Nieuws
29-6-2015  Michel van Gellecum innoveert met zijn WKO-installatie
Op 16 juli bracht een groep tuinders een bezoek aan de tuinbouwkas van Michel. Ze lieten zich informeren over hoe Michel, op een energiezuinige manier, zijn kasklimaat regelt. Het kloppend hart van zijn klimaatregeling is een warmtepomp die zowel kan koelen (in de zomer) als ook kan verwarmen in het najaar en in de winter. Precies wat een amaryllisgewas nodig heeft.

Michel heeft al enkele jaren geŽxperimenteerd met Warmte-Koude-Opslag. Daarvoor heeft hij 2 bronnen aangelegd die uitkomen in een watervoerend pakket onder zijn tuin liggen. De techniek staat niet stil, en met wat hulp van een subsidieregeling van Gemeente Lingewaard, was hij instaat een betere warmtepomp aan te schaffen die een veel hogere efficiŽntie (COP) heeft. Daarnaast heeft hij een innovatieve zonnecollector gebouwd waarmee hij in de zomer warmte kan oogsten om deze op te slaan in een van zijn bronnen. Die warmte komt ís winters weer goed van pas.

De collega tuinders waren onder de indruk hoe Michel, een op maat gemaakt, WKO-systeem voor zijn tuin ontwikkeld heeft. Vooral voor teelten die soms warmte en soms koude nodig hebben is dit een perfect energiesysteem. Het komende groeiseizoen gaat Michel zijn nieuwe installatie uittesten en probeert hij een optimaal klimaat voor zijn amaryllissen te realiseren. Doel is om vanaf november weer prachtige amaryllissen te hebben, die kleur in de wintermaanden gaan brengen.
‹‹ terug