Nieuws
19-1-2017  Steef Gerichhausen gaat voor energiebesparing
De teelt van amaryllis vraagt om zowel warmte als koeling. De warmte wordt, bij Kwekerij Kamervoort, verzorgd door een gasketel met een condensor. De condensor haalt de laatste warmte uit de verbrandingsgassen van de ketel. De koeling in de zomer wordt verzorgd door een warmtepomp die op een zeer efficiënte manier voor koeling zorgt. Op die manier heeft Steef Gerichhausen van Kwekerij Kamervoort zijn klimaat in de kas weten te optimaliseren.

Toch was Steef Gerichhausen nog niet tevreden met zijn reeds lage energieverbruik. Hij wilde dat zijn klimaatregeling nog beter in staat zou zijn om in te spelen op snelle veranderingen in de weersomstandigheden buiten zijn kas. Daarvoor was het nodig dat er een klimaatstation boven zijn tuinbouwkas werd geplaatst. Met ondersteuning van TRINTECH werd dit meteo-station gemonteerd in combinatie met een up-to-date klimaatcomputer. Door een slimme regeling kan deze computer voor hetzelfde kasklimaat zorgen, maar met een lager energieverbruik.

Volgens Gerichhausen zijn nu de belangrijkste stappen gezet om met veel minder energie zijn amaryllissen te kweken. Door de investeringen van de afgelopen twee jaren is zijn elektraverbruik met ca. 30-40% verminderd en is zijn aardgasgebruik met 20 tot 25% gereduceerd. Gerichhausen plaatst wel een kanttekening; “Door de lage energieprijzen van het afgelopen jaar duurt het wel langer om deze investering terug te verdienen. In de toekomst zou ik nog verder kunnen verduurzamen door gebruik te maken van Warmte-Koude-Opslag (WKO), echter dat kan nu financieel nog niet uit. Mijn lange termijn visie is om de kosten van energie verder naar beneden te krijgen. Duurzame energie gaat daar zeker bij helpen”.
‹‹ terug