Nieuws
26-5-2015  Sensortechniek in Gendtse tuinbouw
Willemsen-Weijs teelt in hun kwekerij aan de Langstraat in Gendt een aantal unieke potplanten. Te denken valt aan planten zoals; de Woestijnroos (Kalanchoe thyrsiflora), de Madagaskarpalm (Pachypodium Lameri) en het Pantoffelplantje (Calceolaria).

Door de PAR-sensor weten de tuinders nu precies hoeveel licht de planten ontvangen voor hun fotosynthese. Daarnaast is er via een speciaal computerprogramma een link gelegd met de schermen boven in de tuinbouwkas. Wordt de lichtintensiteit te groot dan wordt een diffusiescherm gebruikt die de sterkte van het zonlicht verminderd. Daarnaast is er ook een energiescherm dat helpt om energie te besparen. Resultaat: sterkere planten met minder energie!

Om het project te realiseren werkt Willemsen-Weijs samen met een ander bedrijf in Gendt. Dat is Trintech, een bedrijf dat veel kennis in huis heeft op het gebied van sensoren en klimaatregeling. Om deze innovatieve techniek betaalbaar te maken, hebben de tuinders gebruik gemaakt van een subsidieregeling van de gemeente Lingewaard, ‘Subsidieverordening Verduurzaming van de Glastuinbouw’.
‹‹ terug