Nieuws
29-6-2015  De tuinder moet goed weten wat zijn rechten en plichten zijn
Vera Van Kesteren gaf verder aan dat ook bij tijdelijke contacten de werkgever niet moet vergeten om minstens 1 maand voor het einde van het contact een schriftelijke aanzegging te doen. Laat de tuinder dat na dan loopt hij als werkgever het risico van 1 maandsalaris boete. In het verleden was het mogelijk om 3 arbeidsovereenkomsten in 3 jaar tijd te hebben. Dat is teruggebracht tot 3 contracten in 2 jaar. Zo had van Kesteren diverse tips, die voor een deel verder te lezen zijn in de presentatie die te vinden is op de website van Greenport Arnhem-Nijmegen.

Na een levendige discussie was de beurt aan Arend Hekman, de CAO-specialist van LTO Glaskracht Nederland. Hekman stond met name stil bij de CAO-onderhandelingen. Door de inzet van LTO Glaskracht is de ontwikkeling van het CAO-loon minder snel gestegen dan in andere sectoren. Per 1 maart zijn de lonen met 1% gestegen. Vanaf 1 juli zijn de volgende zaken in de CAO geregeld:

• bevriezen ouderen en leeftijdsdagen (- 0,47%)
• 80-90-90 regeling oudere werknemers (+ 0,25* + 0,25 %)
• Min ˝ vakantiedag (- 0,19%)
• Uitzendartikel, vergewisbepaling
• Mobiliteitscentrum en Hortibedrijfsschool
• Studie naar modernisering arbeidstijdenregeling

Hekman was vooral te spreken over het mobiliteitscentrum dat al 600 mensen van ‘baan naar baan’ had kunnen leiden. Tenslotte ging de LTO-deskundige in op de positie van kinderen van 13-15 jaar die op tuinbouwbedrijven werken. Dat en meer is te lezen in de presentatie van Hekman op de site van Greenport Arnhem-Nijmegen www.greenportarnhemnijmegen.nl
‹‹ terug