellecum teelt amaryllisen aan Het Nevelveld in Bemmel. Bij een eerste bezoek lijkt het een normale tuinbouwkas die er uitziet als zoveel tuinbouwkassen in de regio. Echter zodra je met Michel in gesprek komt blijkt dat het om een bijzondere tuinbouwkas gaat. Michel is namelijk druk bezig om zijn aardgasgebruik sterk te verminderen. Dat doet hij door gebruik te maken van twee waterbronnen en een warmtepomp.
Lees verder ››29-6-2015  Greenport hoort graag uw mening (digitale enquête)
Voor een klantgerichte organisatie is niets belangrijker dan te weten wat bij haar doelgroep/achterban speelt. Voor Greenport Arnhem-Nijmegen is dat niet anders. Ook de Greenport doet haar best om activiteiten te organiseren waar ondernemers wat aan hebben en die van nut zijn voor de ontwikkeling van de bedrijven. Graag willen we uw mening weten via een digitale enquête.
Lees verder ››29-6-2015  Amaryllis kwekers kijken bij collega's
De regio Arnhem-Nijmegen herbergt ongeveer 30% van de Nederlandse amaryllisteelt. De productie van amaryllis vindt plaats op 13 bedrijven. Daarmee is het gebied een belangrijke speler in de amaryllisteelt in Nederland en in Europa. Afgelopen jaar hebben de kwekers samengewerkt in de afzet. Dat is goed bevallen. Dus wordt er nagedacht over hoe dat verder uitgebouwd kan worden.
Lees verder ››9-6-2015  Plantion uitgegroeid tot de bloemistenklok van Nederland
De sterke focus van Plantion op de bloemist als klant werpt vruchten af. De klokomzet liet in 2014 al een flinke groei zien en die groei zet in 2015 goed door. De klok is dan ook verantwoordelijk voor de lichte omzetstijging die in 2014 met de hele marktplaats werd geboekt. Ongeveer de helft van de zelfstandig inkopende detaillisten is inmiddels klant. Reden voor directeur Peter Bakker om met enige trots te stellen dat Plantion is uitgegroeid tot 'de bloemistenklok van Nederland'.
Lees verder ››8-6-2015  Tuinbouw op Betuwe Onderneemt Beter
Op 1 en 2 juni vond de bedrijvenbeurs Betuwe Onderneemt Beter plaats. Op deze beurs laten bedrijven uit gemeente Lingewaard en Overbetuwe zich zien en presenteren ze hun diensten/producten. Greenport Arnhem-Nijmegen was op deze beurs aanwezig om de regionale glastuinbouw in beeld te brengen. Dit jaar werd er vooral aandacht besteed aan de voedingstuinbouw.
Lees verder ››8-6-2015  BBQ bij Willemsen-Weijs op 26 juni 2015
Dit jaar is een bijzonder jaar voor Greenport Arnhem-Nijmegen. De Greenport bestaat namelijk 10 jaar, en dat willen we vieren met een uitgebreide BBQ. Omdat tuinbouwondernemers centraal staan bij de activiteiten van Greenport Arnhem-Nijmegen nodigen we alle tuinders en hun partners uit om met ons een gezamenlijke avond te hebben. Daarmee willen we het netwerk onder tuinders versterken.
Lees verder ››8-6-2015  Twee studenten voor 2 dagen
Greenport Arnhem-Nijmegen wordt regelmatig benaderd door scholen die meer in contact willen komen met tuinbouwbedrijven. Veel leerlingen weten niet of nauwelijks wat er te doen is op een tuinbouwbedrijf. Ze komen zelf ook weinig in contact met de tuinbouw. En helaas maakt onbekend soms ook onbemind.
Lees verder ››8-6-2015  Tuinder als werkgever, informatie-avond op 11 juni 2015
Er is veel te doen rond de nieuwe Wet ‘Werk en Zekerheid’ en er zijn diverse actualiteiten met betrekking tot de CAO. Verschillende tuinders vroegen ons om aan deze onderwerpen meer aandacht te schenken. Naast tuinder bent u vaak ook werkgever en is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle nieuwe ontwikkelingen en hoe u daar het beste op in kunt spelen.
Lees verder ››8-6-2015  Primaire sector van groot belang voor Nederlands agrocluster
De Wageningen Universiteit heeft in een recent onderzoek aangetoond dat de kracht van het agrocomplex bepaald wordt in de samenwerking tussen de ketenschakels. De nabijheid van de primaire sector kan als motor fungeren voor innovaties in de andere schakels van de keten, zoals de toelevering of de verwerking. Door de nabijheid van de primaire sector, kunnen product(ontwikkelingen) worden getest op primaire bedrijven. Enige kritische omvang van de primaire sector is daarbij noodzakelijk, maar deze omvang is moeilijk te kwantificeren.
Lees verder ››4-6-2015  Persbericht: Plantion uitgegroeid tot de bloemistenklok van Nederland
De sterke focus van Plantion op de bloemist als klant werpt vruchten af. De klokomzet liet in 2014 al een flinke groei zien en die groei zet in 2015 goed door. De klok is dan ook verantwoordelijk voor de lichte omzetstijging die in 2014 met de hele marktplaats werd geboekt. Ongeveer de helft van de zelfstandig inkopende detaillisten is inmiddels klant. Reden voor directeur Peter Bakker om met enige trots te stellen dat Plantion is uitgegroeid tot 'de bloemistenklok van Nederland'.
Lees verder ››26-5-2015  Sensortechniek in Gendtse tuinbouw
De toepassing van sensoren in de tuinbouw staat niet stil. Dat geldt ook voor de Potplantenkwekerij Willemsen-Weijs van René Willemsen en Sietske Weijs in Gendt. Om het klimaat in hun kas nog beter te kunnen sturen maken deze beide tuinders sinds kort gebruik van PAR-sensoren. Planten hebben namelijk een andere gevoeligheid voor licht dan het menselijk oog. Met een PAR-sensor (Photosynthetic Active Radiation) is het mogelijk om de lichthoeveelheid te meten die voor plantengroei effectief is.
Lees verder ››12-5-2015  Moederdag zorgt voor fraaie omzet bij Plantion
De week voorafgaand aan Moederdag 2015 heeft bij Plantion voor een fraaie omzet gezorgd bij de klok en bij de afdeling Bemiddeling snijbloemen.
Lees verder ››15-4-2015  Banken Champignons winnaar MVO Award 2015
Banken Champignons is op 13 april 2015 in de Lindenberg te Nijmegen uitgeroepen tot winnaar van de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer Award 2015 (MVO Award 2015).
Lees verder ››3-3-2015  Spullenbank zoekt laptops voor verenigingen
Voor diverse verenigingen is de Spullenbank van de Oost-Betuwse Uitdaging op zoek naar goed functionerende laptops die bedrijven in zowel Lingewaard als Overbetuwe over hebben. Het betreft alleen de hardware.
Zo is er een kunstuitleen die via de laptop beter de collectie kan beheren. En een wielervereniging kan meerdere laptops gebruiken bij de registratie van wedstrijden.

Lees verder ››22-1-2015  Jubileumjaar voor Greenport Arnhem-Nijmegen
In 2005 werd Greenport Arnhem-Nijmegen opgericht om een impuls te geven aan het tuinbouwcluster in de eigen regio. Het was de tijd dat er op verschillende plekken in Nederland Greenports ontstonden. De focus van die Greenports lag in het westen van het land, maar voor een aantal teelten en technische ontwikkelingen was de Regio Arnhem-Nijmegen een belangrijk innovatief gebied. Projecten als Bergerden, de Energie Producerende Kas, centrale gietwatervoorziening en de Wageningen Universiteit waren allemaal in de regio te vinden.
Lees verder ››21-1-2015  Onderwijsloket Wageningen University
Wageningen University staat voor een actieve leeromgeving van docenten en studenten in directe relatie met de samenleving. Het Onderwijsloket stimuleert en faciliteert de samenwerking tussen de universiteit en de samenleving.
Lees verder ››15-1-2015  Plantfysiologie bijspijkeren
Op 13 januari ging een groep van 14 kwekers van start met de cursus ‘Teeltsturing op plantniveau incl. Teeltplanning’. Een cursus die in 3 bijeenkomsten de kwekers bijspijkert op het gebied van fotosynthese, belichting, waterhuishouding, sensoren, temperatuur en teeltplanning. Doordat de cursus wordt gegeven door 5 specialisten worden de nieuwste inzichten behandeld. Het uiteindelijke doel is met deze nieuwe kennis meer uit je teelt te halen.
Lees verder ››13-1-2015  Focus, focus en nog eens focus
Peter Bakker, algemeen directeur van Plantion, ging tijdens zijn nieuwjaarspeech bij Greenport Arnhem-Nijmegen in op zijn verwachtingen voor 2015. Hij verwacht dat, na de afgelopen 7 magere jaren, langzaam het moment aangebroken is dat er weer ruimte komt voor economische groei. Banken hebben hun buffers aangevuld, consumenten hun huishoudboekje op orde gebracht en binnen de Europese Unie is de financiële rust enigszins teruggekeerd. De consument is langzaam weer bereid om voor een topproduct een acceptabele, maar scherpe prijs te betalen.
Lees verder ››13-1-2015  Van 'Ja, maar' naar 'Ja, en'
Op allerlei lastige zaken die in 2014 speelden hoorde je maar al te vaak ‘Ja, maar……’. Volgens Theo Jan van Ewijk, voorzitter van Greenport Arnhem-Nijmegen, moeten we in 2015 stoppen met overal ‘Ja, maar …’ tegen te zeggen en de feiten accepteren. “Maak van een probleem een feit, zie de werkelijkheid onder ogen en maak er een nieuwe mogelijkheid van ……”dat was van Ewijk’s advies voor 2015.
Lees verder ››9-1-2015  Nacht van de Gelderse Economie
Hoe ziet ondernemend Gelderland er uit? Bruist het van de nieuwe innovaties en creatieve ideeën? Welke ontwikkelingen en resultaten hebben ondernemers, ondersteuningsorganisaties en overheid de afgelopen jaren geboekt? En wat is er nodig voor de komende jaren? We gaan het ophalen, we gaan het laten zien op 26 februari tijdens de Nacht van de Economie in het Honig Complex Nijmegen. Vier thema’s staan centraal: innovatie, internationalisering, arbeidsmarkt en vestigingsklimaat.

Lees verder ››8-1-2015  Intake formulier met criteria voor programma keteninnovatie.

Lees verder ››8-1-2015  Start programma keteninnovatie voor ambitieuze ondernemers in de tuinbouw
Keteninnovatie: de bekende snoepgroenten zijn daar een sprekend en al wat langer bekend voorbeeld van. Ondernemers in de tuinbouw zijn op innovatieve wijze samen gaan werken met een logistiek bedrijf. Resultaat: gezonde snacks die door het hele land steeds voorradig zijn.
Lees verder ››6-1-2015  'Hier groeit iets moois'
De gemeente Lingewaard wil de ontwikkeling van het tuinbouwcluster (Bergerden, Agro Park en het herstructureringsgebied) een impuls geven. Daarom is de gemeente gestart met: Hier groeit iets moois. Doel is het gebied neer te zetten als een perfecte vestigingsplek voor bestaande en nieuwe bedrijven. Maar wat zijn de groeisectoren waarop wij ons moeten richten? Alleen ondernemers kunnen die vraag beantwoorden. Wij leggen hen daarom de komende periode vier mogelijke ontwikkelingsrichtingen voor: Most competitive place, Circular economy, Feed the hungry region (Local for Local) en The Valleys Production Lab. De respons op deze voorstellen zal mede de nieuwe ontwikkelingsstrategie bepalen.
Lees verder ››6-1-2015  Eerste subsidie-aanvragen zijn ingediend
In eerdere nieuwsbrieven heeft u kunnen lezen dat, mede door inzet van Greenport Arnhem-Nijmegen, er voor tuinbouwondernemers in de stadsregio Arnhem-Nijmegen de mogelijkheid bestaat om een subsidie te krijgen op duurzame investeringen. De eerste ondernemers hebben zich al laten ondersteunen door Radboud Vorage om tot een subsidie-aanvraag te komen. Daarmee wordt een belangrijke impuls gegeven aan innovatie en verduurzaming op glastuinbouwbedrijven.
Lees verder ››6-1-2015  Agenda 2020 en enquête door Greenport Arnhem-Nijmegen
Ieder jaar maakt Greenport Arnhem-Nijmegen een werkprogramma voor haar activiteiten in het volgende jaar. Het is belangrijk dat die activiteiten aansluiten bij de wensen die bij ondernemers en tuinbouwsector spelen. Omdat Greenport Arnhem-Nijmegen in 2015 zijn 10-jarig bestaan viert, willen we ook wat verder de toekomst in kijken; dat hebben we Agenda 2020 genoemd.
Lees verder ››6-1-2015  Cursus Teeltsturing voor Pot- en Perkplanten gaat van start
Op dinsdag 13 januari gaat de training Teeltsturing op plantniveau incl. teeltplanning van start. Het betreft een cursus waarin u de fijne kneepjes krijgt te horen van moderne teelttechniek. Er hebben zich reeds 10 potplantenkwekers aangemeld. Er is nog ruimte voor 2 kwekers.
Lees verder ››6-1-2015  Nieuwjaarsreceptie op vrijdag 9 januari 2015
Op vrijdag 9 januari 2015 (van 16.00 uur tot 18.00 uur) is de traditionele nieuwjaarsreceptie van Greenport Arnhem-Nijmegen. De receptie is in Zalencentrum De Valom, Karstraat 2 te Huissen. U bent van harte welkom. Aanmelden is niet nodig!

Lees verder ››6-1-2015  Plan voor drijvend zonnepark op gietwaterbassin Bergerden
De coöperatie Lingewaard Energie wil een drijvend zonnestroomsysteem ontwikkelen op het gietwaterbassin van het glastuinbouwgebied Bergerden. Drijvende zonnepanelen hebben als voordeel boven zonnepanelen op land, dat zij, dankzij het koelende effect van water, een hogere opbrengst genereren. Tevens dient het water als extra barrière tegen vandalisme en diefstal. Ook hoeven de zonnepanelen bij plaatsing op het water niet te concurreren met andere potentiële bestemmingen. In kosteneffectiviteit doet een drijvend zonnepark niet onder voor een zonnepark op land. Het drijvende zonnepark Bergerden moet het eerste grote systeem in Nederland worden. Met ingang van 19 december biedt Lingewaard Energie de mogelijkheid tot voorinschrijving voor participatie in het project.
Lees verder ››8-12-2014  Persbericht: hier groeit iets moois.
De tuinbouw is belangrijk voor onze regio. Na jaren van onstuimige groei, worden ondernemers nu geconfronteerd met uitdagingen. Deze hebben te maken met de economische recessie, maar er
zijn ook structurele veranderingen. Landen binnen en buiten Europa ontpoppen zich tot geduchte concurrenten. De gevolgen daarvan zijn ook in Lingewaard te merken. Ondernemers hebben het
moeilijk. De herstructurering van het bestaande tuinbouwgebied
Huissen-Angeren verloopt daardoor traag, net als de gronduitgifte in Bergerden en op het Agropark. Samen vormen die gebieden het Tuinbouwcluster Lingewaard.


Lees verder ››2-12-2014  Nieuwe projectleider Barry Dijkerman stelt zich voor.
Vanaf 5 november is Barry Dijkerman als projectleider binnen het Projectbureau Herstructurering Glastuinbouw Huissen Angeren begonnen. Hij volgt daarmee Eric Spies op.
Lees verder ››30-10-2014  Meet & Match International Business op 13 november
Heb je behoefte aan een internationaal marktonderzoek voor jouw onderneming? Is er een relevant vraagstuk dat speciale aandacht verdient? Wil je nieuwe markten verkennen? Welke mogelijkheden zijn er om samen te werken met studenten van de Faculteit Economie en Management van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen? Genoeg!!
Je kunt nu opdrachtgever worden van een aantal projectopdrachten binnen het domein van Internationaal Management.
Lees verder ››29-10-2014  Kleurrijke verhalen trekt maandelijks 10.000 bezoekers.
Vanaf 29 september zijn op regionale zenders weer de spotjes te zien en te horen van de consumentencampagne 'Met bloemen en planten haal je mooie verhalen in huis'. Het digitale platform onder de campagne, www.kleurrijkeverhalen.nl, trekt inmiddels maandelijks meer dan 10.000 bezoekers. In totaal heeft de campagne nu een kleine acht miljoen mensen bereikt.
Lees verder ››29-10-2014  Wereld Voedseldag bij Provincie Gelderland.
Op 15 oktober stond Provincie Gelderland en Greenport Arnhem-Nijmegen stil bij Wereldvoedseldag. Op die dag werd de tuinbouw-foto-expositie geopend door gedeputeerde Jan-Jacob van Dijk. Hij benadrukte hoe belangrijk de tuinbouw voor Provincie Gelderland is. Een sector die, ondanks economische tegenslag, voor veel werkgelegenheid zorgt en zich kenmerkt door innovatie en duurzaamheid.
Lees verder ››29-10-2014  Cursus Teeltsturing voor pot- en perkplanten.
Om u op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen én om uw teelt verder te optimaliseren, organiseert Greenport Arnhem-Nijmegen samen met AgraVisi de cursus: Teeltsturing op plantniveau incl. teeltplanning. Een cursus die in 3 bijeenkomsten op de hoogte brengt van de laatste ontwikkelingen op dit vakgebied.
Lees verder ››29-10-2014  Omdenken, op een andere manier denken!
Dit jaar kiezen Greenport Arnhem-Nijmegen en LTO Glaskracht voor een luchtige bijeenkomst met het Thema: ‘omdenken’. Dat is op een andere manier met dagelijkse uitdagingen omgaan. Met veel humor en enthousiasme wordt een groot deel van de avond gevuld door de ‘Ja-maar, Omdenkshow’. De avond is op 4 november en begint om 20.00. We zijn dit jaar te gast bij Rabobank Oost Betuwe in het Adviescentrum te Elst.
Lees verder ››


29-10-2014  Hebt u innovatieve/duurzame plannen?
Dan is de subsidieregeling Verduurzaming van de Glastuinbouw iets voor u! Deze regeling biedt de mogelijkheden om een aantrekkelijke subsidie te krijgen op uw investeringen die een positief effect hebben op innovatie, duurzaamheid en de economie van uw bedrijf.
Lees verder ››


29-10-2014  Internationalisering.
Ondernemers bij elkaar brengen om ervaringen te delen over internationaal zaken doen, dat was het doel van de bijeenkomst Greenport Gelderland gaat Internationaal. Op 23 september kwamen 70 ondernemers uit de Betuwe bij elkaar en een achttal ondernemers met ervaring in het buitenland. Het resultaat was een levendige middag. Veel ideeën voor ‘business opportunities’ gingen over tafel, maar net zoveel valkuilen.
Lees verder ››29-10-2014  Water: hergebruiken, lozen of zuiveren.
De emissie vanuit de glastuinbouw van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen (gbm) is al jaren een punt van aandacht. Om die reden organiseerden Greenport Arnhem-Nijmegen en LTO Glaskracht in oktober een informatieavond voor tuinders.
Lees verder ››21-10-2014  Nu aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen voor grootverbruikers.
Er doet zich nu éénmalig een kans voor om binnen de SDE+regeling een aantrekkelijk subsidiebedrag aan te vragen voor zonne-energie. SDE+ vergoedt 15 jaar lang de onrendabele top (tot 14,7 cent/kWh) onder andere zonne-energie. Er moet een grootverbruikersaansluiting aanwezig zijn en de mate van winst is niet van invloed op het rendement. Deze twee factoren maakten zonnepanelen normaal gesproken niet interessant, maar nu dus juist wel !!
Lees verder ››1-7-2014  Effe bijpraten
Wat is gezelliger dan met een groep collega’s op een mooie zomeravond een stukje vlees braden, een biertje drinken en effe bijpraten. Dat moeten ongeveer 60 tuinders gedacht hebben, die op de seizoensafsluiting van Greenport Arnhem-Nijmegen afkwamen. Dit jaar werd de seizoensafsluiting bij de gebroeders Gerichhausen van Zandvoort Flowers gehouden.
Lees verder ››1-7-2014  Burgemeester opent foto-expositie
De glastuinbouw staat vol in de belangstelling van gemeente Lingewaard. Niet alleen op het gebied van beleidsontwikkeling en subsidies is de gemeente actief, maar ook in het uitdragen van de ‘schoonheid’ van de glastuinbouwsector. De gemeente heeft namelijk van de ontvangsthal van het gemeentekantoor een expositie-ruimte gemaakt, met 30 artistieke foto’s van en over de glastuinbouw in haar gemeente.
Lees verder ››26-6-2014  Kleurrijke verhalen
Op 4 juni heeft Plantion een opvallende campagne gepresenteerd die consumenten moet inspireren meer bloemen en planten te kopen. De campagne, getiteld 'Met bloemen en planten haal je mooie verhalen in huis' is gestart op 10 juni met een website (www.kleurrijkeverhalen.nl), abri's en spotjes op regionale radio en TV. U heeft ze wellicht al gehoord of gezien.
Lees verder ››24-6-2014  Postitief denken.......?
Als je je richt op resultaten, dan zul je niet veranderen. Als je je richt op verandering dan zul je resultaten behalen.
Lees verder ››


24-6-2014  Verplaatsingsregeling Glastuinbouw
Ook in 2014 is de tender verplaatsingsregeling glastuinbouwbedrijven weer opengesteld.

De openstellingstermijn van de tender is van 1 juni tot en met 30 juni 2014 .
In juli volgt dan de beoordeling van de aanvragen en in september zullen de beschikkingen worden verzonden.

Lees verder ››


24-6-2014  Ondernemers ontmoeten elkaar op de BBQ, 27 juni 2014
Ook dit jaar organiseert Greenport Arnhem-Nijmegen weer een informele seizoensafsluiting/BBQ waarin u samen met uw collega’s kunt bijpraten. Onder het genot van een hapje en drankje kunt u uw ervaringen van het afgelopen jaar met uw collega’s delen of vooruit kijken op bijvoorbeeld de prestaties van Oranje.
Lees verder ››


24-6-2014  Gemeente Lingewaard maakt 200.000 euro beschikbaar voor glastuinbouw
Eind mei heeft Gemeente Lingewaard de subsidieverordening Verduurzaming glastuinbouw Lingewaard 2014-2015 vastgesteld. Zodra de subsidieverordening gepubliceerd wordt zal deze in werking treden. Met een totaal subsidiebedrag van € 200.000,- wil de gemeente bijdragen aan de verduurzaming van de tuinbouw.
Lees verder ››


11-6-2014  ‘Een blik in de wereld van de glastuinbouw’
Er groeit veel moois achter de glazen gevels van de tuinbouwbedrijven in de regio Arnhem-Nijmegen. Tuinders en hun medewerkers werken iedere dag hard om een breed scala aan bloemen, planten en groenten te produceren. Producten die veelal hun weg vinden naar andere landen en verre markten. Burgers in de eigen regio hebben vaak onvoldoende een beeld bij wat er allemaal in die kassen gebeurt en te zien is.
Lees verder ››


4-6-2014  Orchideeënkweker met passie
Ondanks zijn jonge leeftijd zit Rutger Kloppenberg al heel wat jaartjes in de orchideeën. Een groot deel van zijn ervaringen heeft hij opgedaan bij een kweker in Duitsland. Daar heeft hij het vak van selecteren, veredelen en vermeerderen geleerd. Rutger heeft niet alleen aan de productiekant gewerkt. Hij heeft ook 2 jaar ervaring opgedaan als inkoper van orchideeën voor de meubelgigant IKEA. Hij weet wat de markt vraagt.
Lees verder ››4-6-2014  Nieuwe innovatievouchers
De provincie Gelderland stelt ook voor 2014 innovatievouchers beschikbaar voor het midden- en kleinbedrijf met concrete onderzoeksvragen. De vouchers kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld onderzoek, het huren van laboratoriumfaciliteiten of het inschakelen van innovatie- en/of subsidieadviseurs. Een voucher vergoedt maximaal 50% van de kosten tot een maximum bedrag van 10.000 euro (inclusief btw). Food Valley NL reikt deze vouchers uit aan agri, food en feedbedrijven. De totale waarde van de vouchers bedraagt 500.000 euro.
Lees verder ››25-5-2014  ‘Betuwe Onderneemt Beter’ in de bloemen gezet
Ondernemers uit de gemeente Lingewaard en OverBetuwe hebben zich gepresenteerd op de eendaagse beurs ‘Betuwe Onderneemt Beter’. Deze business tot business beurs werd gehouden op 19 mei in de voormalige bloemenveiling. KANplant en Greenport Arnhem-Nijmegen vulden gezamenlijk een stand, waar een breed scala aan producten uit de regio te zien was. Bezoekers waren onder de indruk van het product dat in de eigen regio geteeld wordt. Resultaat: alle bezoekers hebben de tuinbouw weer helder op hun netvlies!
Lees verder ››23-5-2014  Vereniging van Nederlandse Voedselbanken
Welke groenten- en fruitkweker of handel voelt zich aangesproken door deze oproep van Voedselbanken Nederland?
Wie wil ons ondersteunen bij voedselverwerving voor de armste van onze samenleving?

Lees verder ››14-1-2014  Op iedere tafel een kerstster uit Lingewaard
Burgemeester Marianne Schuurman-Wijdeven hoopt dat de kerststerren die in Lingewaard geteeld worden, in de toekomst overal in Europa op tafel staan. Immers, deze regio is een van de beste tuinbouwgebieden in Gelderland en heeft een sterke oriëntatie op de export. De telers in Lingewaard werden geadviseerd om in te spelen op de trends van gezond leven en gezond eten, en daar horen bloemen, planten en kasgroenten bij.

Lees verder ››13-1-2014  Jaarverslag 2013 Greenport Arnhem-Nijmegen
Greenport Arnhem-Nijmegen heeft zich met veel activiteiten en initiatieven ook in 2013 ingezet voor de tuinbouwsector in de regio Arnhem-Nijmegen. Een terugblik op al deze activiteiten kunt u lezen in het Jaarverslag 2013 van Greenport Arnhem-Nijmegen. Het jaarverslag kunt u hier vinden.30-12-2013  Tuinders geven 2013 kleine voldoende
Op de website nieuweoogst.nu staat het volgende artikel:
Voor Nederlandse tuinders gaat 2013 met een kleine voldoende de boeken in. Ze beoordelen het afgelopen jaar met een 6 als het gaat om de financiële resultaten.

Dat blijkt uit de eindejaarsenquête die accountantsorganisatie Flynth dit jaar voor de negende keer heeft gehouden. De beoordeling is iets hoger dan in 2011 (5,9) en lager dan in 2012, toen de tuinders aan de financiële resultaten nog een 6,3 toekenden.

Van de 330 respondenten beoordeelt 68 procent van de ondernemers 2013 met een voldoende en 32 procent met een onvoldoende. Ter vergelijking: in 2012 gaf 73 procent een voldoende en 27 procent een onvoldoende aan de financiële resultaten over het jaar.

Omzet
In 2013 realiseerde 34 procent van de tuinbouwbedrijven een omzetgroei (2012: 42 procent). Van omzetdaling was in 2012 sprake bij 24 procent en in 2013 bij 38 procent van de ondernemers.

In 2013 ondervond 23 procent van de tuinders problemen bij de financiering van hun bedrijfsactiviteiten. Dit is een toename ten opzichte van de twee voorgaande jaren (2012: 19 procent en 2011: 15 procent).

Financiering
Geheel in lijn met de signalen uit de sector vallen bij meer bedrijven de verkoopprijzen en de afzet tegen en zijn de banken een stuk strenger met financiering.

auteur: Willem Dijkema23-12-2013  2014 is in zicht.......
Kunt u ook zo naar een nieuw jaar verlangen?

Ik ben persoonlijk sowieso altijd weer blij als alle feestdagen achter de rug zijn, maar dit jaar is het nog erger dan anders. Natuurlijk, dit geldt niet voor alle tuinders, maar 2013 is voor mij en voor vele andere tuinders een jaar om snel te vergeten. Té lang koud in het voorjaar, té warm in de zomer, té veel stress bij banken en vooral té lage prijzen voor veel van onze producten.

Ik volg op Twitter : 4positiviteit. Voor alle tuinders echt een aanrader om iedere dag wat positiefs te lezen op je smart Phone, uitspraken als: Wie wil zoekt mogelijkheden, wie niet wil zoekt een reden. Of nog een mooie: Alles zal veranderen wanneer je verlangen om verder te gaan groter is dan je verlangen om op te geven. Of deze: Als je waagt, groeit je moed. Als je aarzelt , groeit je vrees. Maar ook deze: Volg je passie en succes zal je volgen.

Blijven ondernemen is blijven veranderen, en zonder verandering nooit een verbetering.
Daarbij willen wij als Greenport ons steentje bij blijven dragen. Ook volgend jaar zullen we een zo interessant mogelijk programma bieden. Graag horen wij ook vooral van U wat we kunnen organiseren om U te helpen zo goed mogelijk te veranderen en dus te ondernemen. Neem gerust in 2014 contact met ons op om eens van gedachten te wisselen, we zullen samen moeten ondernemen en samen vertrouwen moeten hebben in de toekomst.

Zie ik u ook op 10 januari a.s. tijdens onze Nieuwjaarsbijenkomst?

Theo-jan van Ewijk
22-12-2013  Masterclass Strategisch Ondernemen, laatste plekken beschikbaar!!!!
Op 9 januari 2014 start de Masterclass Strategisch Ondernemen. Een uitgelezen kans om samen met andere ondernemers te kijken naar ontwikkelingen in de markt en afzet en hoe u hier als ondernemer op kunt inspelen. In 6 bijeenkomsten wordt u door ervaren trainers verder geholpen, met als resultaat een toekomstplan voor uw onderneming.

De toekomst van uw onderneming hangt natuurlijk van veel factoren af, maar u speelt daar zelf ook een belangrijke rol in. Welke besluiten kunt u deze winter nemen om er voor te zorgen dat uw bedrijf er komend jaar beter voor staat? Is het raadzaam om iets te veranderen aan de teelt? Is het de juiste tijd om uit te breiden of juist in te krimpen? Wilt u meer afzetten via andere kanalen of nieuwe markten aanboren? Of is het verstandiger om even niets te veranderen? Als deze vragen bij u spelen en u wilt antwoorden dan is deze masterclass iets voor u.

Schrijf u snel in, dan kunt u ook nog gebruik maken van een extra bijdrage vanuit Greenport Arnhem-Nijmegen. Door een bijdrage van de sponsors van Greenport Arnhem-Nijmegen kost deelname nu € 495,-- (excl. BTW). Er heeft zich reeds een aantal ondernemers aangemeld en er is nog voor 3 ondernemers plaats.

Begin 2014 goed en investeer in uzelf en uw onderneming met de Masterclass Strategisch Ondernemen! Hier vindt u de brochure en waar u zich kunt aanmelden.
21-12-2013  Burgemeester aan het woord
Op vrijdag 10 januari 2014 is om 16.00 uur de jaarlijkse Nieuwjaarsbijeenkomst van Greenport Arnhem-Nijmegen. Een ideale gelegenheid om uw collega’s de hand te schudden en even bij te praten. Ook dit jaar vindt de bijeenkomst plaats in de Valom in Huissen.

Afgelopen jaar heeft de gemeente Lingewaard een nieuwe burgemeester gekregen. Op 26 september 2013 is mevrouw Marianne Schuurmans-Wijdeven aangetreden. Tijdens haar inwerkprogramma heeft zij zich uitgebreid laten informeren over de tuinbouwsector in haar gemeente. Daarbij heeft ze een drietal tuinbouwbedrijven bezocht en met ondernemers gesprekken gevoerd. Op de nieuwjaarsreceptie zal de nieuwe burgemeester haar visie met betrekking tot de economie en het tuinbouwcluster met u delen.

Greenport Arnhem-Nijmegen organiseert haar traditionele nieuwjaarsbijeenkomst voor alle belanghebbenden en geïnteresseerden die zich betrokken voelen met de tuinbouwcluster in de regio Arnhem-Nijmegen.

Dus een ideale gelegenheid om kennis te maken met de nieuwe Burgemeester en om samen met het bestuur van Greenport Arnhem-Nijmegen te toasten op een gezond en succesvol 2014.
20-12-2013  Businesscases duurzame energie
Energie is een belangrijke kostenpost in de tuinbouw. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen is groot. Daarom werken tuinders en Greenport Arnhem-Nijmegen samen in de werkgroep ‘Nieuwe Energie’. Gezamenlijk wordt gezocht naar interessante innovaties, zoals energie uit de bodem, het Nieuwe Telen, anders ontvochtigen, wind energie en slimme toepassing van zonnelicht.

Maar hoe ver staat het met de ontwikkelingen van een aantal van die energietechnologieën en kunnen die al financieel uit. Uit de presentaties van Johan Schuitemaker (LTO Energy/Commerce), Ad Verbaas (ENCON) en Gerrit Kamphuis (Installect) bleek dat in een aantal gevallen de investeringen rond te rekenen zijn. Bij elektra uit zon is met name van belang in welke mate de eigen elektraconsumptie ingevuld kan worden. Wind energie is met name weggelegd voor grotere investeerders. De rendementen zijn aantrekkelijk, maar het gehele project vraagt om een goede planning. Tenslotte moet bij het toepassen van bodemenergie gekeken worden naar alle energiestromen op het bedrijf.

De aanwezigen kregen de cijfers te zien van diverse energieprojecten. Daarmee kunnen ze zelf aan de slag om te berekenen welke rendementen in hun eigen situatie te behalen zijn. Zoals een tuinder het aangaf: je moet blijven rekenen en goed in de gaten hebben hoe je tot de beste businesscase kunt komen. Nu is daar de investeringsruimte niet voor, maar je moet dit soort ontwikkelingen goed in de gaten houden. Met de uitleg van de sprekers ben ik weer een stuk wijzer geworden.

De presentaties zijn te vinden op de website van Greenport Arnhem-Nijmegen:

Presentatie Johan Schuitemaker (LTO Energie)
Presentatie Ad Verbaas (Encon)
Presentatie Gerrit Kamphuis (Istallect)19-12-2013  Elastisch schermdoek, en andere innovaties
Precies op maat met je scherm de lichtintensiteit regelen, dat was de ambitie van Babs Jasper en Rutger Kloppenberg. Ze gebruikten daarvoor technologie uit de lingerie industrie. Met veel enthousiasme vertelden zij over hun innovatie. Door optimaal ‘te schermen’ kan Rutger zijn orchideeën precies zo laten groeien zoals hij dat wil. Babs doet met name de marketing van het scherm: Elasol

Zij waren niet de enige ondernemers die iets over innovatie op de Greenport/LTOGlaskracht-avond vertelde. Hans van der Laak ging uitgebreid in hoe hij de verkoop van zijn seringen heeft aangepakt. Onder het merk ‘Parfum de Nature’ wil hij een apart marktkanaal ontwikkelen voor zijn geurige planten. Seringen moet je kunnen ruiken en dat is best lastig te communiceren via internet. Hij heeft samen met Syntens een ‘Totaalconcept Syringa Parfum de Nature’ ontwikkeld. Door de diverse typen seringen op een originele manier aan te bieden bij tuincentra verwacht Van der Laak het markaandeel geleidelijk te laten groeien. De website is ook geheel in stijl opgezet: Parfumdenature

Tuinders die met innovaties aan de slag willen, kunnen terecht bij het Regionaal Centrum Techniek, Syntens/KvK of bij Greenport Arnhem-Nijmegen. Voor een succesvolle innovatie heb je vaak kennis van andere partijen nodig en/of ideeën van buiten de tuinbouwsector. Zoek daarbij de juiste partners.

De presentaties zijn te vinden op de website van Greenport Arnhem-Nijmegen:

Presentatie RCT Rivierenland
Presentatie LTO Glaskracht RTC Elasol en Alpha Orchids
Presentatie Nico van Ruiten
Presentatie Hans vd Laak
Presentatie De Nieuwe Kamer van Koophandel
18-12-2013  Greenport Arnhem-Nijmegen wenst u een succesvol 2014
Namens het bestuur van Greenport Arnhem-Nijmegen wensen we u fijne kerstdagen en een voorspoedig 2014. Hopelijk een jaar waarin we de economische crisis definitief achter ons laten en waarin er mooie prijzen voor uw (tuinbouw)producten betaald worden.

2014 is ook het jaar waarin Greenport Arnhem-Nijmegen weer een bijdrage wil leveren aan een levendig tuinbouwnetwerk in uw regio. Een jaar waarin we samen met en voor u interessante activiteiten willen ontwikkelen op het gebied van innovatie en ondernemerschap. Als tuinbouwnetwerk beginnen we het jaar goed met de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst op vrijdag 10 januari 2014. U bent weer van harte welkom!
5-11-2013  Aardbeien uit Huissen
In oktober werden de eerste aardbeien geplukt in de tuin van Royal Berry aan de Rietkamp in Huissen. Erik Gerichhausen en Jan en Genderen hebben de leiding over deze tuin van 5,2 hectaren. Hun aardbeien, van het ras Elsanta, vinden hun weg vooral naar consumenten in het buitenland. De beide telers richten zich op de beste kwaliteit, want daarmee leg je een goede basis voor de afzet.

Dit voorjaar werd de tuin aangekocht en moesten de handen uit de mouwen gestoken worden. Er kwam beregening op het dak, er werd cyclische verlichting geplaatst, er kwamen teeltgoten bij en tenslotte werd er ook nog extra groeibuis geplaatst. In augustus werd de eerste teelt opgezet. Erik Gerichhausen laat met trots het product zien. Zodra je de kasdeur opendoet komt de geur van verse aardbeien je tegemoet.

Lees verder ››4-11-2013  Bijeenkomst 19 november 2013
In oktober kwam Staatssecretaris Sharon Dijksma naar buiten met haar beleidsbrief voor de tuinbouw. Eén van de speerpunten voor de komende jaren is ‘verduurzaming en innovatie’ Maar hoe innoveer je als de marges dun zijn en geld om te investeren schaars is. Die vraag staat centraal in de bijeenkomst ‘innoveren anno 2013’.

Om voor u een interessante avond te organiseren bundelen LTO Glaskracht en Greenport Arnhem-Nijmegen de krachten. We hebben een tweetal ondernemers bereid gevonden om ons iets te vertellen over hun innovatietraject en hoe ze daarbij slim ondersteuning gezocht en gevonden hebben.

Graag nodigen we u voor deze bijeenkomst uit op: Dinsdag 19 november 2013 van 19.30 uur tot 22.30 uur bij De Valom, zalencentrum, aan de Karstraat 2 te Huissen.
Lees verder ››3-11-2013  Werkgroep ‘Nieuwe Energie’, bijeenkomst 10 december 2013
Energiekosten zijn een van de belangrijkste productkosten voor de glastuinbouw. Het is dan ook niet verrassend dat Greenport Arnhem-Nijmegen hier veel aandacht aan schenkt. Een drietal jaar geleden is op initiatief van Greenport Arnhem-Nijmegen een energievisie opgesteld. Om uitvoering aan die visie te geven komt een aantal maal per jaar de werkgroep ‘Nieuwe Energie’ bij elkaar.

In het begin heeft de werkgroep met name gekeken naar de mogelijkheden van diepe geothermie. Helaas bleek dat in de regio Arnhem-Nijmegen niet kansrijk. Uit een recent onderzoek naar windenergie bleek dat dat een interessante optie is. Ook is naar energie uit de ondiepe bodem gekeken (koude en warmte opslag). Recent is een businesscase door TNO uitgewerkt voor hoge temperatuur opslag. Tenslotte kijkt de werkgroep naar de mogelijkheden van zonnepanelen en het eventueel opzetten van de levering van duurzame elektriciteit in de eigen regio (local for local).

Lees verder ››24-10-2013  Kennisuitwisselingsbijeenkomst Duurzame logistiek en foodmiles 27 november 2013
Binnen de Nederlandse tuinbouw is veel aandacht voor het verduurzamen van de productie. De inhoudelijke speerpunten zijn voor de verschillende sectoren wel bekend, maar kennis over impact en kansen schiet bij belanghebbende partijen en organisaties soms tekort. Binnen Greenport Holland wil de overheidskolom (Greenport Holland Overheden) een bijdrage leveren aan de ondersteuning van deze programma's door gericht op het thema duurzaamheid een drietal kennisuitwisselingsbijeenkomsten te organiseren. AgriProject is gevraagd deze drie bijeenkomsten vorm te geven. De derde bijeenkomst Duurzame logistiek en foodmiles, vindt plaats bij Plantion in Ede op woensdag 27 november 2013.

Klik hier voor de uitnodiging.17-10-2013  Vergroot uw kans op een succesvolle marktintroductie
Voor een succesvolle marktintroductie van uw producten of diensten zijn een aantal onderdelen in uw organisatie essentieel. Door het in kaart brengen van deze onderdelen en de onderlinge samenhang tussen deze onderdelen ontstaat er zich op mogelijkheden, verbeteringen en innovaties.

Wilt u weten wat uw huidige situatie is en hoe u succesvoller kunt worden? Ga aan de slag met experts en collega ondernemers en leer onder andere meer over innoveren, business modellen, category management, marketing communicatie en de rol van verpakkingen bij innovaties op donderdag 31 oktober 2013 en donderdag 14 november 2013.

Voor meer informatie bezoek de website van Food2Market.
Download hier de uitnodiging.

Voor aanmelden klik hier.3-10-2013  Masterclass Strategisch Ondernemen
Bent u bezig met de toekomst van uw onderneming en heeft u behoefte aan een klankbord om op verantwoordelijke manier besluiten te nemen? De Masterclass Strategisch Ondernemen helpt u daarbij.

De toekomst van uw bedrijf hangt natuurlijk af van de markt. Maar u speelt daar zelf ook een belangrijke rol in. Welke besluiten kunt u deze winter nemen om er voor te zorgen dat uw bedrijf er volgend jaar (nog) beter voorstaat? Is het raadzaam om iets te veranderen aan de teelten? Is het de juiste tijd om uit te breiden of juist in te krimpen? Staat er een opvolger voor de deur? Of is het verstandiger om even niets te veranderen? Als deze vragen bij u spelen en u wilt antwoorden dan is deze masterclass iets voor u.
De bijeenkomsten voor de masterclass zullen plaatsvinden op:
donderdag 9 januari 2014 van 15.00 uur tot 19.30 uur
dinsdag 21 januari 2014 van 15.00 uur tot 19.30 uur
donderdag 6 februari 2014 van 15.00 uur tot 19.30 uur
dinsdag 25 februari 2014 van 15.00 uur tot 19.30 uur
donderdag 13 februari 2014 van 9.00 uur tot 13.00 uur
donderdag 6 maart 2014 en dinsdag 18 maart 2014 van 9.00 uur tot 13.00 uur
donderdag 13 maart 2014 van 15.00 uur tot 19.30 uur
donderdag 20 maart 2014 van 15.00 uur tot 19.30 uur

Voor meer informatie klik hier.
2-10-2013  Tender pilots lokale hernieuwbare energie gestart
De provincie Gelderland stimuleert initiatieven die hernieuwbare energie opleveren. Dit najaar krijgen bedrijven, maatschappelijke organisaties en bewonerscollectieven de kans een innovatief idee voor lokaal hernieuwbare energieproductie in te dienen. Een deskundige jury selecteert uiteindelijk drie tot zes pilotprojecten die, met ondersteuning van de provincie en haar netwerk, van idee tot uitvoering worden gebracht.

De tender staat open vanaf oktober 2013 tot en met 9 december 2013.
Klik hier voor meer informatie.
1-10-2013  Trotse Teler
Trotse Teler is een initiatief geweest van o.a. RCT Rivierenland/Eleonora Swart, Provincie Gelderland en Betuwse Bloem. Diverse telers vanuit verschillende pacten hebben deelgenomen aan initiatieven, ook telers uit Greenport Arnhem-Nijmegen. Er zijn een aantal specifieke activiteiten ontwikkeld onder de paraplu van Trotse Teler. Tuinders uit onze regio deden mee met de marketring safari, de training over onderhandelingsvaardigheden en individuele begeleidingstrajecten. Op de website www.trotseteler.nl is te zien welke initiatieven er in de tuinbouwsector in het Gelderse Rivierengebied ontplooid zijn. In bijgevoegde samenvatting zijn de belangrijkste resultaten op een rij gezet.2-9-2013  Verplaatsingsregeling Glastuinbouw Gelderland opengesteld tot en met 28 augustus 2013
Op 1 augustus is de verplaatsingsregeling Glastuinbouw in Gelderland opengesteld. Glastuinders kunnen tot en met 28 augustus aanvragen indienen om in aanmerking te komen voor verplaatsingssubsidie.
De subsidie bedraagt 30 euro per m2 te verplaatsen glas, met een maximum van 1.000.000 euro per bedrijf.
Het betreft een zogenaamde tenderregeling waarbij de verplaatsing van glas uit bijzondere gebieden, zoals de Ecologisch Hoofdstructuur, Grondwaterbeschermingsgebieden e.d., een hogere prioriteit hebben.
Een subsidieaanvraag dient digitaal te worden ingediend via het subsidieportaal, te vinden op de
website van de provincie:
https://ssl.prvgld.nl/FESubsidieWeb/Login.aspx?ReturnUrl=%2fFESubsidieWeb%2fsecure%2fstart.aspx
Onder de kop “Documenten” is op de volgende plek op de website een volledige handleiding te
vinden om via het subsidieportaal een aanvraag in te dienen:
http://www.gelderland.nl/eCache/DEF/3/539.html
1-9-2013  Seminar Sociale Media
Op 16 september 2013 van 19.00-22.00 uur wordt u gratis het seminar Sociale media in de praktijk voor de glastuinbouw aangeboden door de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland en Greenport Arnhem Nijmegen.

Bent u 2 jaar geleden bij de informatieve workshop bij Mea Vota geweest? Of heeft u deze avond gemist en wilt u toch meer weten? Kom dan op 16 september naar de verdiepingsavond. Deze vindt plaats bij de KvK in Arnhem.

Aanmelden kan via seminars-gelderland@kvk.nl
31-8-2013  Project Boerderij-educatie Rivierenland van start
Boerderij-educatie Rivierenland is een initiatief dat basisschoolklassen (groep 3 t/m 8) in het Rivierenland en de steden eromheen, zoals Arnhem en Nijmegen, een educatief lesprogramma op een agrarisch bedrijf wil laten volgen. Voorgenomen start: medio schooljaar 2013-2014.

Door een les over het agrarisch bedrijf en diverse opdrachten binnen én buiten kunnen de kinderen zelf beleven waar hun voedsel vandaan komt, de smaak van het voedsel en de verschillende voedselsoorten en de relatie met de eigen gezondheid. Tot slot ervaren de leerlingen de rol van het agrarisch bedrijf in natuur-, landschap- en waterbeheer. Belevend leren i.p.v. les in de klas!!

Initiatiefnemers zijn de agrarische natuurverenigingen VANL-TCW en AVN Lingestreek. Het initiatief wordt financieel ondersteund door de Betuwse Bloem. Er wordt samengewerkt met partners zoals Landelijk Steunpunt Smaaklessen van de Wageningen UR, LTO Noord, Fruitmasters, Rabobank, AgrUniekRijnvallei, etc.

Lees verder ››30-8-2013  Ondernemers bijeen voor uitwisseling innovatieplannen
Het Ondernemersinitiatief Greenport Betuwse Bloem brengt op 18 september 2013 een 25 tal bedrijven uit het tuinbouwcluster bijeen om innovatieve ideeën en plannen uit te wisselen en deze om te zetten in concrete projecten. Deze inspirerende bijeenkomst biedt ondernemers de gelegenheid hun plannen met collega-ondernemers te delen en aan te geven welke ondersteuning zij nodig hebben om die plannen sneller tot uitvoering te kunnen brengen.

Vier thema’s staan centraal: energie- en milieutechnologie, food & health, logistiek en biobased economy.

Op basis van deze bijeenkomst stelt het Ondernemersinitiatief de Kennis & Innovatieagenda Betuwse Bloem samen, waarna met de uitvoering kan worden begonnen.

Bekijk hier de uitnodiging.

Voor meer informatie over de bijeenkomst kunt u contact opnemen met Rik de Werd, Wageningen UR, tel. 0252-462151 of rik.dewerd@wur.nl


29-8-2013  Tom van Wijk nieuwe voorzitter Ondernemersinitiatief Betuwse Bloem
In de junivergadering van het Ondernemersinitiatief is Tom van Wijk unaniem gekozen als nieuwe voorman van het tuinbouwbrede ondernemersnetwerk in Gelderland. Tom van Wijk volgt Ferry Hollinger op, die vanaf de start in 2006 betrokken is geweest bij de netwerkorganisatie Greenport Betuwse Bloem. In september neemt Tom de voorzittershamer formeel over van interim-voorzitter Peter van Osch, directeur Coöperatieve Veiling Zaltbommel.

Tom van Wijk is lid van de hoofdirectie van C4C Holding en directeur CNC Grondstoffen B.V. CNC heeft twee vestigingen in Ammerzoden.
“Met Tom van Wijk halen wij de juiste expertise in huis. Tom heeft, als directeur van C4C en als voormalig directeur van TREF B.V. en Coöperatief Tuinbouwcentrum Lent, brede ervaring in de tuinbouw. Tegelijkertijd is het ook fijn dat hij een relatieve nieuwkomer is in de Betuwse Bloem. Een frisse blik kan het Ondernemersinitiatief en Greenport Betuwse Bloem weer een niveau verder brengen”, aldus Peter van Osch.

Lees verder ››28-8-2013  Deel ‘regiogelden’ beschikbaar voor tuinbouwbedrijfsleven
Op 26 juni hebben Provinciale Staten (PS) een positief besluit genomen over de regionale aanvraag voor de tweede tranche van de Regio- en Stadscontracten 2012-2015. In die gelden is ook rekening gehouden met projecten uit de tuinbouwsector. Mede door de inzet van het Glastuinbouwpact Arnhem-Nijmegen is binnen het regiocontract geld gelabeld voor tuinbouwprojecten en voor Crystal Palace, een tuinbouw ontmoetingsplaats.

De gemeenten in de regio hebben middelen toegekend gekregen om te kunnen investeren in groene economie, vitale kernen en wijken, duurzaam wonen en bereikbaarheid van voorzieningen en beschikbaarheid van voorzieningen. In de komende periode moet verder uitgewerkt worden hoe deze middelen ingezet gaan worden. De tuinbouwsector is hierover in overleg met gemeente Lingewaard.

De stadsregio heeft de ambitie om met de Regio- en Stadscontracten de economische kracht van de steden beter te benutten. Het leggen van een sterke relatie met de omliggende gemeenten is daarin essentieel, zodat de krachten van stad en omliggende plaatsen elkaar kunnen versterken. De onderlinge samenhang levert een belangrijke bijdrage aan de verdere versterking van de regionale structuur. Eind 2015 moeten alle projecten binnen het Regioprogramma zijn uitgevoerd.

De komende maanden vindt overleg plaats over de verdere invulling van de besteding van de ‘regiogelden’. Daarbij is het belangrijk dat de tuinbouwsector aangeeft welke projecten zij wil uitvoeren ter realisatie van de doelen en ambities uit het Regioprogramma.
1-7-2013  Kans op gratis kennis!
Oproep melding initiatieven voor bijdrage Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Bent u bezig met een vernieuwend initiatief binnen de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen waarin u de deskundigheid van DLO*, TNO of een andere erkende kennisinstelling kunt gebruiken?

Wilt u daar zelf ook tijd en geld in investeren?
Werkt u daar bij samen met andere bedrijven?
Draagt uw initiatief bij aan een van de vier innovatiethema’s van de topsector:
‘Meer met minder’
‘Voedselveiligheid en –zekerheid'
'Gezondheid en welbevinden’
‘Samenwerkende waardeketen’

Speelt het initiatief in 2014?
Lees verder ››1-7-2013  BBQ start met positief bericht over regiogelden
Peter Bakker opende de BBQ met positief nieuws. Door de gezamenlijke lobby van Gemeente Lingewaard en Greenport Arnhem-Nijmegen is er voor de komende jaren 220.000 euro aan ‘regiogelden’ voor tuinbouwprojecten beschikbaar gekomen. Dat geld was er niet gekomen als er niet was samengewerkt tussen partijen in het gebied. Nu moeten we, door samen te werken, er voor zorgen dat het geld ook nuttig voor de tuinbouw ingezet wordt.
Lees verder ››24-6-2013  Bijeenkomst Toekomstbestendig Ondernemen
Greenport Arnhem-Nijmegen schenkt dit jaar veel aandacht aan onderwerpen die met ondernemerschap te maken hebben. Hoe gaat u als ondernemer om met de uitdagingen die u tegenkomt. Financiering van uw activiteiten en de continuïteit van uw onderneming zijn daarbij van groot belang. In het kader hiervan heeft Greenport Arnhem-Nijmegen op 18 juni 2013 een bijeenkomst georganiseerd, waar twee onafhankelijke sprekers ons aan de hand van praktische voorbeelden hebben laten zien wat toekomstbestendig ondernemen vandaag de dag betekent.
Lees verder ››4-6-2013  Bijeenkomst: Toekomstbestendig ondernemen.
Greenport Arnhem-Nijmegen schenkt dit jaar veel aandacht aan onderwerpen die met ondernemerschap te maken hebben. Hoe gaat u als ondernemer om met de uitdagingen die u tegenkomt. Financiering van uw activiteiten en de continuïteit van uw onderneming zijn daarbij van groot belang. We hebben twee onafhankelijke sprekers gevraagd om ons aan de hand van praktische voorbeelden te laten zien wat dat vandaag de dag betekent.

Greenport Arnhem-Nijmegen nodigt u uit voor de bijeenkomst op dinsdag 18 juni 2013 van 20.00 uur tot 22.00 uur. Locatie: Mea Vota, Boskoops Glorie 33, 6851 VH Huissen.

Lees verder ››3-6-2013  Netwerkbijeenkomst seizoensafsluiting
Na een relatief koud voorjaar is het teeltseizoen 2013 toch goed op gang gekomen. U hebt ongetwijfeld drukke maanden achter de rug en dan is het goed om even te ontspannen. Een ideale gelegenheid daarvoor is de jaarlijkse BBQ van de Greenport Arnhem-Nijmegen, welke plaats vindt op vrijdag 28 juni 2013 van 16.30 uur tot 19.00 uur.

Ook dit jaar organiseren wij een informele bijeenkomst/BBQ waarin de tuinder samen met zijn collega’s nog eens terug kan kijken op de afgelopen periode. De bijeenkomst heeft een informeel karakter en is in het bijzonder bedoeld voor de tuinder en zijn of haar partner.

Het afgelopen jaar hebben wij vooral activiteiten georganiseerd gericht op de tuinbouwondernemer. Naast bijeenkomsten over samenwerking bij de afzet heeft een grote groep ondernemers deelgenomen aan een marketing excursie en aan een training onderhandelingsvaardigheden. Ook is Greenport Arnhem-Nijmegen actief bij het ondersteunen van initiatieven op het gebied van verduurzaming van de energievoorziening. Op die manier draagt Greenport Arnhem-Nijmegen bij aan een beter ondernemersklimaat

Lees verder ››2-6-2013  ‘Andere Tijden’
Kent u dat programma: ‘Andere Tijden’ Ik quote wat ik net even googelde:

Andere Tijden is het geschiedenisprogramma van de NTR en de VPRO dat wekelijks wordt uitgezonden op Nederland 2. In een half uur behandelt het programma onderwerpen uit de geschiedenis van de twintigste eeuw. Voor deze onderwerpen zoekt Andere Tijden naar een relatie met de actualiteit, naar het opmerkelijke, onbekende verhaal, naar nieuwe feiten en naar nooit eerder in Nederland vertoonde beelden.

Goh, het wordt tijd dat ze eens een item maken over onze tuinbouw. En wie weet kijken we er dan over 5 of over 10 jaar op terug en verbazen ons hoe het allemaal zo heeft kunnen gebeuren. We geven nu alles en iedereen de schuld van de malaise, de banken, de supermarkten, de veiling(en) en de buurman en dit voorjaar vooral ‘Het Weer’.

Lees verder ››1-6-2013  Reactie op ontwerp bestemmingsplan Lingewaard
LTO Noord Glaskracht heeft in afstemming met GAN een zienswijze ingediend tegen het ontwerp bestemmingsplan buitengebied Lingewaard. Dit ontwerp bestemmingsplan heeft tot 9 mei 2013 ter inzage gelegen. Harrie Vreman van LTO Noord Glaskracht geeft aan wat vanuit de tuinbouwsector de belangrijkste opmerkingen over dit ontwerp bestemmingsplan zijn:

1) Bezwaar is er met name tegen het feit dat het reserveconcentratiegebied Kamervoort wordt verkleind door de zone grenzend aan de Betuwe spoorlijn uit de reservelocatie te halen. De tuinbouw is er bij gebaat dat de reservelocatie wordt gehandhaafd conform hetgeen is bepaald en vastgelegd in de ruimtelijke verordening van de Provincie Gelderland. Met aanwijzing tot reservelocatie wordt voorkomen dat er in het gebied ontwikkelingen tot stand komen die de toekomstige ontwikkeling van glastuinbouw ernstig kunnen belemmeren en blijft het mogelijk om dit gebied in de toekomst tot glastuinbouwgebied te ontwikkelen.
Belangrijk is ook dat de in het gebied gevestigde tuinbouwbedrijven zich kunnen ontwikkelen en niet beperkt worden tot de eenmalige uitbreiding van maximaal 20%.

Lees verder ››31-5-2013  Mapping Greenport Arnhem-Nijmegen
Internet wordt steeds belangrijker bij het doen van zaken. Veel bedrijven vinden het belangrijk dat ze zichtbaar zijn. Een van de manieren om de zichtbaarheid te vergroten is een ‘mappingsysteem’ dat door Oost NV ontwikkeld is. Via het mappingsysteem kunt u laten zien dat u onderdeel bent van Greenport Arnhem-Nijmegen en dat u onderdeel uit maakt van de tuinbouwsector in het Gelderse Rivierengebied (Betuwse Bloem).

Om het contact tussen ondernemers/partijen binnen de Greenport Arnhem-Nijmegen te verbeteren is deel genomen aan dit unieke mappingproject. Op basis van Google Maps is nu te zien waar uw bedrijf ligt en wat uw hoofdactiviteit is. Op de kaart kan uw bedrijf aangeklikt worden en dan worden uw contactgegevens zichtbaar met eventueel een link naar uw eigen website. Al 90 bedrijven uit het netwerk van Greenport Arnhem-Nijmegen hebben zich aangemeld en zijn te vinden op het mappingsysteem.


Lees verder ››30-5-2013  Het ‘vage’ begrip cluster nu helder in beeld
Samenwerking van bedrijven die in dezelfde business zitten (bijvoorbeeld de tuinbouw) en in dezelfde regio gevestigd zijn noemt men een cluster. Maar hoe maak je nu de relaties tussen die bedrijven zichtbaar en hoe maak je duidelijk dat bedrijven met elkaar ketens vormen. Met die vragen ging Renée van den Bremer van de Kamer van Koophandel aan de slag.
Een belangrijk tuinbouwcluster in Nederland is de Greenport Betuwse Bloem.

Greenport Betuwse Bloem bestaat uit vijf deelclusters van tuinbouwactiviteiten: het Fruitpact; het Laanboompact, het Glastuinbouwpact Bommelerwaard, het Paddenstoelenpact en ons eigen Glastuinbouwpact Arnhem-Nijmegen. Alle vijf de clusters hebben hun eigen karakteristieken en dynamiek. Renée van den Bremer heeft die helder in beeld gebracht door naar de verschillende activiteiten te kijken en hoe deze met elkaar verbonden zijn. Hieruit blijkt duidelijk dat het om een zeer dynamische groep bedrijven gaat. Er vindt veel wisselwerking plaats tussen de telers zelf, de toelevering, de distributie en verwerking, waarbij de kennisinstellingen en overheden een belangrijke ondersteunende rol spelen.


Lees verder ››11-4-2013  Inspirerende Voorjaarsshow bij Plantion, Maandag 15 en Dinsdag 16 april

De jaarlijkse Voorjaarsshow van Plantion vindt dit keer plaats op maandag 15 en dinsdag 16 april 2013, beide avonden van 17 tot 22 uur. Klanten en relaties zijn voor de show uitgenodigd. Het centrale thema is ‘Liefde kleurt...’.

Voor bloemisten en andere branchegerelateerde ondernemers zijn er genoeg redenen om de Voorjaarsshow bij Plantion te bezoeken, namelijk: inkopen, netwerken en nieuwe ideeën opdoen. Met een verrassing bij binnenkomst, wedstrijdarrangementen, een bloemrijke catwalkshow met muziek en dans, exposanten en activiteiten rond het thema ‘Liefde kleurt…’ biedt de voorjaarsshow volop inspiratie voor de lente. Een vakavond om niet te missen.
Op beide dagen van de Voorjaarsshow houden Groothandelscentrum Plantion en Groencentrum Plantion tevens koopavond met interessante aanbiedingen. Groothandelscentrum Plantion introduceert tijdens de show haar nieuwe service: de gezamenlijke bezorgdienst.

Lees verder ››27-3-2013  Bedrijfsbezoek Veiling Rhein-Maas Woensdag 27 maart 2013
Onder het motto “Grensoverschrijdende samenwerking in de glastuinbouw” wordt een bedrijfsbezoek bij de succesvolle grensoverschrijdende Veiling Rhein-Maas georganiseerd.
Lees verder ››25-3-2013  Liever locaal, maar wel met een verhaal!
Dat het vermarkten van een product op velerlei wijze kan bleek tijdens de marketing excursie die op 21 maart werd gehouden. Met een groep van 20 tuinbouwondernemers werden 4 ondernemingen bezocht die ieder een eigen marketingstrategie kennen. Ondanks de grote verschillen in de marketingaanpak zijn alle bedrijven succesvol binnen hun eigen marktsegment.

De start van de excursie was voortvarend met een bezoek aan Starbucks, een internationaal opererende keten van koffiehuizen. Starbucks heeft haar panden ingericht als huiskamer/werkkamer waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Volgens hun eigen zeggen zitten ze “in the people business, serving coffee”. Koffie is beleving geworden bij Starbucks en dat is internationaal big business.

Lees verder ››14-3-2013  Biomassa, plantaardig afval bestaat niet!
Biomassa is een verzamelnaam voor alle plantaardige reststromen die uit productie en natuur vrij komen. In de land- en tuinbouw werd daar in het verleden compost van gemaakt of werden plantaardige resten in het bouwland ondergewerkt te verbetering van de bodemstructuur en bodemvruchtbaarheid. Daar is niks mis mee, echter er zijn tegenwoordig slimmere toepassingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van biomassa voor energieproductie of bijvoorbeeld het gebruiken van resten van paprikaplanten om meubelplaat te maken.
Lees verder ››14-3-2013  Secretariaat Greenport naar Selman Transporten
Na het afscheid van Ben Tiemessen (secretaris) op de nieuwjaarsreceptie moest gezocht worden naar een vervanger voor zijn taken. Ben beheerde het adressenbestand, verzorgde de website, maakte uitnodigingen voor bijeenkomsten, verstuurde de digitale nieuwsbrief en zorgde voor diverse PR-activiteiten. Voor veel partijen uit het tuinbouwnetwerk was Ben één van de vertrouwde gezichten achter Greenport Arnhem-Nijmegen.
Lees verder ››14-3-2013  Kijkje buiten de sector, marketing excursie, 21 maart 2013
Als ondernemer bent u druk met uw bedrijf, de zorg voor uw product en het begeleiden van uw personeel. Veel tijd om buiten uw bedrijf te kijken heeft u vaak gewoonweg niet. Terwijl er juist zoveel interessante dingen gebeuren en te zien zijn.

Met een boeiende excursie helpen wij u hier graag een handje bij: Wij nemen u namelijk mee op safari. Samen met andere ondernemers op pad om buiten uw eigen sector interessante inzichten op te doen. U gaat uit diverse invalshoeken zien hoe andere bedrijfstakken met marketing en communicatie met hun afnemers om gaan. Praktische en inspirerende voorbeelden die u zeker zullen boeien.

Datum: Donderdag, 21 maart 2013. Vertrek: 9.30 uur, graag vijf minuten eerder aanwezig, terug rond 18.00 uur) Locatie vertrek: Parkeerplaats Looveerweg, Huissen.

We zullen een bezoek brengen aan:

Lees verder ››11-3-2013  Gelderse omgevingsvisie, belangrijk op lange termijn
Het lijkt wellicht een ver van mijn bed show, maar de Gelderse omgevingsvisie is ook voor de toekomst van de glastuinbouw in de regio Arnhem-Nijmegen van groot belang. Deze visie vormt namelijk het kader voor de ruimtelijke en sociaal-economische ontwikkeling voor de komende jaren. Door Theo-Jan van Ewijk is een rapport aan de Stadsregio aangeboden om duidelijk te maken welke ontwikkelingsruimte de tuinbouw nodig heeft om zich verder te kunnen ontwikkelen.
Lees verder ››5-3-2013  Sietske Weijs “er zit meer achter zo’n netwerk dan je denkt”
Sietske Weijs heeft samen met René Willemsen een kwekerij in Gendt. Ze kweken een uniek assortiment planten bestaande uit onder andere Madagaskarpalmen, Kalanchoë en Calceolaria’s. Die laatste soort, beter bekend als pantoffelplant, wordt in deze periode uitgeleverd. Naast haar werk op de kwekerij is Sietske sinds een jaar bestuurslid bij Greenport Arnhem-Nijmegen.
Lees verder ››4-3-2013  Open vragen en bij de prijs wegblijven
Dat onderhandelen een vak apart is, bleek wel tijdens de cursus ‘verkoop technieken en onderhandelingsvaardigheden’. 12 ondernemers uit Greenport Arnhem-Nijmegen deden deze 2 daagse cursus met als doel om sterker te staan in onderhandelingssituaties. Ze leerden hoe je door open vragen te stellen onderhandelingsinformatie van de tegenpartij los krijgt om daar vervolgens handig mee aan de slag te gaan.
Lees verder ››21-2-2013  Training verkoop- en onderhandelingstechnieken 21 en 28 februari
Speciaal voor telers/ondernemers uit Greenport Arnhem Nijmegen is een training ontwikkeld gericht op het versterken van technieken en vaardigheden voor het voeren van succesvolle verkoop- en onderhandelingsgesprekken in diverse situaties.
Lees verder ››11-1-2013  Afscheid Ben Tiemessen
Op de druk bezochte nieuwjaarsbijeenkomst van Greenport Arnhem-Nijmegen nam Ben Tiemessen afscheid als bestuurslid van zijn Greenport. Ben heeft in de afgelopen jaren achter de schermen bergen werk verzet. Hij organiseerde bijeenkomsten, excursies en presentaties en verzorgde nauwgezet het secretariaat. Daarbij is hij zijn slogan uit de oprichtingstijd van de Greenport: “we willen de tuinbouw in de regio Arnhem-Nijmegen op de kaart krijgen, hebben en houden” trouw gebleven.
Op de druk bezochte nieuwjaarsbijeenkomst van Greenport Arnhem-Nijmegen nam Ben Tiemessen afscheid als bestuurslid van zijn Greenport.
Lees verder ››11-1-2013  Peter Waterman zet tuinders aan het denken
Peter Waterman, directievoorzitter Rabobank Oost-Betuwe, presenteerde op de nieuwjaarsbijeenkomst van Greenport Arnhem-Nijmegen verschillende toekomstscenario’s voor de tuinbouw. Hij concludeerde dat de ontwikkelingen in de tuinbouw zeer snel gaan. Flexibiliteit is hét middel om snel en adequaat om te kunnen gaan met deze ontwikkelingen, zowel op de afzetmarkt als ook in de eigen bedrijfsomgeving.
Lees verder ››31-12-2012  Jaarverslag 2012 Greenport Arnhem-Nijmegen
Greenport Arnhem-Nijmegen heeft zich met veel activiteiten en initiatieven ook in 2012 ingezet voor de tuinbouwsector in de regio Arnhem-Nijmegen. Een terugblik op al deze activiteiten kunt u lezen in het Jaarverslag 2012 van Greenport Arnhem-Nijmegen. Het jaarverslag kunt u hier kunt inzien en/of downloaden.15-12-2012  Plantion start fonds voor financiering consumentenmarketing
Op 12 december werden de leden van Plantion op hun halfjaarlijkse algemene ledenvergadering geïnformeerd over een aantal zaken. Het ging daarbij onder andere over de verwachte omzetcijfers van 2012 en over het feit dat Plantion een eigen fonds opricht voor de financiering van consumentenmarketing. De leden verleenden toestemming voor het heffen van 0,2 procent van hun productomzet.

Voorzitter Jos Kersten opende de ledenvergadering met de opmerking dat ook de sierteelt moeilijke tijden beleeft, maar dat er gelukkig ook ondernemers zijn die op tijd innoveren en zich aanpassen. Veel telers kiezen er voor hun producten te laten bemiddelen en zoeken daarmee financiële zekerheid op langere termijn.
Lees verder ››12-12-2012  Energieknooppunt Bergerden
Energie is een niet weg te denken onderdeel binnen het tuinbouwbedrijf. Energiekosten zijn verantwoordelijk voor ca. 30% van de productiekosten van het tuinbouwproduct. De tuinbouw gebruikt niet alleen energie, maar is in veel gevallen ook producent van energie. Niet voor niets dat Greenport Arnhem-Nijmegen een werkgroep ‘Nieuwe Energie’ heeft die de ontwikkelingen op energiemarkten en in de regio nauwgezet volgt.

Jan van den Harg is lid van de werkgroep Nieuwe Energie en denkt mee over de toekomst van Bergerden op het gebied van energie. Volgens Van den Harg is de ontwikkeling van het stadsverwarmingsnet rond Nijmegen een belangrijke ontwikkeling. In dit project wordt restwarmte van afvalverbranding getransporteerd onder de Waal door naar het gebied van de Waalsprong. Volgens Van den Harg is het dan nog enkele kilometers verder en het warmtenet kan aangekoppeld worden aan het warmtenet op Bergerden. Zeker met de aanwezige warmtebuffercapaciteit en het WKK-vermogen kan Bergerden een belangrijke schakel vormen in dit stadsverwarmingsnet. Uiteindelijke doel is om Bergerden tot een van de knooppunten te maken in dit regionale warmtenet.

Lees verder ››3-12-2012  Uw bedrijf zichtbaar met het Mapping Systeem van Oost NV
Om het contact tussen ondernemers/partijen binnen Greenport Arnhem-Nijmegen te verbeteren is Greenport Arnhem-Nijmegen betrokken bij een uniek project. Bedrijven binnen onze cluster kunnen zich vanaf nu beter zichtbaar maken. Samen met Oost NV is er een "mappingsysteeem" opgezet waarbij op basis van Google Maps te zien is waar uw bedrijf ligt en wat uw hoofdactiviteit is. Op de website van Oost NV kunt u alvast zien hoe het werkt. Het mappingsysteem is straks ook via de websites van Greenport Betuwse Bloem en Greenport Arnhem-Nijmegen te raadplegen. Op het contactformulier kunt u zich voor dit project aanmelden. Dankzij de samenwerking tussen Greenport Arnhem-Nijmegen en Greenport Betuwse Bloem is het vermelden van uw gegevens kosteloos.
U kunt het formulier portvrij retourneren naar:

Greenport Arnhem-Nijmegen
Antwoordnummer 238
6800 VK Huissen3-12-2012  Greenport Arnhem-Nijmegen wil communicatie verbeteren
Greenport Arnhem-Nijmegen organiseert al vele jaren activiteiten voor ondernemers actief in de tuinbouwsector. Ook afgelopen jaar hebben velen deelgenomen aan één of meerdere van onze activiteiten. Tot op heden kreeg u meestal een schriftelijke uitnodiging voor onze activiteiten. In de toekomst wil Greenport Arnhem-Nijmegen meer gebruik gaan maken van digitale uitnodigingen en onze digitale nieuwsbrief. Wij hebben al onze relaties uitgenodigd om onze gegevens te actualiseren. Velen van u hebben het antwoordformulier al geretourneerd. Maar ze zijn nog niet allemaal terug! Wij stellen het zeer op prijs als u dat alsnog wilt doen. Het formulier kunt u hier downloaden en portvrij retourneren naar:

Greenport Arnhem-Nijmegen
Antwoordnummer 238
6800 VK Huissen22-11-2012  Bouwsteen Omgevingsvisie
Voor de ontwikkeling van de tuinbouw is wenselijk dat de overheid meer ruimte en flexibiliteit biedt. Ten behoeve van de Gelderse Omgevingsvisie heeft de netwerkorganisatie Greenport Betuwse Bloem op basis van verschillende trends en ontwikkelingen in beeld gebracht waar de sector behoefte aan heeft.

De provincie Gelderland heeft de samenleving uitgenodigd mee te denken over de nieuwe Gelderse Omgevingsvisie. De Omgevingsvisie is het kader voor de ruimtelijke en sociaal-economische ontwikkeling voor de komende jaren. Greenport Betuwse Bloem heeft deze uitnodiging opgepakt en heeft vanuit haar perspectief aangeven welke ontwikkelingsruimte de sector vraagt van de overheid. Het advies wordt betrokken bij de verdere uitwerking van de Omgevingsvisie, die de provincie Gelderland in de loop van 2013 in procedure brengt.
Lees verder ››20-11-2012  Afzetmarkt centrale thema tijdens Najaarsbijeenkomst
Op 20 november organiseerden Greenport Arnhem-Nijmegen en LTONoord/Glaskrcht de meer dan interessante najaarbijeenkomst met als thema “Grip op uw afzetmarkt”. De avond werd geopend door Henk Gertsen en de aftrap werd vervolgens gegeven door Nico van Ruiten, voorzitter van LTONOord/Glaskracht. Daarna werd door Paul Ras van Marketingbureau Sense & More in een uitgebreide presentatie in beeld gebracht wat er voor de tuinbouw zo al speelt op het gebied van marketing. Namens Unicum Freesia en KAN-Plant werd door 2 tuinders uit de doeken gedaan hoe door deze organisaties de afzet in de praktijk wordt gebracht. Voorzitter Theo-Jan van Ewijk van Greenport Arnhem-Nijmegen verzorgde ter afsluiting een meer dan levendige discussie met de zaal. U kunt de presentaties van Nico van Ruiten, Sense & More, Unicum Freesia en KANPlant downloaden. Ook treft u nog een korte fotoimpressie aan.6-10-2012  Plantion neemt afscheid van André van Kruijssen
Algemeen directeur André van Kruijssen van Plantion nam op zaterdagavond 6 oktober afscheid van veiling Plantion in Ede.
Tijdens deze druk bezochte bijeenkomst werd André van Kruijssen toegesproken door, onder meer, voorzitter Jos Kersten, de burgemeester van Ede, Cees van der Knaap en Hans Scholten van de kopersvereniging. Van Kruijssen kreeg door Kersten en Van der Knaap een onderscheiding opgespeld.
Van Kruijssen werd door de sprekers in het bijzonder geroemd om zijn positieve instelling en enorme inzet voor de fusie tussen Vleuten en VON en de bouw van Plantion in Ede.
André van Kruijssen, zichtbaar geëmotioneerd tijdens zijn afscheidspeech, vertrekt deze maand naar Brazilië en wordt er directeur van de veiling in Holambra. Hij wordt opgevolgd door Peter Bakker.30-8-2012  Definitieve subsidie voor glastuinbouwgebied Bergerden!
De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft besloten om de in 2003 en 2008 aan het glastuinbouwgebied Bergerden toegezegde subsidie – van in totaal € 12,1 miljoen – definitief toe te kennen. Een mooie opsteker voor het project en een stimulans voor verdere ontwikkeling.
Lees verder ››29-8-2012  Kennisdag “Energie Innovaties” voor Gelderse telers
Het Innovatie netwerk Nieuwe Energie Systemen in Gelderland sluit haar activiteiten op 4 oktober af met een bijeenkomst in Arnhem.
Vanaf 2011 hebben Wageningen UR-Glastuinbouw en Agrimaco, in opdracht van de provincie Gelderland, een aantal Gelderse glastuinders kennis laten maken met nieuwe technologieën op energiegebied. Het netwerk zal met de afsluitende bijeenkomst haar verzamelde kennis delen met álle Gelderse telers. Desgewenst kunnen de telers ook aanhaken bij lopende of startende ontwikkelingstrajecten.
Lees verder ››29-8-2012  Gratis marketingprogramma voor telers/tuinders in de Betuwe
Speciaal voor telers en kwekers in Rivierenland is in samenwerking met Provincie Gelderland, RCT Rivierenland en de Betuwse Bloem een gratis marketingprogramma ontwikkeld. Genaamd ‘Trotse Teler’. Hierbij kunnen telers zelf in gesprek met consumenten, op retailsafari, begeleid een marketingplan opstellen en deelnemen aan een marketingevent. Het programma biedt kennis, inspiratie en praktische handvatten voor succesvolle business, zonder dat de teler of kweker dat geld of al teveel tijd kost. Deelnemen kan van oktober tot januari 2013 en telers kunnen zich inschrijven via www.trotseteler.nl.
Lees verder ››22-8-2012  Handelsreis sector glastuinbouw naar Niederrhein (Duitsland)
In opdracht van NL EVD Internationaal organiseert de Nederlands-Duitse Handelskamer op 29 en 30 januari 2013 een handelsreis naar de Duitse regio Niederrhein voor Nederlandse aanbieders uit de glastuinbouwsector.
Lees verder ››11-7-2012  Overeenkomsten Herstructurering Huissen Angeren getekend!
Gedeputeerde van Dijk (provincie Gelderland) en burgemeester De Vries (gemeente Lingewaard) hebben in het kader van de herstructurering Huissen- Angeren na een intensieve periode van overleg de overeenkomsten getekend met Kwekerij Zandvoort en de Gebroeders Rikken. Beide tuinders hebben gebruik kunnen maken van de provinciale verplaatsingsregeling en zijn hierbij gefaciliteerd door het projectbureau Huissen-Angeren. Van Dijk: “Beide cases zijn een uitstekend voorbeeld hoe provincie en gemeente gezamenlijk de glastuinbouwsector stimuleren. Wij zijn ons ervan bewust dat continuïteit hierin heel belangrijk is en dat hier goede ondernemers voor nodig zijn”.
Lees verder ››29-6-2012  Effe bijpraten: Seizoenafsluiting 2012 Greenport Arnhem-Nijmegen
Het was een gezellige drukte tijdens de seizoensafsluiting van Greenport Arnhem-Nijmegen. Onder de klanken van Dick van Altena genoten de tuinders van een hapje en een drankje. Deze jaarlijkse seizoensafsluiting is meer dan een traditie geworden. Veel tuinders vinden het een uitstekend moment om effe bij te praten. Bovendien kon men het tuinbouwmuseum van Mea Vota bezoeken of een kijkje nemen in de traditionele druivenkassen.

Voorzitter Theo-Jan van Ewijk blikte kort terug op een geslaagd jaar voor Greenport Arnhem-Nijmegen. Steeds meer tuinders doen mee aan de activiteiten die georganiseerd worden. Vooral voor de marketing cursus was veel belangstelling, maar ook de excursies naar Duitsland en de Floriade waren zeer druk bezocht. Ook het komende halfjaar zijn interessante activiteiten gepland, zoals een marketing excursie buiten de tuinbouw, een workshop praktisch aan de slag met social media en een bijeenkomst over ondernemerschap samen met LTO Glaskracht.

Om het onderwerp ondernemerschap meer inhoud te geven is het voor tuinders reeds op korte termijn mogelijk om deel te nemen aan ‘Starters International Business’. Dat is een project van de Kamer van Koophandel waarbij ondernemers of groepen ondernemers begeleid worden met het ontwikkelen van business in het buitenland. De ondersteuning wordt gegeven door Sandra Visser, die zelf jaren lang vanuit het bedrijf Eijkelkamp afzetmarken in het buitenland ontsloten heeft. Samen met Sandra wordt een plan gemaakt hoe het beste een nieuwe afzetmarkt in het buitenland aangeboord kan worden. Een buitenkans voor tuinders met internationale ambities. Voor meer informatie over dit project van de Kamer van Koophandel kan Sandra benaderd worden via 026-3538935 of sandra.visser@kvk.nl.
Zo kan ‘effe bijpraten’, toch weer wat interessante invalshoeken opleveren voor de tuinbouwondernemer.
Klik hier voor een korte fotoimpressie van de bijeenkomst.27-6-2012  Rian Verwoert voorzitter Stichting Greenport Betuwse Bloem
De nieuwe Stichting Greenport Betuwse Bloem heeft Rian Verwoert benoemd als voorzitter. Met Jaap Docter van de Kamer van Koophandel en Peter van Heumen van ZLTO/LTO Noord is het bestuur nu compleet. De Stichting ondersteunt de netwerkorganisatie Betuwse Bloem

De bestuursleden Docter en Van Heumen zijn zeer content met de aanstelling: “Met Rian Verwoert halen wij de juiste expertise in huis. Verwoert is als voormalig CEO bij Fruitmasters, voorzitter bij Vereniging Directeuren Tuinbouwveilingen Nederland en België en diverse andere functies in de tuinbouw goed ingevoerd in de wereld van de tuinbouw. Samen willen we een bijdrage leveren om de Gelderse tuinbouw op een hoger plan te brengen”.
Rian Verwoert is momenteel ook actief in de regio als wethouder economische zaken in de gemeente Neerijnen. “De politiek-bestuurlijke ervaring komt de Stichting ook van pas.”, aldus Jaap Docter.
Lees verder ››23-6-2012  Greenport Arnhem-Nijmegen bezocht de Floriade
Van drijvende sla tot gekleurde rozen:
De Floriade is hét uithangbordje van de Nederlandse tuinbouw. Vooral de sierteelt laat er zien wat voor mooie en bijzondere producten ze te bieden heeft. Echter de Floriade is meer. Het geeft een beeld hoe de tuinbouwsector wereldwijd opereert en hoe aan innovatie en duurzaamheid gewerkt wordt. Maar de Floriade is vooral genieten en inspiratie opdoen.

Voor de tuinders in Greenport Arnhem-Nijmegen is een bezoek aan de Floriade een must. Welke nieuwe trends zijn er, wat leeft er bij ontwerpers en waar lopen consumenten warm voor? Op de Floriade is dit te zien en te beleven. Met een bus met meer dan 65 tuinbouwondernemers uit de Greenport Arnhem-Nijmegen werd de Floriade op 23 mei bezocht. Dit was mogelijk door ondersteuning van de Rabobank Oost-Betuwe.
Lees verder ››18-6-2012  Nieuwe deelnemers KANplant
KANplant mag weer twee nieuwe deelnemers verwelkomen. Kwekerij ’t Kleintje uit Huissen en Handelskwekerij Escaro uit Lent hebben zich recent aangesloten bij KANplant; het samenwerkingsverband tussen een groep kwekers binnen de stadsregio Arnhem Nijmegen.

Kwekerij ’t Kleintje is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is het kweken van primula's, violen en perkplanten. Kwaliteit staat voorop, daarom wordt het zaad ingekocht en vervolgens zelf gezaaid met behulp van moderne machines. Het hele jaar door worden planten gezaaid en geteeld voor zowel het binnenland als het buitenland. Vanaf half april gaan de deuren tevens open voor particuliere verkoop.

Handelskwekerij Escaro produceert potplanten voor handel en veiling. De hoofdteelten zijn; sedum, echeveria, sempervivum, bellis en primula veris. Met de merknaam Escaroplants staat het bedrijf voor de beste kwaliteit op de markt.
Lees verder ››16-6-2012  Human Capital Agenda Tuinbouwsector Gelderland
Op initiatief van de provincie en de Betuwse Bloem is dit voorjaar door ondernemers en vertegenwoordigers van onderwijs en kennis instellingen gewerkt aan een Gelderse HCA agenda voor de gehele Tuinbouw, naar het voorbeeld van de landelijke agenda.
Aandachtspunten zijn o.a. de toenemende vraag naar goed opgeleid personeel, de noodzaak tot verdere specialisatie en de steeds internationale setting waarin bedrijven opereren. Er zal zoveel mogelijk worden aangesloten op landelijke initiatieven zoals de vorming van Centrum voor Innovatief Vakmanschap en de Groene Kennis Coöperatie.
In het aanbod van cursussen zullen ondernemerschap en marketing veel aandacht krijgen. Ook zullen jongeren worden gestimuleerd om in de tuinbouw te gaan werken, waarbij de veelzijdigheid (niet alleen telen en oogsten maar ook logistiek, verwerken en verhandelen) en carrière mogelijkheden meer aandacht moeten krijgen. De verschillende acties uit de agenda zullen worden opgenomen in een route boek dat na de zomer wordt voorgelegd aan Provinciale Staten.

Meer informatie:
Wils Kloos, Programmamanager Ondernemersinitiatief Betuwse Bloem.
E-mail: wils.kloos@oostnv.nl6-6-2012  Rapport Rabobank - Floreren met flexibiliteit
Er verandert veel in de tuinbouwsector en die veranderingen gaan snel. Alle tuinders, van paddenstoelentelers tot boomkwekers, staan voor grote uitdagingen om hun bedrijf succesvol te maken en te houden. Schaarste van fossiele grondstoffen, steeds verdergaande duurzaamheidseisen, nieuwe technologie of veranderingen in vraag en aanbod, vragen om een flexibele houding en organisatie. Flexibiliteit is hét middel om snel en adequaat om te kunnen gaan met alle ontwikkelingen binnen en buiten de sector.
Ter gelegenheid van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 in Venlo heeft de Rabobank in samenwerking met kenniscentrum INSCOPE Research for Innovation van de Erasmus Universiteit een onderzoek gedaan naar hoe u als ondernemende tuinder de veranderingen in de wereld ervaart en of u flexibel genoeg bent om hierop te reageren. Maar hoe zou dat zijn in 2030? In de studie 'Floreren met flexibiliteit' bieden zij ook een blik in de toekomst.
Lees hier de belangrijkste resultaten van het rapport 'Floreren met flexibiliteit'4-6-2012  Inspraak Voorontwerp Bestemmingsplan Buitengebied
Burgemeester en wethouders van Lingewaard maken bekend dat, gelet op het bepaalde in de Inspraakverordening van de gemeente Lingewaard, het volgende voorontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt:

Bestemmingsplan Buitengebied.
Het plangebied van dit bestemmingsplan betreft het gehele buitengebied van de gemeente Lingewaard met uitzondering van de uiterwaarden en de plangebieden van Park Lingezegen en Bergerden.

In het voorontwerpbestemmingsplan zijn alle aanwezige functies bestemd. Er is aangegeven welke bebouwing mag worden opgericht en hoe percelen gebruikt mogen worden.

Waar mogelijk wordt ingespeeld op (bedrijfs)ontwikkelingen ter versterking van het economisch draagvlak, de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteiten en plattelandsontwikkeling meer in het algemeen.
Lees verder ››4-6-2012  Jaarverslag 2011 Plantion
Het jaarverslag van Plantion met de definitieve cijfers over 2011 is beschikbaar. De totale omzet is uitgekomen op 114,7 miljoen euro, waarvan 61,8 miljoen euro werd gerealiseerd met snijbloemen, 25,4 miljoen euro met kamerplanten en 27,5 miljoen euro met tuinplanten. In zijn voorwoord uit het bestuur namens de leden zijn tevredenheid over de verbreding van het assortiment, over nieuwe initiatieven zoals vroeg veilen en over de 9 procent omzetstijging ondanks de economische crisis. De directie constateert in haar terugblik dat de integratie van twee organisaties is voltooid en dat dit resulteert in veel enthousiasme op de werkvloer, een positieve sfeer en de aanloop van nieuwe Nederlandse maar ook Duitse klanten.
U kunt het jaarverslag inzien en downloaden via de website van Plantion:
http://www.plantion.nl/financieel4-6-2012  Starters International Business (SIB)
Starters International Business (SIB) is een regeling die mkb-ondernemers ondersteunt die weinig of geen ervaring met exporteren hebben. U krijgt advies bij het opstellen en uitvoeren van een stappenplan voor uw internationaliseringsstrategie.

Wat houdt het programma SIB in?
Als u uw product of dienst naar het buitenland wilt exporteren, loopt u waarschijnlijk tegen veel vragen aan, zoals: Kan mijn bedrijf het aan? Is mijn product of dienst concurrerend genoeg? Welk land wordt mijn startmarkt, een land dichtbij huis of juist verder weg in opkomende markten? Om antwoord op deze vragen te krijgen, krijgt u van de KvK advies. De KvK helpt u om binnen 3 maanden een stappenplan op te stellen, waarna u goed voorbereid de stap naar het buitenland kunt maken. Met dit concrete stappenplan kunt u direct aan de slag.
Lees verder ››1-6-2012  Een nieuw budget van 15 miljoen euro voor Greenport Betuwse Bloem
Op vrijdag 1 juni ging een nieuwe periode (2012-2015) van samenwerking tussen ondernemers, kennisinstellingen, overheden en organisaties onder de naam Greenport Betuwse Bloem van start.
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in kenniscentrum Randwijk werd een nieuwe periode van samenwerking gestalte gegeven met de presentatie van een fraai vormgegeven boek “Betuwse Bloem vier jaar vooruit”.
Dit boek overhandigde de directeur van de Kamer van Koophandel, de heer Jaap Docter aan gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.
Lees verder ››19-4-2012  Nieuwe directievoorzitter Rabobank Oost Betuwe
Peter Waterman is door de raad van commissarissen van Rabobank Oost Betuwe benoemd tot directievoorzitter. De benoeming is 1 juni 2012 ingegaan.
Lees verder ››10-4-2012  Plantion genomineerd voor "Groenste bedrijf van Nederland"
Plantion behoort tot de 25 genomineerden voor de verkiezing van het groenste bedrijf van Nederland. De Telegraaf organiseert voor het tweede jaar deze wedstrijd om de ‘Telegraaf Groen, Groener of Groenst Award’. De feestelijke bekendmaking van de winnaar(s) en de uitreiking vinden plaats tijdens een bijeenkomst op woensdag 9 mei 2012 in Naarden. Plantion is verguld met de nominatie en ziet deze als een aanmoediging om haar duurzame, maatschappelijk verantwoorde beleid voort te zetten.22-3-2012  Geslaagde excursie ‘Kijk op de Duitse afzet’.
Greenport Arnhem-Nijmegen besteedt dit jaar veel aandacht aan zaken die met marketing van het tuinbouwproduct te maken hebben. Kennis van afzetkanalen is daarbij cruciaal. Om daar een actueel beeld van te krijgen werd in samenwerking met Plantion op 22 maart een werkbezoek/excursie naar Duitsland georganiseerd.
Lees verder ››19-3-2012  Greenhouse Energy
Dat is het energie bedrijf van de tuinders op Bergerden. Het bedrijf is eigendom van de tuinders en verzorgt de collectieve energievoorziening. Bij de start van Bergerden is ook een energie netwerk voor transport van warmte, elektriciteit en CO2 aangelegd. Er wordt energie opgewekt met WKK’s oftewel Warmte Kracht Koppeling en er is rekening gehouden met een back-up van ketelverwarming om bij te springen als er een topproductie van energie wordt gevraagd bij strenge vorst of bij een storing.
Lees verder ››


5-3-2012  Marketing cursus zet aan het denken
Met een glaasje Uwe Cider, gebotteld door een van de cursisten, werd op donderdag 1 maart de cursus marketing afgerond. Een groep van 16 ondernemers heeft zich in 4 bijeenkomsten verdiept in marketing en het maken van een marketingplan voor hun eigen bedrijf. De cursusleiding was in handen van Bureau Sense Marketing & More. Als vervolg op de cursus wordt op 22 maart een werkbezoek georganiseerd naar afzetondernemingen in Duitsland om daar inzicht te krijgen in kansen op de Duitse markt. Zo wordt de stap van theorie naar praktijk gezet.
Lees verder ››17-1-2012  Structuurvisie Gemeente Lingewaard 2012-2022
De gemeente Lingewaard heeft een ontwerp structuurvisie ter inzage gelegd. In deze structuurvisie staat het beoogde ruimtelijke beleid van de gemeente Lingewaard voor de komende 10 jaar beschreven. Het is een visie waarin vooral de belangrijkste ontwikkelingen staan beschreven. Ontwikkelingen die consequenties kunnen hebben zowel positief als negatief voor u als ondernemer. De belangrijkste consequenties hebben we voor u op een rij gezet. Wilt u reageren dan dient u voor 15 februari bij voorkeur een schriftelijke reactie in te dienen.
Lees verder ››6-1-2012  2012, jaar van de marketing
Met ruim 50 bezoekers op de nieuwjaarsreceptie gaf Greenport Arnhem-Nijmegen het startschot voor 2012. De nieuwe voorzitter, Theo-Jan van Ewijk, gaf aan dat Greenport Arnhem-Nijmegen steeds meer van en voor de ondernemers wordt. De activiteiten die we gaan organiseren zullen dit jaar meer aansluiten bij de wensen van de tuinders. Het bestuur is het afgelopen jaar ook ondernemers gerichter geworden. Alwin Valkenburg en Sietske Weijs, twee actieve tuinders, traden het afgelopen jaar toe. Belangrijk aandachtspunt voor de activiteiten van Greenport Arnhem-Nijmegen is de marktpositie van de tuinders. Dit jaar staat dan ook in het teken van marketing en afzetverbetering.
Lees verder ››31-12-2011  Jaarverslag 2011 Greenport Arnhem-Nijmegen
Greenport Arnhem-Nijmegen heeft zich met veel activiteiten en initiatieven in 2011 ingezet voor de tuinbouwsector in de regio Arnhem-Nijmegen. Een volledig overzicht van alle activiteiten kunt u lezen in het Jaarverslag 2011, dat u hier kunt inzien en/of downloaden.31-12-2011  Recordhoge omzet Plantion
Plantion realiseerde in 2011 een recordomzet van € 114,4 miljoen. Dat is ruim 9% meer dan in 2010.

Algemeen directeur André van Kruijssen schrijft de recordomzet toe aan het feit dat Plantion in dit eerste volledige jaar in Ede de zaken veel beter op orde heeft en de klanten en leveranciers gewend zijn op de nieuwe locatie.
Lees verder ››13-12-2011  Marco Hofland verlaat Rabobank Oost Betuwe
Marco Hofland, bestuursvoorzitter van Rabobank Oost Betuwe treedt per 1 januari 2012 in dezelfde functie in dienst bij Rabobank Zuid Holland Midden.
Van hem het navolgende afscheidswoord voor de tuinbouw in de regio Arnhem-Nijmegen:
Lees verder ››12-12-2011  Rabobank Oost Betuwe en Greenport Arnhem-Nijmegen organiseren Workshopserie 'Marketing b(l)oeit!'
Marketing is voor vele ondernemers nog nieuw en een drempel om mee te beginnen. De opzet van deze cursus is daarom praktisch en zal bestaan uit viermaal een workshop van 4 tot 5 uur, waarin in samenwerking met een docent marketing van de Hogeschool Utrecht, op eenvoudige en beeldende wijze uitleg gegeven wordt wat marketing is en kan betekenen voor het bedrijf. De combinatie van ‘fun’ (informeel, leuk) en ‘function’ (praktische informatie, voorbeelden, zelf aan de slag) staat centraal. De workshop serie is mede tot stand gekomen dankzij de participatie van Rabobank Oost Betuwe.
De volledige cursusinformatie vindt u in de bijlage. Voor meer informatie of aanmelding kunt u zich wenden tot Radboud Vorage, coördinator, telefoon 06-51431301 of e-mail r.vorage@greenportarnhemnijmegen.nl7-12-2011  Heeft uw locatie de toekomst
Met deze prikkelende titel hielden LTONoord/Glaskracht en Greenport Arnhem-Nijmegen haar jaarlijkse bijeenkomst. Voorzitter Nico van Ruiten beet de spits af met een overzicht wat er momenteel in de glastuinbouwsector speelt. Ruim 66% van de glastuinbouwbedrijven heeft dit jaar rode cijfers geschreven. De situatie is zorgelijk en de EHEC-crisis heeft de sector 230 miljoen euro gekost. Het heeft ook duidelijk gemaakt hoe gevoelig de sector geworden is en de noodzaak om haar marktpositie structureel te gaan verstevigen. Van Ruiten riep de tuinders op om marketing als een van de speerpunten binnen het bedrijf en/of collectief op te pakken. Daarna was het woord aan drie tuinders uit het gebied. Sjaak Lamers, Rick Gerichhausen en Jan van Genderen gaven een presentatie over hun bedrijf en de mate waarin planologische regels en een beperkt budget voor de herstructurering van invloed zijn op de ontwikkeling van hun bedrijven. Zeker voor de solitaire bedrijven is het ‘zwemmen tegen de stroom van het planologisch beleid in”. Voor deze bedrijven is het belangrijk dat er nieuwe financieringsconstructies komen voor vernieuwing van kassen, zeker nu banken steeds terughoudender worden. De avond werd afgesloten door Geert Witjes en Godfried Leenders van de Gibo Groep. Zij hadden nuttige tips om zelfs in deze tijd slim gebruik te maken van fiscale regelingen en subsidies. De circa 50 bezoekers kregen gratis een aantal handige financiële tips en mee. Lees verder voor de presentaties tijdens deze avond alsmede een korte fotoimpressie:
Lees verder ››22-11-2011  Social Media: Wat kunt u er mee
Social media is al lang geen privé bezigheid meer, het is big business geworden. Stefan Verschoor, communicatie-ondernemer uit Ede gaf in een puntige presentatie aan hoe de wereld rond ons in sneltreinvaart aan het veranderen is. Internet verkopen stijgen explosief, via Linkedin vinden zakenpartners elkaar en door socail media is het mogelijk om met grote groepen consumenten te communiceren en eerder trends in de markt op te pikken dan de concurrent. Met social media kun je je netwerk sterk vergroten en krijg je soms uit onverwachte hoek nieuwe ideeën of zelfs hulp aangeboden bij het oplossen van een bedrijfsprobleem. De smart-phone zal dit alleen maar verder versterken.
Marieke Tas, tuinder, vertelde hoe ze concreet aan meer business is gekomen door social media. Zo kon zij zich direct op de detailhandel richten en daar een relatie mee opbouwen. Ze had ook nog enkele goede tips. Gebruik social media niet om je wekelijkse advertenties rond te sturen, maar gebruiki het voor je bedrijfscommunicatie en het imago van je product.
De eerste stap is je profiel op bijvoorbeeld facebook of linkedin goed op orde te brengen. Bij twitteren is het gewoon een kwestie van beginnen. Stuur geen berichten als je moe of chagerijnig bent. Als het eenmaal verspreid is, gaat het snel rond. Dat is tegelijkertijd de kracht maar ook het gevaar van social media. De aanwezig tuinders gaven aan verder te willen met hun bedrijfscommunicatie en het toepassen van social media. Greenport Arnhem zal onderzoeken of er samen met de Kamer van Koophandel een vervolg op deze geslaagde bijeenkomst georganiseerd kan worden.
Klik hier voor de fotoimpressie van de bijeenkomst.10-11-2011  KANplant groeit door
Na handelskwekerij Marcel Kregting BV heeft nu ook Kwekerij Harry Beijer zich aangesloten bij KANplant; het samenwerkingsverband tussen een groep kwekers binnen de stadsregio Arnhem Nijmegen. Met de toetreding van deze Bemmelse kweker groeit KANPlant verder door.

Sinds 1998 kweekt Harry Beijer terrasplanten op stam. Op een terrein van 2,5 ha worden twee potmaten gekweekt; 17 en 19 cm. Het afleverseizoen is ieder jaar in april en mei. Vanaf juni wordt weer gestart met een nieuwe teelt voor het volgende afleverseizoen. In 10 à 11 maanden tijd kweken de medewerkers stevige en mooi vertakte planten. Dit doen ze met veel liefde en eigen wijsheid. Momenteel worden er 15 verschillende soorten geproduceerd. Daarnaast blijft het bedrijf steeds op zoek naar nieuwe soorten passend bij het huidige assortiment. Er is tegenwoordig veel aandacht voor de biologische bestrijding van plagen. Kwekerij Harry Beijer blijft hierin niet achter.
Lees verder ››9-11-2011  Top-Programma: Symbiose KAN, ontwerpen en innoveren
Binnenkort start Greenport Arnhem-Nijmegen in samenwerking met Syntens en RCT Rivierenland een top-programma voor tuinders en ontwerpers uit de regio.

Doel van het top-programma:
 • Tuinders worden verder geholpen met een concreet en zelf gekozen vraagstuk (het verbeteren van producten, diensten en concepten door ontwerpers).
 • Ontwerpers krijgen meer inzicht in welke zaken er nu binnen de (glas) tuinbouw spelen en kunnen opdracht(en) verwerven.
 • Praktische aanpak om in een beperkte tijd de achtergronden van meerdere ontwerpers en of tuindersvraagstukken te weten te komen. Als ondernemer kom je dus op een tijds- en kostenefficiënte manier een stap verder.

 • Klik hier voor de flyer met het uitgebreide programma.


  5-11-2011  Werkbezoek Gedeputeerde Staten aan de Betuwse Bloem
  Het voltallige college van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland heeft een werkbezoek gebracht aan Greenport Betuwse Bloem. Ferry Hollinger, voorzitter van het Ondernemersinitiatief Betuwse Bloem: “Binnenkort nemen GS een besluit of zij dit initiatief ook de komende jaren blijven ondersteunen. Daarvoor hebben we gezamenlijk een Ambitieprogramma 2012-2015 opgesteld. Maar het gaat vooral om de ondernemers achter de plannen, daarom hebben we het college kennis laten maken met de bedrijven.”

  Het college werd ontvangen op tuinbouwlocatie Bergerden in Lingewaard door ondernemers die actief zijn betrokken bij de Betuwse Bloem, en in aanwezigheid van burgemeester Harry de Vries en wethouder Frans Schut.

  Gastheer Stef Huisman, directeur eigenaar van Hydro Huisman informeerde het gezelschap over het ontstaan van Bergerden maar ging ook in op de toekomst van dit moderne tuinbouwcomplex, waar nu een proef loopt naar aardwarmte en er plannen zijn voor biovergisting. Vervolgens werd de delegatie rondgeleid door de kas waarbij onder andere de werking van het duurzame energie systeem werd uitgelegd.
  Lees verder ››  20-10-2011  Crystal Palace in Emsbüren!
  Op 20-10-2011 heeft Greenport Arnhem-Nijmegen een excursie georganiseerd naar Emsflower in Emsbüren (Duitsland).

  Emsflower is niet alleen een handelskwekerij, maar het handelscentrum in Emsbüren is uitgegroeid tot een groot economisch centrum voor de groothandel, de winkelketens én de consument. De excursie vond plaats onder leiding van eigenaar Bennie Kuipers die zijn oorspronkelijke handelskwekerij heeft uitgebouwd tot dit belangrijk handels- en recreatiecentrum.
  Het totale bedrijf beslaat zo´n 100 ha. Het grootste deel ligt in Emsbüren, maar er zijn ook vestigingen in Berlijn, Denekamp en Tanzania.
  De kwekerij in Emsbüren produceert jaarlijks zo´n 500 miljoen(!) planten. Er wordt onder meer geleverd aan Duitse én Nederlandse supermarktketens zoals Aldi en Lidl en aan bouwmarkten waaronder de Gamma. Daarnaast is het handelscentrum annex kassencomplex van 600.000 m² uitgebouwd tot een recreatief centrum waar ook de consument volop kan genieten. Jaarlijks komen er zo´n 250.00 bezoekers, voornamelijk in het weekend. Er kan niet alleen een bezoek gebracht worden aan het kassencomplex, maar er is ook een tropische en cactus tuin, een voortreffelijk buffetrestaurant en de consument kan, na een bezoek aan het bijbehorende tuincentrum, huiswaarts gaan met bloemen, struiken, plantenbakken, decoratieartikelen en groenten.
  Lees verder ››


  10-10-2011  Het Nieuwe Telen en Energie Schermen
  Wat zijn de mogelijkheden om met minder energie toch een goede productie te krijgen, dat was de insteek van de bijeenkomst over het Nieuwe Telen en Energie Schermen van Greenport Arnhem-Nijmegen.

  Barend Löbker van Vortis liet zien dat anders omgaan met vocht in de kas de basis is van het ‘Nieuwe Telen’. Een gewas produceert vocht en dat moet worden afgevoerd zonder dat er energie verloren gaat. Het beheersen van het klimaat op microniveau vraagt daarbij alle aandacht. Uitgangspunt is dat de plant optimale groeiomstandigheden heeft en een maximale fotosynthese. Door een nauwkeurige inzet van droge buitenlucht in het gewas, een gerichte luchtbeweging en ‘telen met de natuur mee’ is het mogelijk om intensiever te isoleren. Zo is het mogelijk om met minder fossiele energie een gezond gewas en gezonde productie te realiseren. Volgens Löbker zijn besparingen van 10% op de energierekening goed mogelijk. Dat kan al gauw 4 m³ gas per vierkante meter per jaar schelen. Klik hier voor de presentatie van de heer Löbker.

  Paul Arkesteijn van Svensson onderzoekt al jaren hoe je door toepassing van energieschermen de warmte beter in de kas kunt houden. Bij een slimme toepassing van schermen is bij tomatenteelt een besparing van 10m³ gas te behalen en dat kan bij de paprika en komkommerteelt oplopen tot 14 m³ per jaar per m². Ook bij de toepassing van schermen moet goed gelet worden op de luchtvochtigheid. Een verkeerde luchtvochtigheid kan snel tot diverse problemen en ziekten in het gewas leiden. Klik hier voor de presentatie van de heer Arkesteijn.
  Lees verder ››  27-9-2011  Business met Biomassa: Een huis bouwen van tomatensteeltjes
  Op de bijeenkomst van 27-09-2011 georganiseerd is samenwerking met RCT-Rivierenland over ‘Business met Biomassa’ was dit de meest opmerkelijke innovatie. Volgens Eco-Boards, een fabrikant van duurzaam plaatmateriaal, kan met stengelmateriaal van tomaat, paprika en komkommer prima duurzaam plaatmateriaal voor de bouw- en meubelindustrie gemaakt worden. Het plaatmateriaal wordt geheel uit restmaterialen uit de agrarische sector vervaardigd. Door met dit restmateriaal te werken hoeven geen bomen gekapt te worden en heeft Ecoboards een negatieve Carbon Footprint van 6,18 CO2 equivalent per kilogram board. Het legt immers CO2 vast.
  Het verwerken en afvoeren van restmateriaal uit de agrarische sector is geleidelijk van een kostenpost aan het veranderen naar een bron van inkomsten. Het meest voor de hand liggend gebruik van organisch restmaterialen was het composteren of vergisten. In veel gevallen zijn er echter nog andere nuttige toepassingen. Wanneer het restmateriaal heel specifieke inhoudstoffen bevat kan het zelfs voor medicijnen of voedingssupplementen gebruikt worden. In veel gevallen is het nog te gebruiken als diervoering of kan het opgewerkt worden tot brandstof. Volgens de sprekers staan we nog aan het begin van een omslag in denken: ‘van afval naar grondstof’.
  Lees verder ››  23-9-2011  Ferry Hollinger 4 maanden in Nes Ammim, Israël
  Als je al 30 jaar een project ondersteunt, zoals in het geval van Ferry Hollinger, dan kan het in je opkomen ook eens je handen daadwerkelijk uit je mouwen te steken en als vrijwilliger ter plaatse aan de slag te gaan. Half mei 2011 vertrokken en half september na een mooie, soms iets te warme zomer weer terug in Herveld. Een impressie:
  Lees verder ››  23-9-2011  Onderzoek Geothermie door Gemeente Lingewaard, Provincie en tuinders Bergerden
  Geothermie staat volop in de belangstelling, ook in de provincie Gelderland. Momenteel voert provincie Gelderland samen met de gemeente Lingewaard en tuinders (verenigd in Greenhouse Energy u.a.) een vooronderzoek uit naar geothermie-potentieel voor het glastuinbouwgebied Bergerden. Provincie Gelderland voert de aanbesteding uit en betaalt 50% van de kosten en de tuinders/gemeente Lingewaard de overige 50%. Volgens eenzelfde methodiek willen wij dit najaar starten met ca. 10 vergelijkbare vooronderzoeken naar geothermie. In zo'n vooronderzoek wordt op basis van bestaande informatie uit diepe boringen en seismiek een inschatting gemaakt van de kansen voor een succesvolle boring, waarbij de risico's kunnen worden ondergebracht in de rijksgarantieregeling geothermie. Bij een succesvolle boring gaat het altijd om een combinatie van temperatuur en porositeit/permeabiliteit van de bodem op een diepte van ca. 2 kilometer of meer. Met een boring op ca. 2 kilometer kan warmte worden gewonnen met een temperatuur van ca. 70- 80 graden Celcius. Voor een temperatuur van ca 140 graden, waarmee ook elektriciteit kan worden gemaakt, is een boring nodig van ca. 4 a 5 kilometer diepte. Met dergelijke ultradiepe boringen is in Nederland nog maar weinig of geen ervaring opgedaan. Het boren van een doublet op 2 kilometer diepte kost al gauw ca. 7 miljoen euro en is alleen maar lonend als sprake is van een zeer grote warmtevraag. De kosten van een boring op 4 of 5 kilometer diepte bedragen een veelvoud van dat bedrag.
  Lees verder ››


  27-8-2011  Gedeputeerde van Dijk op werkbezoek in Lingewaard
  Woensdag 17 augustus jl. bracht gedeputeerde Jan Jacob van Dijk een werkbezoek aan Lingewaard dat geheel in het teken stond van de glastuinbouw. Samen met burgemeester Harry de Vries en wethouder Frans Schut werden het herstructureringsgebied Huissen-Angeren en het concentratiegebied Bergerden bezocht. Twee verschillende gebieden die met elkaar gemeen hebben de glastuinbouw in de Stadsregio Arnhem Nijmegen op een hoger plan te brengen en de sector in de deze regio te versterken.
  Lees verder ››  17-7-2011  Structuurvisie Herstructurering Huissen-Angeren
  Op 21 juni hebben Gedeputeerde Staten twee structuurvisies vastgesteld voor de glastuinbouw Huissen-Bemmel. Daarnaast is de Ruimelijke Verordening Gelderland vastgesteld zodat deze is aangepast aan het gewijzigde beleid voor glastuinbouwgebieden. De wettelijke inspraakperiode is 28 augustus geëindigd.
  Lees verder ››


  1-7-2011  Plantion met omzet eerste halfjaar op gewenste koers
  In de eerste zes maanden van 2011 is de totale omzet van Plantion 9 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Daarmee ligt Plantion op koers om de doelstelling voor heel 2011 te realiseren.
  In de eerste weken van het jaar had de omzet nog te lijden van streng winterweer. Met een goed en gevarieerd aanbod en een goede afzet profiteerde Plantion vervolgens van het mooie voorjaar. Door de wat a-typische verdeling van de feestdagen dit voorjaar (vooral een erg late Pasen), gingen de vergelijkingen met voorgaande jaren soms mank. Maar al met al stemde de omzetstijging in het eerste halfjaar Plantion tevreden.
  De omzet uit bemiddeling ging van 37,0 naar 42,5 miljoen euro (+ 15 procent). De Klokomzet groeide licht van 26,6 naar 26,8 miljoen euro (+ 1 procent). Groencentrum Plantion noteerde een stijging 1,03 naar 1,08 miljoen euro (+ 4 procent).
  Voor de tweede helft van 2011 voorziet Plantion een verdere stijging van de totale omzet, zodat de verwachting reëel is dat de jaardoelstelling zal worden gehaald.  1-7-2011  Tuinbouw in top 5 Gelderse economie
  Veel Gelderse tuinbouwbedrijven behoren tot de top van hun segment en de tuinbouw staat in de top 5 van de belangrijkste Gelderse economische sectoren. De economische waarde ligt rond de 670 miljoen euro en honderden mensen hebben hier hun werkplek. Dit is de verrassende uitkomst van een onderzoek naar de economische waarde én het toekomstperspectief van de Gelderse tuinbouw.
  Lees verder ››  30-6-2011  Geslaagde Seizoenafsluiting 2010-2011 Greenport Arnhem-Nijmegen
  Op 23 juni waren de ondernemers in de tuinbouw te gast bij Presikhaaf groen & Diensten voor de seizoenafsluiting welke jaarlijks door Greenport Arnhem-Nijmegen wordt georganiseerd. Afsluiting van een seizoen welke gemengde gevoelens heeft achter gelaten. Dat verwoordde ook Theo-jan van Ewijk, de kersverse voorzitter van Greenport Arnhem-Nijmegen, in zijn maiden speech. Het huidig economisch klimaat nodigt niet uit voor investeringen in het tuinbouwgebied Bergerden en Herstructureringsgebieden. Ook de problemen bij de tomaten- en komkommertelers zijn hard aangekomen. Gelukkig hebben inmiddels alle landen allerlei (kunstmatige) invoerstops opgeheven en kunnen de prijzen zich herstellen. Lichtpunten zijn er zeker ook. Zo is in een recent verschenen rapport van Buck Consultants naar voren gekomen dat Greenport Betuwse Bloem naar omvang de 2e Greenport in Nederland is! Ook de beslissing voor doortrekking van de A15 kan nu al leiden tot nieuwe impulsen voor de regio. Daarnaast verwees Theo-Jan van Ewijk ook nog eens naar allerlei nieuwe initiatieven in de regionale tuinbouw. Het initiatief van collega´s binnen KAN-Plant die de vermarketing van hun producten gezamenlijk hebben opgepakt, heeft bij de deelnemende bedrijven tot nieuwe mogelijkheden geleid. Tot slot riep Theo-Jan van Ewijk als tuinder zijn collega´s op om nog meer initiatieven te ontwikkelen en oog te hebben voor de wensen van afnemer en consument. De bijeenkomst werd traditioneel afgesloten met een voortreffelijke barbecue. Klik hier voor een korte foto-impressie van de bijeenkomst.


  30-6-2011  Excursie Geothermie Koekoekspolder bood inzicht in nieuwe milieuvriendelijke techniek
  Op 28 juni vertrok een uitgelezen gezelschap richting IJsselmuiden voor een excursie naar de boring van aardwarmte door en voor een drietal tuinbouw bedrijven in de Koekoekspolder. De touringcar was ondanks de weersvoorspelling ruim bezet. Niet alleen tuinders namen deel aan de excursie, maar ook ambtenaren, vertegenwoordigers van politieke partijen en overige geïnteresseerden waren aanwezig. Het gezelschap werd door projectdirecteur Radboud Vorige ontvangen op het bedrijf van de gebroeders Vahl waar hij in een uitgebreide presentatie aandacht besteedde aan de opzet, de techniek, de uitwerking en de beoogde voordelen van het project.
  Lees verder ››


  22-6-2011  Trajectnota MER doortrekking A15 ter inzage
  Rijk, de provincie Gelderland en de stadsregio Arnhem/Nijmegen hebben een principeakkoord bereikt over de doortrekking van de A15 van Bemmel naar de A12 bij Zevenaar. In Den Haag ondertekenden minister Melanie Schultz van Haegen, Gedeputeerde Conny Bieze en stadsregio-bestuurder Bert Jeene een bestuurovereenkomst waarin afspraken voor de financiering zijn vastgelegd. Er is nu financiële dekking voor de doortrekking van de A15 vanaf het knooppunt Ressen tot aan de A12 tussen Duiven en Zevenaar. Daarbij gaan Rijk en regio uit van een brug over het Pannerdensch Kanaal en een half verdiepte ligging tussen Duiven en Zevenaar. Daarnaast is er extra geld voor de inpassing ter hoogte van Groessen en Boerenhoek.
  Lees verder ››  18-6-2011  Herstructurering glastuinbouw Huissen-Angeren krijgt vorm
  Er gebeurt iets moois in het van oudsher belangrijke tuinbouwgebied tussen Huissen en Angeren. Ondanks de moeilijke economische periode wordt er vooruit gekeken en worden de mogelijkheden onderzocht en uitgewerkt. En terecht!
  Uit recent onderzoek is gebleken dat het gebied onderdeel uit maakt van een sterk landelijk economisch cluster, de Betuwse Bloem. Met de herstructurering en ontwikkeling van Bergerden kunnen ondernemers in Lingewaard hun bedrijven verder ontwikkelen en wordt de cluster versterkt.
  Lees verder ››


  18-6-2011  Succesvol EMT debat 2 mei 2011
  Namens Greenport Arnhem Nijmegen hebben Stef Huisman (Hydro Huisman) en Sjaak Bakker (WUR) in het kader van het door de Kamer van Koophandel en de Stadsregio georganiseerde EMT debat de workshop “Economische Kansen van de Glastuinbouw” met succes geleid.
  Als EMToppers uit deze sessie zijn concrete acties gekomen: de glastuinbouw is het boegbeeld voor de energietransitie, gebruik de kas als energiebron, ondersteun gezamenlijke initiatieven, zoek slimme combinaties, bijvoorbeeld biogasvergisting met geothermie en maak een plan op regionaal niveau.  18-5-2011  Bestuurssamenstelling Greenport Arnhem-Nijmegen gewijzigd
  In het kader van een verdere professionalisering van Greenport Arnhem-Nijmegen heeft het bestuur besloten om met name de primaire sector nog meer te betrekken bij haar activiteiten. Daarnaast heeft de heer Ferry Hollinger in verband met zijn vele activiteiten te kennen gegeven een aantal van zijn uitvoerende taken binnen Greenport Arnhem-Nijmegen te willen overdragen.

  Besloten is om deze taken te laten uitvoeren door een coördinator. Hiertoe is een overeenkomst afgesloten met de heer Radboud Vorage. Radboud Vorage, voor velen van u bepaald geen onbekende, is vele jaren in onze regio werkzaam geweest als Projectmanager Tuinbouw van LTONoord/Projecten. Ruim een jaar geleden heeft Radboud Vorage de overstap gemaakt naar een eigen adviesbureau. Vanuit dit bureau is hij ook actief als Projectdirecteur van het geothermie project in de Koekoekspolder.

  Naast deze verschuiving van werkzaamheden is besloten het bestuur uit te breiden. Aan het bestuur zijn toegevoegd de heren Theo-jan van Ewijk en Arwin Valkenburg. Theo-jan van Ewijk is eigenaar van een potplanten- annex perkgoed bedrijf in Bemmel en Arwin Valkenburg heeft een auberginekwekerij op Bergerden. Theo-jan van Ewijk was als bestuurder actief binnen de voormalige VBA en thans nog actief in het bestuur van Horticoop, Greenport Betuwse Bloem en de stichting TOP. Het bestuur van Greenport Arnhem-Nijmegen is van mening dat de primaire sector meer gezichtsbepalend voor haar activiteiten moet zijn. Om die reden heeft Theo-jan van Ewijk zich bereid verklaard de voorzittersrol binnen Greenport Arnhem-Nijmegen te vervullen. Ferry Hollinger vervult thans de functie van vice-voorzitter.
  Lees verder ››  17-5-2011  Hoe (on)bereikbaar is uw bedrijf deze zomer?
  U hebt het ongetwijfeld opgemerkt: er wordt door verschillende wegbeheerders veel gewerkt aan de wegen in onze regio. Dit zorgde en zorgt voor veel overlast in het dagelijkse verkeer, met vaak lange files op de A12, de A50 en de lokale wegen als gevolg. Deze kunnen afzonderlijk of in combinatie mogelijk de nodige impact hebben op de bereikbaarheid van uw bedrijf voor uw klanten, leveranciers en medewerkers. Ook wanneer u niet direct in het werkgebied uw bedrijf uitoefent is het mogelijk dat u de effecten gaat ondervinden.
  Lees verder ››


  2-5-2011  Kennisnetwerk voor tuinders gestart
  Gelderse glastuinders willen op een innovatieve en meer duurzame manier hun producten gaan telen. Een van de doelstellingen is om daarmee een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de CO2 uitstoot. De tuinders willen investeren in duurzaamheid, efficiënt energiegebruik en alternatieve energievormen. Dit zal uiteindelijk ook bijdragen aan het verstevigen van hun concurrentiepositie. Twintig glastuinders in Gelderland hebben zich daarvoor nu verenigd in een kennisnetwerk, dat 27 april van start is gegaan. De tuinders zijn afkomstig uit de Bommelerwaard, regio Arnhem-Bergerden en de stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zwolle.
  Lees verder ››


  12-4-2011  Jury roemt kwaliteit tijdens VKC-Keuring Plantion
  Op de eerste VKC-keuring bij Plantion in Ede, afgelopen vrijdag 8 april, toonde de jury zich onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen. In tien categorieën werden producten beoordeeld. Naast de categoriewinnaars, waren er drie extra prijzen voor de hoogste dagscores.
  Termen als ‘een mooi assortiment’, ‘buitengewoon boeiende prijsvraag’ en ‘schitterende boomkwekerijpresentatie’ uit het juryrapport geven aan dat de Stichting VKC (Vaste Keurings Commissie) erg te spreken was over de kwaliteit van de producten in Ede. In totaal werden 327 inzendingen beoordeeld op tentoonstellingskwaliteit. De opzet van Plantion om met deze VKC-keuring haar aanvoerders in de gelegenheid te stellen hun producten extra te promoten, is daarmee geslaagd. Voor de sierteeltbranche fungeert de VKC als een autoriteit voor registratie en jurering van siergewassen in Nederland.
  Lees verder ››  6-4-2011  Boeiende Presentaties Geothermie
  Op 6 april a.s. organiseerde Greenport Arnhem-Nijmegen een bijeenkomst welke in het teken stond van Geothermie en Aardwarmte. Victor van Heekeren van de Stichting Platform Geothermie en Radboud Vorage namens Greenhouse Geo Power verzorgden daarbij voor stakeholders en andere belangstellenden een tweetal boeiende inleidingen. Door Victor van Heekeren werd met name inzicht gegeven op welke wijze en waar geothermie in Nederland kan worden aangeboord. Ook de aanwendingsmogelijkheden kwamen daarbij uitgebreid aan de orde. Gegeven het kapitaalintensieve karakter van deze energiebron is samenwerking een must. Voor de overheid, in het bijzonder voor het ministerie van EL&I is daarbij een rol weggelegd. Radboud Vorage gaf in zijn inleiding een prima inzicht op welke wijze de glastuinbouw in de Koekoekspolder geothermie bij de aanwezige bedrijven gaat inpassen. Klik hier voor de presentatie van de Stichting Platform Geothermie en hier voor de presentatie van Greenhouse Geo Power.  5-4-2011  EMT-Debat ‘Vitale regionale economie: Gelderland Energieland’
  Op 05-04-2011 vond in het Openluchtmuseum in Arnhem het EMT-debat Vitale regionale economie: Gelderland Energieland plaats. Energie en Milieu Technologie (EMT) heeft een groot groeipotentieel de regio Arnhem Nijmegen en in heel Gelderland. Om de sector in haar opschaling te ondersteunen dient er geïnvesteerd worden in de economische structuur van de sector. Ook de tuinbouw kan hierin een vooraanstaande rol spelen.
  Stef Huisman (directeur Kwekerij Stef Huisman) heeft samen met Sjaak Bakker (Hoofd Onderzoek Glastuinbouw bij de WUR) in een door hen geleide workshop de verbinding gelegd tussen de economische- en ecologische aspecten die de glastuinbouw tot een van de speerpunten maakt van het landelijk regeringsbeleid. Vanuit deze workshop werd in de centrale discussie naar voren gebracht dat energie vooral een integrale inzet van alle voorkomende energiebronnen zou moeten zijn. Aanwending van energie, CO2 uitstoot, het Nieuwe Telen, maar ook economische factoren vereisen deze integrale aanpak. Klik hier voor de presentatie welke Stef Huisman en Sjaak Bakker tijdens de door hen verzorgde workshop hebben gegeven.


  3-4-2011  Zien, voelen, horen en proeven tijdens Kom in de Kas op 3 april
  Huissen en Oosterhout: Op zondag 3 april vond de 34ste editie van Kom in de Kas plaats. In 24 regio’s zetten meer dan 200 potplanten, groenten- en snijbloemenkwekers de deuren van hun kas open om bezoekers over de glastuinbouw te informeren en te verrassen. De sector staat bekend als één van de meest innovatieve ter wereld. Van Walking Plant Systems tot oogstrobots en het kweken van paarse asperges en gele tomaten.
  Lees verder ››  31-3-2011  Orchideeënkwekerij de Molenhoek breidt uit.
  Kwekerij De Molenhoek is in 2008 gestart met 17.000 m2 glas in Bergerden. Nu is men bezig met een uitbreiding van 14.000 m2. Reden om gewapend met fototoestel en pen even langs te gaan bij Marcel Arts, een van de 2 eigenaren. Samen met Otto Basten hebben ze als werknemers in 2004 het bedrijf overgenomen. Er is nu nog de oorspronkelijke kwekerij in Horssen en een 3e locatie in Westerbeek.
  "Die gaan we afstoten nadat de nieuwbouw in productie is genomen. We kunnen dit met gebruik van de verplaatsingsregeling van de provincie realiseren. Ik woon hier nu bij het bedrijf. Het bevalt ons best zo: redelijk midden in de natuur en dichtbij 2 grote steden. Mijn mede-eigenaar komt hier ook wonen als de opheffing van onze 2 andere locaties is voltooid. Dan hebben we het hele bedrijf op een plek: dat wordt genieten”.
  Sinds 1982 heeft kwekerij "de Molenhoek" zich gespecialiseerd in de teelt van de pot-Phalaenopsis. Er is binnen het bedrijf dus veel ervaring met deze teelt. De Phalaenopsis is een orchideeënsoort welke van nature in de tropische regenwouden groeit. Vanwege haar rijke, langdurige en ook fraaie bloeiwijze is deze plant zeer geschikt als bloeiende kamerplant.
  Lees verder ››  31-3-2011  Greenport Betuwse Bloem: Bloeiende schakel in de Nederlandse Tuinbouw
  De Betuwse Bloem is het tuinbouwprogramma in het Gelders Rivierengebied. Zij staat voor samenwerking, onderwijs, duurzame clusters, innovatie en logistiek in een aantrekkelijk en duurzaam landschap. In de afgelopen jaren is de Betuwse Bloem er in geslaagd de tuinbouw in het Rivierengebied landelijk op de kaart te zetten. Glastuinbouwpact Arnhem Nijmegen, waarvan Greenport Arnhem-Nijmegen deel uit maakt, is een van de 5 samenwerkende tuinbouwclusters binnen de Betuwse Bloem. Andere clusters die deel uit maken van de Betuwse Bloem zijn het Fruitpact, het Laanboompact, het Champignonpact en de Glastuinbouw Bommelerwaard.
  De wijze waarop de Betuwse Bloem zich heeft georganiseerd is weergegeven in een overzichtelijk organogram.
  Wilt u meer weten van de status en het ondernemersinitiatief van de Betuwse Bloem klik dan hier of ga direct naar de website van Greenport Betuwse Bloem.
  22-3-2011  Intentieverklaring Glastuinbouwpact Arnhem Nijmegen ondertekend
  Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 21 maart j.l. hebben alle partijen betrokken bij de ontwikkeling van de tuinbouw in de regio Arnhem-Nijmegen een Intentieverklaring ondertekend welke de kaders omvat waarbinnen de onderlinge samenwerking voor de periode 2011-2014 is neergelegd.
  Aan deze samenwerking nemen de volgende partijen deel:

 • Gemeente Lingewaard

 • Gemeente Overbetuwe

 • Provincie Gelderland

 • LTONoord/Glaskracht

 • Rabobank Oost Betuwe

 • Plantion

 • Greenport Arnhem-Nijmegen

 • Kamer van Koophandel Centraal Gelderland

 • Lees verder ››  21-3-2011  Glastuinbouwpact Arnhem Nijmegen van start
  Diverse partijen betrokken bij de ontwikkeling van de glastuinbouw in de regio Arnhem Nijmegen hebben besloten intensiever met elkaar te gaan samenwerken. Daartoe ondertekenen deze partijen een intentieverklaring onder de naam ‘Glastuinbouwpact Arnhem Nijmegen’. Het doel van deze samenwerking is het versneld en gecoördineerd oppakken van activiteiten die bijdragen tot de ontwikkeling van een duurzame en concurrerende tuinbouwcluster in de regio Arnhem Nijmegen. Daarbij kan gedacht worden aan zaken als verplaatsing van tuinders naar het moderne glastuinbouwgebied Bergerden, de verduurzaming van de glastuinbouw door introductie van nieuwe energievoorzieningen, promotie en marketing van het gebied transport en logistiek. Ook andere aansprekende thema’s kunnen samen worden opgepakt. Te denken valt aan zaken als marktontwikkelingen, ondernemerschap, innovatie en samenwerking met andere sectoren.
  Lees verder ››  17-3-2011  Bezoek aan Veiling Rhein-Maas in Herongen
  Donderdagmorgen 17 maart vertrok onder leiding van André van Kruijssen, directeur van Plantion B.V. in alle vroegte een bus met een gemengd gezelschap richting Herongen voor een excursie aan het complex van Veiling Rhein-Maas. Deze veiling is op 1 november j.l. ontstaan uit een fusie van 3 veilingen net over de grens bij Venlo. Tevens is er een joint venture tussen de Duitse afzetorganisatie Landgard en de Nederlandse afzetorganisatie Flora Holland.
  We werden enthousiast ontvangen door directeur Ruud Knorr die ons door het bedrijf leidde. De aanvoer in de bekende grote veilinghallen komt tot stand door middel van 10 km kettingbaan. Imposant is zeker ook de geweldige veilingzaal met 600 zitplaatsen en 8 veilingklokken: 6 met “aanvoer voor de klok” en 2 virtuele klokken. De klokken zijn fifty-fifty verdeeld over snijbloemen en planten. “ Kopen op afstand” (via internet) is mogelijk.

  Lees verder ››  16-3-2011  Nieuwe tuinbouwkas Maatschap Evers geopend
  Woensdag 16 maart jl is de nieuwe tuinbouwkas van de maatschap Evers in Huissen geopend. Deze nieuwe kas is de eerst gerealiseerde kas binnen het kader van de Herstructurering glastuinbouw Huissen-Angeren.
  Een heuglijk feit, niet alleen voor de nog jonge ondernemer maar ook voor de verantwoordelijk bestuurders van gemeente en provincie die middelen en instrumenten beschikbaar hebben gesteld om herstructurering van het glastuinbouwgebied duurzaam te ondersteunen.

  Gedeputeerde Keereweer en wethouder Schut, plaatsten in het bijzijn van collega-tuinders, gemeenteraadsleden en Statenleden gezamenlijk het eerste projectbord. Tevens is er een bord overhandigd aan het projectbureau om dit te plaatsen bij de volgende ontwikkeling in het kader van de herstructurering Huissen-Angeren.
  Lees verder ››  11-2-2011  Informatiemarkt Glastuinbouw in Lingewaard druk bezocht
  Glastuinbouw en verbetering van ruimtelijke kwaliteit leeft in Lingewaard! Ruim 150 geïnteresseerden bezochten maandag 31 januari jl. in zalencentrum De Valom te Huissen de informatiemarkt over de Glastuinbouw in de gemeente Lingewaard. Op deze avond stond de herstructurering van het bestaande glastuinbouwgebied Huissen-Angeren en de samenwerking met betrokken partijen centraal. De boodschap van Gemeente en Provincie was: “Wij zijn er klaar voor! U ook?”. Ook Greenport Arnhem-Nijmegen was tijdens deze bijeenkomst met een informatiestand aanwezig. Klik hier voor een verslag van de bijeenkomst.  11-2-2011  Afsluiting Transforum project Betuwse Bloem
  Op 3 februari 2011 vond in de oorspronkelijke afmijnzaal van Veiling Midden Betuwe te Andelst de feestelijke slotbijeenkomst plaats van het Transforumproject Bloeiende Clusters. "De ondernemers moeten hun kansen grijpen", aldus Gedeputeerde Keereweer bij zijn terugblik op 4 jaar Betuwse Bloem. Klik hier voor zijn inleiding en hier voor de presentatie van Greenport Betuwse Bloem richting het politieke spectrum.  31-1-2011  Herstructurering glastuinbouw Huissen-Angeren
  Op 31-01-2011 organiseerden projectbureau Herstructurering Glastuinbouw Huissen-Angeren en projectbureau Bergerden een informatiemarkt in de Valom in Huissen. Op deze markt waren onder andere aanwezig: Provincie, Gemeente, Greenport Arnhem-Nijmegen, LTONoord/Glaskracht, WUR/Agrimaco en vele andere.
  Lees verder ››  21-1-2011  Glaspact Arnhem Nijmegen: Verbinden, inspireren en activeren
  Greenport Arnhem-Nijmegen gaat nauwer samenwerken in een Glaspact. Door overheden, tuinders, productie- en vervoersbedrijven met elkaar in contact te brengen moet de glastuinbouwcluster worden versterkt. De provincie Gelderland heeft hiervoor een subsidie van 75.000 euro toegekend.
  Lees verder ››


  20-1-2011  Nieuw kennisnetwerk voor Gelderse tuinders
  Agrimaco en de Universiteit van Wageningen starten in opdracht van de provincie Gelderland een nieuw kennisnetwerk voor tuinders in de glastuinbouw. Tuinders die meer willen weten over energiebesparing, duurzaamheid, alternatieve vormen van energie en efficiënt energiegebruik kunnen zich in januari bij dit netwerk aanmelden. De provincie Gelderland betaalt de kosten van het netwerk.


  Lees verder ››  13-1-2011  Jaarverslag 2010 Greenport Arnhem-Nijmegen
  Greenport Arnhem-Nijmegen heeft zich met veel activiteiten en initiatieven in 2010 ingezet voor de tuinbouwsector in de regio Arnhem-Nijmegen. Een volledig overzicht van alle activiteiten kunt u lezen in het Jaarverslag 2010, dat u hier kunt inzien en/of downloaden.


  13-1-2011  A15, Crystal Palace en Samenwerking veel besproken onderwerpen tijdens nieuwjaarsbijeenkomst
  Samen met LTONoord/Glaskracht en de EnergieCoöperatie Greenhouse Energy u.a. organiseerde Greenport Arnhem-Nijmegen haar traditionele nieuwjaarsbijeenkomst. De bijeenkomst werd druk bezocht door belanghebbenden en geïnteresseerden die zich betrokken voelen met de tuinbouwcluster in de regio Arnhem-Nijmegen.
  Lees verder ››  11-12-2010  Crystal Palace - Een regionale showcase
  Het ondernemersplatform Greenport Betuwse Bloem heeft het initiatief genomen tot het uitwerken van het project Crystal Palace. Greenport Betuwse Bloem richt zich op het ontwikkelen van duurzame agroclusters. De businesscase Crystal Palace is tot stand gekomen in overleg met de provincie, de projectorganisatie Lingezegen en de gemeente Lingewaard.
  Lees verder ››  9-12-2010  Aardbeienkwekerij A.J.M. De Beijer uit Doornenburg naar Bergerden!
  Met de aankoop van een tuinbouwkavel van ruim 4 ha op het tuinbouwgebied Bergerden heeft aardbeienkwekerij A.J.M. De Beijer uit Doornenburg de eerste stap gezet naar verplaatsing van het totale bedrijf. Zowel Arno de Beijer als de projectdirectie Bergerden zijn verheugd over dit resultaat en zijn overtuigd van een succesvol ondernemerschap op Bergerden.
  Nadere informatie:
  Thijs Zee, projectmanager Bergerden / tel. 026-3260155
  Arno de Beijer / 0653 – 44 64 78  8-12-2010  Greenport Arnhem-Nijmegen organiseerde druk bezochte Eindejaarsbijeenkomst
  Op 8 december 2010 organiseerde Greenport Arnhem-Nijmegen in samenwerking met LTONoord/Glaskracht de netwerkbijeenkomst “Einde jaar, Blik op de Toekomst”. De bijeenkomst trok ruim 90 bezoekers die veel belangstelling toonden voor de onderwerpen welke de prominente sprekers deze avond naar voren brachten.
  Lees verder ››  1-12-2010  Gedeeltelijke opheffing subsidiepauze Landelijk gebied
  De provincie Gelderland heeft op 23 november 2010 de subsidiepauze voor het landelijk gebied deels opgeheven. Gedeputeerde Staten geven hiermee invulling aan de druk die onder ander door LTO Noord glaskracht op de provincie is uitgeoefend om gelden beschikbaar te stellen om ontwikkeling in de tuinbouw te stimuleren. Het budget is opgehoogd naar 6 miljoen euro. De pauze wordt onder ander opgeheven voor de door de provincie gefinancierde thema’s:
 • Herstructurering glastuinbouw en Betuwse Bloem
 • Bedrijfsverplaatsing glastuinbouwbedrijven
 • 22-11-2010  Greenport Arnhem-Nijmegen raadpleegt haar relatiekring
  Sinds 2004 is Greenport Arnhem-Nijmegen actief in de regio. De netwerkorganisatie is inmiddels een begrip geworden en er zijn veel activiteiten ontwikkeld en/of ondersteund. Ook voor de toekomst wil Greenport Arnhem-Nijmegen een rol vervullen ten behoeve van de tuinbouwontwikkeling in de regio. De wijze waarop dit het meest aansprekend kan gebeuren wil Greenport Arnhem-Nijmegen binnen haar relatiekring nader evalueren om zo een leidraad te creëren welke dienstbaar is aan haar toekomstige visie en te ontwikkelen activiteiten. Samen met studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen wordt voor deze enquête een stappenplan uitgewerkt waarvan de resultaten begin 2011 kunnen worden verwacht. De relaties van Greenport Arnhem-Nijmegen zijn inmiddels per brief benaderd.  22-11-2010  Nieuwe Promotiefilm Bergerden
  Een dag ondernemen, wonen en leven in Bergerden in een nieuwe promotiefilm!
  Bergerden is het glastuinbouwgebied van de regio Arnhem Nijmegen. Bij veel mensen buiten deze regio is het niet bekend hoe dynamisch, maar ook hoe veelzijdig deze regio is. Daarom hebben Greenport Arnhem-Nijmegen samen met Projectbureau Bergerden en natuurlijk diverse tuinders uit het gebied deze film gemaakt.
  De film geeft een goed beeld van het glastuinbouwgebied in ontwikkeling met ruimte voor vestiging van nieuwe tuinders. De bewoners van Bergerden vertellen zelf over de diverse mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid, onderwijs, cultuur en recreatie. Daarnaast schetst zij een goed beeld over de gevarieerde omgeving met zowel de voordelen van het platteland als de dynamiek van steden als Arnhem en Nijmegen.

  Onder de button MEDIA op onze website vindt u de ingekorte versie van de promotiefilm alsmede interviews met direct betrokken in het tuinbouwgebied Bergerden.
  14-11-2010  Greenport Arnhem-Nijmegen stelt Strategische Agenda 2011-2015 vast
  Na uitvoerig overleg met tuinders en stakeholders in de afgelopen maanden heeft Greenport Arnhem-Nijmegen haar Strategische Agenda voor de jaren 2011-2015 vastgesteld. De agenda vormt de leidraad voor het verder uitbouwen van een samenhangend netwerk. De Strategische Agenda heeft als subtitel Verbinden-Inspireren-Activeren mee gekregen. Daarmee accentueert Greenport Arnhem-Nijmegen de wijze waarop zij haar rol ten behoeve van de ondernemers in de tuinbouwsector de komende jaren wil vervullen. Klik hier voor de Strategsiche Agenda 2011-2015.  27-9-2010  Promotiefilm glastuinbouwgebied Bergerden
  Op donderdag 9 september 2010 is de film over het glastuinbouwproject Bergerden met als titel
  “Een dag werken, wonen en leven in Bergerden” aan het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaard gepresenteerd. In de film wordt een beeld geschetst van het innovatieve karakter van het glastuinbouw gebied en een indruk gegeven van de omgeving. De omgeving waar het goed wonen, werken en recreëren is. Een gevarieerde omgeving met zowel de voordelen van het platteland, wie dat zoekt, als van de dynamiek van de steden Arnhem en Nijmegen in de onmiddellijke omgeving. In het glastuinbouwgebied is het goed werken en biedt de tuinders die zich willen vestigen of reeds een plaatsje hebben gevonden ruime mogelijkheden om daar hun boterham te verdienen. Doel van de film is het enthousiastmeren van tuinders die verplaatsingsplannen hebben om naar Bergerden te komen.
  De film is tot stand gekomen op initiatief van het projectbureau Bergerden, Greenport Arnhem Nijmegen en natuurlijk de tuinders die in het gebied werkzaam zijn. Thans wordt de laatste hand gelegd aan cover en hoesje waarna de DVD via Projectbureau Bergerden en Greenport Arnhem-Nijmegen zal worden verspreid. Informatie hierover zal op de websites www.bergerden.nl en www.greenportarnhemnijmegen.nl worden vermeld.


  23-9-2010  Excursie Greenport Arnhem-Nijmegen naar de Proeftuin van Wageningen UR te Bleiswijk
  Op 23 september 2010 heeft Greenport Arnhem-Nijmegen een excursie georganiseerd naar de Proeftuin van Wageningen UR in Bleiswijk. Een excursie welke in het licht stond van de vele nieuwe ontwikkelingen die de komende jaren van belang zijn voor de tuinbouw. Excursieleider Filip van Noort gaf een uitgebreide toelichting op de vele onderzoeken welke door Wageingen UR ten behoeve van tuinbouw worden verricht. Onderzoeken welke zich richten op het CO2 en energie neutraal telen (het Nieuwe Telen). Ook wordt veel aandacht besteed aan teeltverbeteringen door gebruik van diffuus glas, andere vochtstrategiën en gewasbescherming. Daarnaast kwam ook de Kas als Energiebron nog uitgebreid aan de orde. Zowel de aanwezige tuinders als deelnemers uit de periferie kregen een goede indruk van de uitdagingen en kansen welke voor de tuinbouwsector zijn weggelegd.  22-9-2010  Paprika achter glas
  Marieke en Ad van der Kleij-Tas telen sinds 2005 paprika’s onder glas in het nieuwe tuinbouwgebied Bergerden. Maar telen met meer toegevoegde waarde vormde voor hen een extra uitdaging. Marieke ging als keukenprinses experimenteren met paprika’s en het gevolg daarvan is dat de paprika´s nu ambachtelijk in een glazen pot zitten met een mooi etiket onder de naam Tas-Toe.
  Lees verder ››  22-9-2010  Pre Ride for the Roses Sierteeltsector fietst € 233.000,-- bij elkaar voor het KWF
  De Pre Ride for the Roses, een sponsoractie van de sierteeltsector ter ondersteuning van de Ride for the Roses, heeft € 233.000,-- opgeleverd.
  Lees verder ››  22-9-2010  Plantion half jaar in Ede
  Op 1 september 2010 draaide Plantion een half jaar in Ede. Een goed moment om te evalueren. De omzet ontwikkelt zich goed: 5% groei bij de klok en 23% groei bij de bemiddeling. De verwachting is dat de omzet aan de klok in de resterende maanden nog sterker zal groeien. Dit omdat klanten na 6 maanden gewend zijn aan de nieuwe marktplaats en meedenken om zaken verder te ontwikkelen. Ook komen er nieuwe kopers bij. Er wordt veel aandacht besteed aan het aanbod; vooral Nederlandse rozen. Maar ook het plantenaanbod moet breder. Uiteraard is ook een vlot veilproces, een korte distributietijd en een professionele service voor iedereen van groot belang. Een breed aanbod op alle veildagen blijft een enorme uitdaging die noodzakelijk is voor verdere groei. De groei bij het bemiddelingsbureau komt vooral door de bloemen en de tuinplanten. De kamerplanten lopen in omzet wat achter. Met name in de eerste weken was het even wennen dat de logistieke stromen anders verliepen: waar te lossen en hoe vinden de doorverdelingen plaats. Deze aanloopproblemen zijn inmiddels opgelost. Plantion ziet dan ook met veel vertrouwen de resterende maanden van 2010 tegemoet!  30-7-2010  Vestiging aardbeienkwekerij “Royal Berry” in tuinbouwgebied Bergerden
  Twee tuinders uit de Bommelerwaard hebben onlangs een voormalige tomatenkwekerij aan de Salvia in het glastuinbouwgebied Bergerden aangekocht. Vanaf begin augustus zullen Jan van Genderen en Thijs van Giessen onder de firmanaam “Royal Berry” ter plaatse aardbeien gaan telen.
  Lees verder ››  15-7-2010  Gedeputeerde van der Kolk brengt werkbezoek aan de tuinbouwcluster Arnhem-Nijmegen
  Op 15 juni 2010 heeft mevrouw van der Kolk een werkbezoek gebracht aan de tuinbouwcluster Arnhem-Nijmegen. Klik hier voor een uitgebreid verslag van dit werkbezoek  30-6-2010  Greenport Arnhem-Nijmegen ontvangt Gemeente Lingewaard
  Op uitnodiging van Greenport Arnhem-Nijmegen hebben het College van Burgemeester & Wethouders en de leden van de nieuw gekozen gemeenteraad van Lingewaard een bezoek gebracht aan de tuinbouwcluster in hun gemeente. Zowel de verantwoordelijk wethouder, de heer F. Schut, als vele raadsfracties waren vertegenwoordigd. De ontvangst vond plaats bij Kwekerij Stef Huisman. In het bijzonder de ontwikkeling van Bergerden stond deze middag centraal.
  Lees verder ››  25-6-2010  Greenport Arnhem-Nijmegen presenteert Energievisie Glastuinbouw Bergerden/Huissen-Angeren
  Op 25 juni 2010 organiseerde Greenport Arnhem-Nijmegen in het bijzonder voor de ondernemers uit de primaire sector een informele bijeenkomst bij Presikhaaf Groen & Diensten als afsluiting van het seizoen 2009-2010.
  Aan het begin van de bijeenkomst werd door voorzitter Hollinger nog even stil gestaan bij de voorlichtingsmiddag voor B & W en de gemeenteraad van Lingewaard welke voorafgaand aan deze seizoenafsluiting voor hen was verzorgd. Tijdens deze bijeenkomst is ook de Energievisie Glastuinbouw Bergerden/Huissen-Angeren door Agro AdviesBuro tegen het licht gehouden. Het verheugde de heer Hollinger dat bij de gemeente Lingewaard een positief beeld bestaat met betrekking tot de tuinbouw- en energieontwikkelingen op Bergerden. Met veel plezier overhandigde hij dan ook het eerste exemplaar van deze Energievisie aan verantwoordelijk wethouder Schut.
  Daar bleef het niet bij: De aanwezige kregen alvast een voorproefje te zien van de Promotiefilm Bergerden welke op korte termijn zal worden gepresenteerd en verspreid.
  De bijeenkomst werd zoals gebruikelijk afgesloten met een voortreffelijke barbecue.
  Klik hier voor de Energievisie Bergerden/Huissen-Angeren en hier voor een korte fotoimpressie van de Seizoenafsluiting.  20-6-2010  Activiteitenplanning 2010 Greenport Arnhem-Nijmegen
  Greenport Arnhem-Nijmegen heeft ook voor 2010 een activiteitenplan opgesteld. Halverwege dit jaar willen wij u graag een overzicht geven van de do´s en to do´s uit deze planning. Voor het overzicht klikt u hier.


  30-5-2010  Promotiefilm Bergerden
  Greenport Arnhem-Nijmegen heeft samen met het Projectbureau Bergerden het initiatief genomen voor de ontwikkeling van een promotiefilm Bergerden. Naast de ontwikkeling van Bergerden wordt ook aandacht besteed aan onze regionale tuinbouwcluster. De productie van de film bevindt zich in de eindfase. De opnames van de locaties zijn inmiddels door Art-effects gemaakt. De laatste interviews worden op dit moment afgenomen. Dan kan het monteren van de film beginnen en de eerste versie worden beoordeeld. Iedereen werkt zeer enthousiast aan de totstandkoming van de film.

  Introductie:
  De film zal op 25 juni 2010 tijdens de seizoenafsluiting 2009-2010 worden gepresenteerd en aangeboden. Het doel van de film is het enthousiasmeren van tuinders, voor het tuinbouwgebied Bergerden en de directe woonomgeving regio Arnhem-Nijmegen.


  24-5-2010  Subsidie voor verplaatsing glastuinbouwbedrijven
  De Provincie Gelderland stimuleert de verplaatsing van solitair gelegen glastuinbouwbedrijven naar concentratiegebieden met subsidies en met ruimte voor woningbouw.
  De eerste subsidie voor verplaatsing van een glastuinbouwbedrijf is door Gedeputeerde Staten van Gelderland toegekend aan een bedrijf uit Zaltbommel; meerdere aanvragen zijn in behandeling genomen.
  De hoogte van de subsidie bedraagt 400.000 euro en komt uit de subsidieregeling Vitaal Gelderland 2008.

  Lees verder ››  29-4-2010  Tuinder en Ontwerper ontmoeten elkaar in Symbiose KAN
  Op initiatief van Greenport Arnhem-Nijmegen en Syntens is enkele maanden geleden een project gestart waarbij tuinders de mogelijkheden kregen om hun bedrijfsvoering in relatie te brengen met de creatieve ideeën van ontwerpers binnen het Ontwerpers Platform Arnhem (O.P.A.).
  Lees verder ››  17-4-2010  Opening Plantion Ede
  Op 1 maart heeft Plantion met de eerste klokveiling haar nieuwe marktplaats in Ede in gebruik genomen. Daarmee is een einde gekomen aan de activiteiten in Bemmel en Vleuten. In de sfeervol ingerichte en modern uitgeruste afmijnzaal kochten detaillisten voor het eerst hun dagverse bloemen en planten.


  Lees verder ››  8-4-2010  Greenport Arnhem-Nijmegen organiseerde Workshop Verduurzaming
  Op 8 april j.l. organiseerde Greenport Arnhem-Nijmegen in samenwerking met LTO Noord Glaskracht de workshop “De (snel)weg naar verduurzaming”. Tijdens de workshop welke werd gehouden bij Presikhaaf Groen & Diensten kwamen ontwikkelingen op het gebied van energie, CO2 emissie, klimaat, techniek en verduurzaming aan bod, evenals de toepassingsmogelijkheden voor de tuinbouw.
  Bij al deze ontwikkelingen zijn rekenvoorbeelden gemaakt om te laten zien in hoeverre de toepassing mogelijk is of nog ver weg is.

  Deze ontwikkelingen zijn niet alleen van belang zijn voor uw bedrijf, maar mogelijk ook voor de bedrijven van uw klanten (bijvoorbeeld in het afzetkanaal waar men kan vragen om een carbonfootprint, maatschappelijk verantwoord ondernemen e.d.).
  Het programma werd verzorgd door Bram Hanemaaijer en Jaap Vreugdenhil van Agro-Adviesburo


  17-3-2010  Veel belangstelling voor excursie Greenport Arnhem-Nijmegen naar Plantion, Ede
  Op 17 maart organiseerde Greenport Arnhem-Nijmegen voor meer dan 70 belangstellenden een excursie naar het nieuwe veilingcomplex van Plantion in Ede. Een trotse directeur André van Kruijssen en zijn medewerksters hebben de deelnemers rondgeleid en van de nodige (achtergrond)informatie voorzien. Natuurlijk werd ook de werking van de nieuwe geprojecteerde veilingklokken uitgelegd. Klik hier voor een korte fotoimpressie van deze excursie.


  16-3-2010  AgriHolland ontwikkelt webquests voor de glastuinbouw
  AgriHolland heeft in opdracht van het Ontwikkelcentrum 12 webquests voor de MBO-opleiding glastuinbouw ontwikkeld. Webquests zijn lespakketten die leerlingen zelfstandig kunnen doen met behulp van internet. De relatie met de praktijk is direct duidelijk door gebruik van veel korte filmpjes en fotoseries. De leerling krijgt veel praktijkproblemen voorgelegd en moet bij sommige opdrachten ook zijn ervaring op het stagebedrijf gebruiken. Ook op het gebied van plantgezondheid zijn er nu webquests voor de glastuinbouw beschikbaar.
  Lees verder ››


  16-3-2010  Groenweb – ontsluit kennis voor agrarische sectoren
  Groenweb is een website die zoveel mogelijk kennis probeert te ontsluiten voor een vakgebied. Iedereen weet dat er veel informatie te vinden is op het internet, maar hoe vindt je de juiste kennis in alles wat wordt aangeboden. Via www.groenweb.nl worden de goede kennisbronnen u op een presenteerblaadje aangeboden. Naast nieuws vanuit het georganiseerde bedrijfsleven, onderzoek, en onderwijs bevat Groenweb een agenda, laat het veel actuele artikelen full tekst zien en in de Kennisbank vindt u per thema de belangrijkste bronnen (o.a. websites) die u kunt raadplegen.
  Lees verder ››


  2-3-2010  Eerste veildag nieuwe marktplaats Plantion
  Plantion heeft met de eerste klokveiling haar nieuwe marktplaats in Ede in gebruik genomen. In de sfeervol ingerichte en modern uitgeruste afmijnzaal kochten detaillisten voor het eerst hun dagverse bloemen en planten.
  Lees verder ››  1-3-2010  Adreswijziging
  In verband met de verhuizing van Plantion naar Ede is ook het adres van Greenport Arnhem-Nijmegen gewijzigd. Volledigheidshalve vermelden wij hier onder nog eens alle gegevens:
  Greenport Arnhem-Nijmegen,
  Postbus 174,
  6850 AD Huissen.
  Website: www.greenportarnhemnijmegen.nl .
  E-mail: info@greenportarnhemnijmegen.nl .
  Tel. 06-53262712 (De heer Hollinger).
  Tel. 06-51431301 (De heer Vorage).


  25-2-2010  Nieuw Samenwerkingsverband Tuinders
  Begin 2010 hebben 11 kwekers uit het gebied tussen Arnhem en Nijmegen de handen in elkaar geslagen en zijn een samenwerking aangegaan onder de naam KANplant. De aangesloten bedrijven willen het gebied tussen Arnhem en Nijmegen duidelijk op de kaart zetten. Ze zijn ervan overtuigd dat ze dat samen met meer kracht kunnen dan ieder afzonderlijk! Greenport Arnhem-Nijmegen is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van dit samenwerkingsverband en heeft financieel bijgedragen in de aanloopkosten.
  Lees verder ››  25-2-2010  Workshop Strategische Visie Glastuinbouw Arnhem-Nijmegen
  Vanaf 2005 is Greenport Arnhem Nijmegen actief in onze tuinbouwcluster. Een belangrijk onderdeel van de activiteiten vormde de uitvoering van het Tuinbouwketen Netwerkprogramma 2008-2010. Dit programma is opgesteld vanuit een aantal bijeenkomsten met ondernemers uit onze regio. Het programma loopt 31 december 2010 af.
  Recent heeft Greenport Arnhem-Nijmegen met medewerking van een aantal ondernemers gekeken naar de toekomst van de tuinbouw in de regio Arnhem-Nijmegen. Frank Engelbart van Rijnconsult heeft dit proces begeleid. De output van deze bijeenkomst is door Radboud Vorage neergelegd in een concept dat als uitgangspunt dient voor verdere stappen.


  25-2-2010  Herstructurering van de glastuinbouw in Huissen-Angeren
  Het project Herstructurering Huissen-Angeren heeft betrekking op de 4 tuinbouwgebieden direct grenzend aan Huissen: Dijkzone, Het Zand, Leutense Leijgraaf en Rietkamp. Het totale gebied is ruim 360 ha.
  De hoofdteelten in het gebied zijn: amaryllis, fresia, pot- en perkplanten. Op een aantal bedrijven worden groenten: o.a. tomaten, komkommers, andijvie en bonen geteeld.
  In de gebieden zijn prachtige tuinbouwbedrijven gevestigd, met ondernemers, die vooruit kunnen en willen, maar belemmerd worden door de structuur. Er zijn echter ook vele verouderde bedrijven (glasopstanden), met stoppende ondernemers, die slecht zijn verkaveld en niet toekomstbestendig zijn.

  Lees verder ››


  25-2-2010  Activiteiten 2010 Greenport Arnhem-Nijmegen
  Het Tuinbouwketen Netwerkprogramma van Greenport Arnhem-Nijmegen is begonnen aan het derde en laatste jaar. Op dit moment staan in elk geval nog de volgende activiteiten op ons programma:
 • Met een aantal ondernemers gaan we in maart om de tafel om te komen tot een strategische visie voor de toekomst als vervolg op ons Tuinbouwketen Netwerkprogramma.

 • Een aantal projekten zijn in 2009 opgestart en lopen door in 2010. Dat zijn onder andere de projecten Nieuwe Energie, Creatief Arnhem in Stad en Land verbonden en een promotie-DVD voor Bergerden.
 • Op 17 maart bezoeken wij Plantion in Ede met al haar nieuwe mogelijkheden.
 • In het najaar is een excursie gepland naar de proeftuin in Bleiswijk.
 • Er is nog een workshop in ontwikkeling die in het teken staat van de (snel)weg naar verduurzaming.
 • Eind juni/begin juli staat weer een bijeenkomst gepland voor de primaire sector als afsluiting van het teeltseizoen 2009-2010.
 • Voorts staan er nog enkele netwerkbijeenkomsten op het programma welke nog nader zullen worden uitgewerkt. Wij houden u op de hoogte! • 25-2-2010  Promotiefilm
  Samen met het Projectbureau Bergerden wordt door Greenport Arnhem-Nijmegen hard gewerkt aan de vervaardiging van een promotiefilm voor het glastuinbouwproject Bergerden. Het doel van de film is om meer tuinders te interesseren voor het gebied. Naast feitelijkheden over Bergerden zal de film zich met name richten op werken, wonen en leven in dit innovatieve tuinbouwgebied. Ook wordt in de promotiefilm aandacht besteed aan de mogelijkheden op sociaal-cultureel, onderwijs en recratief gebied in de stadsregio Arnhem-Nijmegen. De doelgroepen die we willen bereiken zijn:
 • a) de jonge tuinders in het Westen van het land die een nieuw bedrijf willen beginnen.

 • b) het gezin van de tuinder. Zij moeten immers ook verhuizen.

 • c) tuinders die een tweede locatie met bedrijfsleider willen.

 • d) tuinders die reeds gevestigd zijn.

 • Film is een uitermate geschikt medium om deze doelgroepen te bereiken.
  Met de film willen we ook het imago " trots op Bergerden" als modern innovatief glastuinbouwgebied bij gevestigde tuinders versterken. In mei zal de film worden gepresenteerd.  13-1-2010  Gedeputeerde Keereweer: Tuinbouwpact onontbeerlijk
  Zowel in de openingstoespraak van de Hollinger als in de toespraak van de heer Keereweer werd aandacht besteed aan de gevolgen van de economische recessie voor de tuinbouw. Verdere efficiencyverbetering, nog meer aandacht besteden aan duurzame produktontwikkeling en bundeling van krachten vormen daarbij sleutelwoorden. Sprekers spraken zich in dat kader uit voor de ontwikkeling van een Tuinbouwpact in de regio Arnhem-Nijmegen.
  Lees verder ››  16-12-2009  Nieuws uit Bergerden
 • a.
 • Projectbureau heeft opdracht gegeven voor onderzoek naar gietwatervoorziening in fase II.
 • b.
 • Projectbureau Bergerden neemt deel aan Tuinbouwrelatiedagen in Gorinchem.
 • c.
 • Uitvoering Bergerden nadert haar voltooiing.
 • d.
 • Wijzigingen bij Projectbureau Bergerden
  Lees verder ››


  16-12-2009  Jaarverslag 2009 Greenport Arnhem-Nijmegen
  Greenport Arnhem-Nijmegen ziet terug op een turbulent 2009. Een jaar vol activiteiten welke in het teken stonden van de economische crisis maar ook van herstel en kansen voor de toekomst. Klik hier voor het volledige jaarverslag over 2009.


  16-12-2009  Zeven bedrijven naar groothandelscentrum Plantion
  Zaterdag 7 november 2009 werd de komst van zeven groothandelaren in bloemen, planten en bloemisterijartikelen naar het Groothandelscentrum Plantion, in Ede, met handtekeningen bekrachtigd.
  Het nieuwbouwcomplex van Plantion in Ede biedt vanaf 15 februari 2010 plaats aan een groothandelscentrum met een totale oppervlakte van 15.000 m2. Plantion heeft de afgelopen maanden in goed overleg met de beoogde huurders en in goede samenwerking een concept uitgewerkt voor een modern, visueel aansprekend en compleet groothandelscentrum.

  Lees verder ››  16-12-2009  Overslag 'Plantion Oost-Nederland' bij Selman Transporten
  Plantion en Selman Transporten te Bemmel zijn het eens geworden over de inrichting van een overslagfaciliteit voor bloemen en planten. Aanvoerders kunnen hun producten afleveren bij Plantion Oost-Nederland. Van daaruit wordt transport georganiseerd naar Ede, waar Plantion in februari 2010 een nieuw complex in gebruik neemt.
  Lees verder ››


  16-12-2009  Innovatie ontdekken bij de buren
  Ruben Bringsken (41) is directeur-eigenaar van Baltussen Konservenfabriek bv in Driel. Hij is een van de initiatiefnemers van het Regionaal Centrum voor Technologie Rivierenland, dat onlangs voor innovatie 2,5 miljoen euro kreeg van de provincie. “Niet voor programma’s of mooie plannen, maar voor technische innovatie die je kunt vastpakken. "Van ondernemers voor ondernemers" is het motto.
  Lees verder ››  16-12-2009  Greenport Arnhem-Nijmegen ondersteunt Project Promotie en Afzet
  Enige tijd geleden is een groep kwekers uit het oosten van het land bij elkaar gekomen en hebben
  openlijk met elkaar gesproken over de positie van hun tuinbouwbedrijven in deze regio. Ongeveer 12 kwekers uit de regio Arnhem-Nijmegen zijn overeengekomen om te werken aan een samenwerking op verschillende vlakken. Er is onder andere besloten om te gaan kijken of het mogelijk is de producten uit de regio Arnhem-Nijmegen en de daarbij behorende bedrijven beter op de kaart de zetten.
  Greenport Arnhem-Nijmegen ondersteunt met volle overtuiging dit initatiatief en heeft het samenwerkingsverband daarvoor financiële steun toegezegd.


  16-12-2009  Ondersteuning Project Nieuwe Energie
  De gemeente Lingewaard heeft veel aandacht voor een duurzamere en schonere energievoorziening in de glastuinbouwgebieden. Dit komt ten goede aan een beter woon-, werk- en leefklimaat voor de omgeving en draagt bij aan een betere economische bedrijfsvoering.
  Lees verder ››


  16-12-2009  Oprichting Projectbureau Herstructurering Glastuinbouw Huissen – Angeren
  Per 1 september 2009 is het Projectbureau Herstructurering Glastuinbouw Huissen - Angeren opgericht. Het projectbureau richt zich op de ontwikkeling van de glastuinbouwgebieden direct rondom Huissen: de Dijkzone, Leutense Leigraaf, Rietkamp en ’t Zand. Doelstelling is dat de Rietkamp en de Leutense Leigraaf zich door ontwikkelen tot een krachtig en prachtig tuinbouwconcentratiegebied. De Dijkzone wordt een gebied met nieuwe landgoederen en tuinwoningen en 't Zand een werklandschap met wonen en werken in een landelijke omgeving.
  Lees verder ››


  25-11-2009  Platform Greenport Arnhem-Nijmegen ontmoet Park Lingezegen
  Op 25 november organiseerde Greenport Arnhem-Nijmegen een Platformbijeenkomst waarbij in het bijzonder aandacht werd besteed aan de uitvoering van het project Park Lingezegen. De bijeenkomst werd gehouden bij orchideënkwekerij Schouten & van Marwijk op Bergerden. Daar werd de aanwezigen een korte impressie van het bedrijf geboden. Vervolgens gaf in een boeiende inleiding Jan Willem Kamerman, projectleider van Park Lingezegen, een uitvoerig beeld over de inrichting van het park en de vergevorderde plannen tot de realisatie er van. Hij gaf ook een aantal alternatieven aan voor de inrichtingswijze daar waar de tuinbouw en Park Lingezegen elkaar ontmoeten. Een passende aansluiting op de beide gebieden zou in goed overleg met elkaar tot stand moeten komen. Dat uitgangspunt stond ook centraal in de aansluitende discussie. Klik hier voor de presentatie van de heer Kamerman. Voor een korte fotoimpressie van de bijeenkomst klik hier.  29-10-2009  Najaarsbijeenkomst Greenport Arnhem-Nijmegen
  De najaarsbijeenkomst van Greenport Arnhem-Nijmegen stond in het teken van de crisis in de tuinbouwsector en de afzet van de glastuinbouwproducten in het bijzonder. Circa 80 aanwezigen woonden deze informatieve bijeenkomst met aansluitende levendige discussie bij. Klik hier voor een verslag van deze avond en hier voor een korte fotoimpressie. Voor de presentatie van Gerard Rutte klikt u hier, hier vindt u de inleiding van Gerard Selman en hier de inleiding van Nico van Ruiten.  29-9-2009  Geslaagde seizoenafsluiting Greenport Arnhem-Nijmegen
  Op vrijdagmiddag 10 juli vond bij Presikhaaf Bedrijven een gezellige BBQ plaats voor iedereen die zich betrokken voelt bij Greenport Arnhem Nijmegen.
  Lees verder ››  29-9-2009  Website Greenport Arnhem-Nijmegen aangepast
  Recent is de website van Greenport Arnhem-Nijmegen aangepast. Er is een extra button "Media" toegevoegd. Door middel van deze button krijgt u toegang tot beeldmateriaal van onderwerpen die voor de tuinbouw in de regio Arnhem-Nijmegen van belang zijn.


  24-9-2009  Nieuwe Energie
  Provincie, Gemeente Lingewaard en Greenport Arnhem Nijmegen zijn eind augustus van start gegaan met een onderzoek om te komen tot een energievisie.
  Daarbij wordt onderzoek gedaan naar alternatieve energiebronnen en verduurzaming van de energievoorziening van de tuinbouw. Ook wordt gekeken naar energie-uitwisseling tussen glastuinbouw, nieuwe gemeentelijke gebouwen (gemeentehuis, brandweerkazernes) en industriegebied Houtakkers II.
  Daarbij gaat het primair om een inhoudelijke verkenning van opties (technisch en financieel). Maar verbindingen van vragers en aanbieders van energie vragen ook om een goede balans tussen draagvlak, draagkracht en inhoud. Het succes wordt voor een belangrijk gedeelte bepaald door de mate waarin rekening kan worden gehouden met de belangen van Greenhous Energy (energieleverancier van tuinbouwproject Bergerden), overige glastuinbouwbedrijven, potentiële leveranciers van CO2 en restwarmte, gemeente Lingewaard en andere partijen.  24-9-2009  Tuinbouw en toerisme
  Er zijn veel relaties tussen de tuinbouw en het toerisme. Denk maar aan de bloesem tochten als het fruit bloeit, de akkers met tuinbouw producten, de natuur- en vogelgebieden aan de rand van het tuinbouwproject Bergerden en Bergerden zelf als het volledig is beplant, musea als Mea Volta te Huissen en de Historische Tuin in Lent.
  Daar is nu, dichtbij de Stadsregio, een nieuwe loot aan deze tuinbouwtoeristen stam bijgekomen: het Fruitpark in Ochten. Een indrukwekkend park (tegenover de bekende bomenleverancier “De Batterijen”) is de moeite van bezoeken nu al waard maar moet nog verder volgroeien.
  Plannen zijn er om met het project “Chrystal Palace” dat tegen het tuinbouwgebied Bergerden aan komt te liggen, een schakel te vormen tussen “Stad en Land”: tuinbouw, park Lingezegen en de bewoners van stad en land.
  Zo zijn er veel mogelijkheden waarbij de bedrijfssectoren tuinbouw en toerisme business kunnen creëren. Kent u nog andere mogelijkheden of plannen daartoe? Meldt het ons via het e-mail adres info@greenportarnhemnijmegen.nl


  24-9-2009  Regionaal Centrum Kennistransfer Innovatie en Technologie
  De provincie heeft € 2,5 miljoen ter beschikking gesteld voor de oprichting en inrichting van een kenniscentrum in de Betuwe. Deze middelen zijn geoormerkt voor innovaties in de agro-tuinbouwketens.
  Greenport Betuwse Bloem is het samenwerkend koepelorgaan van de 5 tuinbouwclusters in de Betuwe: glastuinbouw in de regio Lingewaard/Overbetuwe en in de Bommelerwaard, boomteelt in de regio Opheusden, paddestoelenteelt in Kerkdriel en de fruitteelt door de hele Betuwe heen. Greenport Betuwse Bloem wordt gefinancierd door de provincie en aangestuurd door een “Ondermersinitiatief” waarin Greenport Arnhem-Nijmegen goed vertegenwoordigd is.
  Dit ondernemersinitiatief neemt momenteel de oprichting en inrichting van het kenniscentrum ter hand. Daarbij wordt gewerkt met een “kennismakelaar”; een functie waarmee men elders in de provincie al resultaten heeft geboekt. Naar verwachting zal eind november met het project wordt gestart.  24-9-2009  Kansen voor de tuinbouw in Bergerden
  In Bergerden zijn nog verschillen de tuinbouwkavels beschikbaar. Het is logisch dat in deze tijd van crisis de verkoop stagneert. Maar ook de reeds gevestigde bedrijven hebben het economisch zwaar. Nieuwe kopers zullen daarbij terecht de vraag stellen wat de toegevoegde waarde is van Bergerden. Wat zijn de voordelen naast de gemeenschappelijke energie voorziening. In moeilijke tijden worden de meest creatieve oplossingen gevonden. De tuinbouw zal daarbij met name de marktbenadering veel verder moeten ontwikkelen. En juist op dit punt kan Bergerden zich onderscheiden.
  Lees verder ››


  24-9-2009  Herstructurering De Leutensche Leijgraaf
  Gemeenteraad en Provinciale Staten van Gelderland hebben besloten om in het deelgebied
  “De Leutensche Leijgraaf” te Angeren te komen tot duurzame tuinbouwontwikkeling.

  Lees verder ››


  24-9-2009  Presikhaaf Kwekerijen
  Wist u dat Presikhaaf Bedrijven als één van de grootste werkgevers van Midden-Gelderland ook één van de meest veelzijdige bedrijven is? Wist u dat Presikhaaf Bedrijven inmiddels is uitgegroeid tot een leer-werkbedrijf voor meer dan 2800 enthousiaste medewerkers? Elke dag werken ze samen met en voor klanten en kijken gezamenlijk hoe Presikhaaf Kwekerijen het meest voor de klanten kan betekenen.

  Lees verder ››


  11-6-2009  Leergang Ondernemersvaardigheden vraagt om vervolg
  De Leergang Ondernemersvaardigheden Glastuinbouw is een groot succes gebleken. De 24 deelnemers hebben de leergang gewaardeerd met een 7,1. Ze hebben aangegeven dat op diverse onderdelen van de Leergang een vervolg met meer diepgang gewenst is. Vanuit Greenport Arnhem-Nijmegen en de Kamer van Koophandel worden de mogelijkheden hiervoor in het komend seizoen bezien. Klik hier voor de volledige eindrapportage.


  27-4-2009  Excursie Greenport Arnhem-Nijmegen aan Wageningen Universiteit
  Op 23 april j.l. organiseerde Greenport Arnhem-Nijmegen een excursie naar de universiteit van Wageningen. Een bijeenkomst welke in het teken stond van de toekomst voor de tuinbouw in onze regio. De bijeenkomst was in het bijzonder bedoeld voor de ondernemers in de primaire sector. Klik hier voor een verslag van de bijeenkomst, hier voor de sheets van de inleidende presentatie, hier voor de presentatie over Rookgassen en hier voor een korte fotoimpressie.
  7-3-2009  Veel animo voor Leergang Ondernemersvaardigheden
  De Leergang Ondernemersvaardigheden Glastuinbouw 2009 georganiseerd door de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland en Greenport Arnhem-Nijmegen is een groot succes geworden. De leergang ging in januari 2009 met 24 enthousiaste deelnemers van start. De leergang bestond uit 5 modules waarin onder meer markgericht produceren, innovatie en energie, financiële bedrijfsvoering, goed ondernemen en samenwerken in netwerken aan bod kwamen. De leergang werd afgesloten met een leerzame excursie. Bezien wordt of in het komend seizoen een vervolg zal worden georganiseerd.


  7-3-2009  Logistieke Innovatie: Walking Plant System
  In Bergerden vindt niet alleen innovatie plaats op het gebied van Energie en Milieu.
  Zo heeft potplantenkweker Gert Maters (44), die in 2007 “verkast” is van Lent naar Bergerden, een volledig nieuw systeem in zijn kas aangelegd. Een kort vraaggesprek met de heer Maters.

  Lees verder ››  7-3-2009  Eerste paal in Ede geslagen voor nieuwbouw Plantion
  Vrijdag 6 maart werd de 1e paal geslagen voor de bouw van de gefuseerde bloemenveiling Plantion in Ede. Voorzitter van het Bestuur Jos Kersten (Bemmel) en voorzitter van de Raad van Commissarissen Willem Heemskerk (Vleuten) bevestigden daarmee de mijlpaal die met deze fusie werd gerealiseerd. Er moeten in totaal 2724 palen de grond in. In 4 weken tijd moet deze klus geklaard zijn. De volledige nieuwbouw is naar verwachting eind 2009 gereed.  28-2-2009  Eindsymposium Energieproducerende Kas
  Kassen die niet alleen energie gebruiken maar ook energie produceren stonden centraal tijdens een symposium op 30 januari. De provincie ziet deze innovatie als een mooi voorbeeld van de kracht van de ondernemers binnen Greenport Arnhem-Nijmegen en in de Betuwse Bloem. Klik hier voor een samenvatting van de onderzoeksresultaten. In de bijlage treft u een uitgebreid verslag van de bijeenkomst aan.


  28-2-2009  Fusie Tuinbouwcentrum Lent en Horticoop
  Per 1 januari 2009 zijn de coöperaties Horticoop u.a. en het Coöperatief Koninklijk Tuinbouwcentrum Lent u.a. gefuseerd tot één coöperatieve toeleveringsorganisatie voor de tuinbouw. De naam van de nieuwe coöperatie is Coöperatief Koninklijk Tuinbouwcentrum Horticoop u.a. (CKTH). De werkmaatschappij waarin de tuinbouwtoeleveringsactiviteiten zijn ondergebracht, is Horticoop BV, die tevens de houdster is van alle deelnemingen, waaronder Lentse Potgrond BV en Slingerland Potgrond BV. Het hoofdkantoor van de nieuwe organisatie is gevestigd op het veilingterrein van het Zuid-Hollandse Bleiswijk. Lees in de bijlage meer over de fusie en de ambities van de nieuwe coöperatie.


  28-2-2009  Bouw Plantion op schema
  Plantion is concreet onderweg naar Ede. Op het bedrijventerrein A12-A30 gaapt nu nog een lege
  vlakte. Maar shovels en vrachtwagens bewijzen dat er een aantal mijlpalen zijn gehaald. De grond is van Plantion, er is een financieringsovereenkomst met de Rabobank en er zijn overeenkomsten
  met aannemers. De feitelijke bouw is de volgende
  stap. De komende maanden verrijst hier de marktplaats, waar directie en medewerkers halsreikend naar uitzien. In de bijlage vindt u de laatste nieuwsbrief over de voortgang van de bouw.  23-1-2009  Projectenmarkt Projectbureau Rivierengebied
  Op 23-01-2009 heeft het Projectbureau Rivierengebied van de Provincie Gelderland haar deuren officieel geopend. Tijdens deze bijeenkomst is tevens een projectenmarkt voor organisaties en/of bedrijven in de regio georganiseerd. Greenport Arnhem-Nijmegen was daarbij prominent aanwezig. Klik hier voor de aandacht die de Gelderlander besteedde aan de activiteiten van Greenport Arnhem-Nijmegen.
  Lees verder ››  19-1-2009  Samenwerking Greenport Arnhem-Nijmegen en Stichting kiEMT
  De Stichting kiEMT verwelkomt de tuindersorganisatie Greenport Arnhem Nijmegen als honderdste participant. Voorzitter Harry de Vries van kiEMT, de regionale stichting gericht op innovaties op het gebied van energie- en milieutechnologie, en voorzitter Ferry Hollinger van Greenport Arnhem-Nijmegen, zetten hun handtekeningen onder het participatiecontract. kiEMt is met honderd deelnemers goed op stoom en verwacht de komende jaren weer tientallen projecten en startende bedrijven te initiëren. Klik hier voor meer informatie.


  2-1-2009  Geslaagde Nieuwjaarsbijeenkomst Greenport Arnhem-Nijmegen
  Op 2 januari 2009 is in de Valom te Huissen de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van Greenport Arnhem-Nijmegen voor de tuinbouwsector in de regio gehouden. De bijeenkomst bood primair de vele aanwezigen de gelegenheid om elkaar de hand te schudden en, ondanks de gevolgen van de economische- en kredietcrisis, de beste wensen voor het jaar 2009 over te brengen.
  Lees verder ››  9-12-2008  Leergang Ondernemersvaardigheden
  De Nederlandse glastuinbouwsector neemt al vele jaren een leidende positie in op de wereldmarkt. De glastuinbouw in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen is van nationaal en internationaal belang en onderscheidt zich door haar innovatieve tuinbouwlocatie Bergerden. Aan de top blijven betekent blijven trainen en vernieuwen om in vorm te blijven en de concurrentie voor te zijn. Goed ondernemerschap is daarbij een sleutelbegrip. Daarom organiseert de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland in samenwerking met Greenport Arnhem-Nijmegen en sponsoren de “Leergang Ondernemersvaardigheden”. Klik hier voor de inhoud van de leergang en het inschrijfformulier.
  Lees verder ››


  7-12-2008  Excursie Agriport A7
  Op 27-11-2008 heeft Greenport Arnhem-Nijmegen een bezoek gebracht aan het nieuwe tuinbouw gebied Agriport A7 in de Wieringermeer. Klik hier voor een kort verslag van deze excursie


  4-11-2008  Impressie Regionale Najaarsbijeenkomst Greenport Arnhem-Nijmegen
  Op 31 oktober 2007 stond de Regionale Bijeenkomst van Greenport Arnhem-Nijmegen in het teken van de mogelijkheden welke de regio Arnhem-Nijmegen heeft voor een kansrijke tuinbouw toekomst. Vergroting en versteviging van de cluster is daarbij noodzakelijk. Download hier de impressie. Klik hier voor de presentatie van J. van der Tak, voorzitter van Greenport Nederland en klik hier voor de openingstoespraak van voorzitter Ferry Hollinger


  4-11-2008  Eerste Nieuwsbrief Greenport Arnhem-Nijmegen
  Greenport Arnhem-Nijmegen heeft haar eerste nieuwsbrief verzonden. Greenport Arnhem-Nijmegen wil hiermee de contacten met ondernemers en belangstellenden in de glastuinbouw verstevigen. Klik hier om kennis te nemen van de nieuwsbrief. Wilt u ook een abonnement op de nieuwsbrief? U kunt zich hier opgeven.


  3-11-2008  Kamer van Koophandel ondersteunt activiteiten glastuinbouw
  De Regiocommissie Stadsregio van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland heeft in de laatste vergadering een financiële bijdrage verleend aan Mea Vota ten behoeve van het behoud van de de historische kassen, de opzet van het Educatiecentrum en het Tuinbouwmuseum "De Hofstèèj".
  Ook aan de Leergang Ondernemersvaardigheden Glastuinbouw die binnenkort van start gaat is een bijdrage verstrekt.  3-11-2008  "Nieuwe" verwarmingstechnologie in gebruik
  De hoge gasprijzen brengen veel innovatie in beweging. Die innovatie kan ook uit een onverwachte hoek komen. In november worden er in Huisen en Gendt op 2 amaryllis kwekerijen van allebei 1,2 ha verwarmingsketels in gebruik genomen die worden gestookt met houtsnippers.
  Lees verder ››


  3-11-2008  Veron en belangenbehartiging. Een introductie voor Greenport Arnhem-Nijmegen
  Veron is een jonge ondernemersvereniging, direct na de gemeentelijke herindeling van Bemmel, Huissen en Gendt, in april 2001 ontstaan uit de leden van de ondernemersverenigingen Bemmel (de voormalige sectie industrie en zakelijke dienstverlening) en Samond te Huissen. Veron is inmiddels uitgegroeid tot een florerende vereniging van ruim 170 leden. De organisatie van Veron is gestoeld op commissies voor regionale economie en politiek, onderwijs, activiteiten en communicatie.
  Lees verder ››


  3-11-2008  Bergerden fase II maatwerk en concurrerend
  De nieuwe tuinders in Bergerden fase II hebben sinds kort de vereiste ruimte om zelf te zorgen voor hun aansluitingen. Voor deze aansluitingen bestaan twee mogelijkheden.

  a) De eerste mogelijkheid is een Gas- en Elektra-aansluiting aanvragen bij Continuon. De tuinders worden dan aangesloten op het hogedruknet en 10 kV-net van het netwerkbedrijf. De tuinders krijgen een eigen EAN-code voor gas en elektra en kunnen dus zelfstandig gas inkopen en elektriciteit van hun eigen WKK verkopen. Ze staan volledig los van het reeds bestaande collectief (fase I).

  b) Een tweede mogelijkheid is dat de nieuwe tuinder wordt aangesloten op het gasnet van het bestaande tuinderscollectief, Netwerkbedrijf Enery Connection (NEC) en daarnaast een elektriciteitsaansluiting nemen van Continuon. Ook het omgekeerde kan een mogelijkheid zijn.

  Belangrijk is te weten dat in beide situaties een overschot aan elektra kan worden geleverd aan het net.

  Voor meer informatie:
  H.Vreman
  06-51564319


  29-10-2008  Verslag Bijeenkomst Stad & Land Verbonden
  In het licht van de gebiedsbranding heeft Greenport Arnhem-Nijmegen aan deBoerenAdvies opdracht gegeven voor een startnotitie waarbij aandacht is besteed aan de wijze waarop de tuinbouwcluster zich in haar (stedelijke) omgeving manifesteert. In de workshop van 29-10-2008 heeft onder leiding van Jaap Modder, voorzitter van de Stadsregio, deze startnotitie een vervolg gekregen. Met vertegenwoordigers uit de wereld van cultuur, toerisme, overheid, bedrijfsleven en de tuinbouw zijn indringend de mogelijkheden bezien op welke wijze de integratie van de tuinbouw in haar stedelijke omgeving kan worden vorm gegeven en van elkaars mogelijkheden gebruik kan worden gemaakt. Vele creatieve ideeën zijn daarbij benoemd en voor nadere uitwerking vatbaar. Klik hier voor het verslag van de bijeenkomst.


  27-10-2008  Workshop Stad & Land Verbonden
  De tuinbouw en de stad horen bij elkaar. Zij inspireren elkaar en bieden kansen en nieuwe commerciële mogelijkheden. Juist in de Stadregio Arnhem-Nijmegen liggen er mogelijkheden voor nieuwe relaties tussen de diverse economische en culturele sectoren.
  Lees verder ››  18-9-2008  Gelderse tuinbouwsector kent gunstig toekomstperspectief
  Samen met de platformorganisatie Greenport Arnhem-Nijmegen presenteerde Rabobank Oost Betuwe het rapport Visie op tuinbouw in Oost-Betuwe. Hieruit blijkt onder meer dat de Oost-Betuwse tuinbouwsector de afgelopen jaren een matige groei heeft doorgemaakt. Het vestigingsklimaat én de reserveringen die op tuinbouwlocatie Kamervoort zijn gedaan waarborgen echter toekomstige groei van de sector in het gebied. Klik hier voor het hele artikel. En hier voor het verslag van de bijeenkomst. Van het onderzoeksrapport is ook een samenvatting beschikbaar.


  12-9-2008  Tuinbouwhistorie herleeft in Huissen
  Op 12 september jl. vond de opening van het educatiecentrum/tuinbouwmuseum Mea Vota plaats in bijzijn van gedeputeerde Harry Keereweer en burgemeester Harry de Vries van de gemeente Lingewaard. Mea Vota betekent in het Latijn ‘mijn wens’. Het was een hartenwens van de tuindergemeenschap in de Oost-Betuwe om de historische kassen en de tuinbouwtradities in het gebied te behouden. Dit heeft concreet vorm gekregen in Huissen, een van de weinige tuinbouwgebieden met een eigen tuinbouwmuseum. In het museum zijn veel traditionele tuinbouwwerktuigen te vinden, maar er wordt ook aandacht besteed aan de druiventeelt en de tabakscultuur.

  8-8-2008  Inspraakreactie doortrekking A15
  Samen met de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland, VERON, OPO, LINDUS, EVO en TLN heeft Greenport Arnhem-Nijmegen een reactie gegeven op de voorgenomen doortrekking van de A15. In het bijzonder is aandacht gevraagd voor de economische kansen welke de doortrekking van de A15 biedt. Klik hier voor de gezamenlijke reactie.


  26-5-2008  Rabobank Oost Betuwe en Greenport Arnhem-Nijmegen ontwikkelen gebiedsvisie
  Maandag 26 mei vond een bijeenkomst plaats waarbij Rabobank Oost Betuwe en Greenport Arnhem-Nijmegen het startsein gaven voor een onderzoeksrapport welke moet leiden tot een integrale gebiedsvisie voor de regio Arnhem-Nijmegen. Klik hier voor meer informatie over dit onderzoeksrapport.
  Lees verder ››


  18-5-2008  Projekten Greenport Arnhem-Nijmegen
  In vervolg op het Tuinbouwketen Netwerkporgramma 2008-2010 heeft Greenport Arnhem-Nijmegen een uitgewerkte Projectenlijst opgesteld. U kunt hier kennis nemen van alle projecten welke in aanmerking komen en de prioriteit welke aan de onderscheiden projecten zijn toegekend.


  8-2-2008  Jaarverslag 2007 Greenport Arnhem-Nijmegen
  Greenport Arnhem-Nijmegen heeft het jaarverslag 2007 gepubliceerd. U kunt het verslag inzien of downloaden onder Publicaties.


  7-1-2008  Nieuwjaarsbijeenkomst Greenport Arnhem-Nijmegen in teken van de tuinbouw in de regio
  Zowel burgemeester Harry de vries als voorzitter Ferry Hollinger gaven hun visie op de ontwikkelingen voor de tuinbouwsector in de regio Arnhem-Nijmegen. Er voltrekken zich belangrijke ontwikkelingen waarbij te denken valt aan het vertrek uit Bemmel van Bloemenveiling Oost Nederland als ook de nieuwe wegen welke moeten worden ingeslagen voor de collective energievoorziening. Veel turbulentie met veel uitdagingen én nieuwe kansen. Klik hier voor de toespraak van burgemeester Harry de Vries en hier voor de toespraak van Ferry Hollinger.  8-5-2007  Energieke Regionale Bijeenkomst Greenport Arnhem-Nijmegen
  Op 26 april 2007 heeft Greenport Arnhem-Nijmegen haar Regionale Bijeenkomst gehouden. Deze stond in het teken stond van de energievoorziening voor alle bedrijven welke in de tuinbouwketen actief zijn. Op de bovenste etage van de parktoren opende Essent in Arnhem haar deuren. De heer Peter den Biesen, directeur Energie Systemen van Essent verzorgde de eerste inleiding. De tweede inleiding werd verzorgd door Rob van der Valk, energiedeskundige van LTO-Glaskracht. De visie van beide heren werd met grote interesse door de aanwezigen gevolgd. De aansluitende discussie met de de beide inleiders werd zeer gewaardeerd. Klik hier voor een fotoimpressie van de bijeenkomst.  24-11-2006  Frans Hoogervorst en Frank Engelbart optimistisch voor regio Arnhem-nijmegen
  Op 23 november organiseerde Greenport Arnhem-Nijmegen haar regionale najaarsbijeenkomst.
  Lees verder ››  3-10-2006  Leaflet Greenport Arnhem-Nijmegen overhandigd aan Gedeputeerde Peters

  Lees verder ››